Gyermekbetegségek

Mi az asztigmia, hogyan kezelhető?

Fénytörési hiba, a szem képalkotásának egy speciális zavara. Lehet veleszületett vagy örökletes betegség: az egészséges csecsemők között magas százalékban fordul elő, de a probléma általában egyéves kor körül spontán megoldódik.

Okai

Okozhatja aszimmetrikus szaru­hártya (ellipszoid ahelyett, hogy gömb alakú lenne), ami nem egy pontban fókuszálja a retinán a képet, hanem egy többé vagy kevésbé kiterjedt területen. Igen ritkán előfordulhat, hogy a szemlencse görbülete hibás (szabálytalan).

Asztigmia a szemben

A nagyobb gyerekek esetében sérülések is okozhatják az asztigmiát: sebek, gyulladások, esetleg a szaruhártya elvékonyodása. Ebben az esetben a probléma az idő elteltével nem javul, hanem súlyosbodik, igaz, nagyon lassan. Tanulási nehézségeket is okozhat, habár a látás jónak mondott.

Tünetek

A látás homályos, a képek összemosódnak, torzak. A szem erőlkö­dik a fókuszálástól, amelyet az agy nem érzékel jól, és olyan zavarok lépnek fel, mint a hunyorgás, a szemhéj kivörösödése, a szemviszketés és -égés.

Diagnózis

Alapesetben a szemészeti szűrővizsgálaton történik. Sokszor úgy derül rá fény, hogy valamilyen zavar – például tanulási problémák, a kézzel végzett tevé­kenységek közben előforduló nehézségek – miatt viszik a gyereket szemészetre.

Terápia

A problémát mindenképpen kezelni kell, mert két dioptria felett a torz látás negatívan hat a gyermek érzékelésére, és nemritkán komplikációként jelentkezik az egyik szemre való funkcionális vakság (amblyopia). Általában korrigáló lencséket adnak: szemüveget vagy lágy kontaktlencsét, amit viszont a gyerekek nehezen viselnek. Gyerekeknél nem javasoljuk a korrigáló sebészeti beavatkozást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.