Cukorbetegség kérdések

Miért szükséges cukorbetegeken a vérnyomás és a vérzsírértékek rendszeres ellenőrzése is?

Már foglalkoztunk a cukorbetegség komplex kezelésének szükségességével. Ezt azzal egészítjük ki, hogy mind az emelkedett vérnyomás, mind a kóros vérzsírértékek hozzájárulnak a kis- és nagyérszövődmények ki­alakulásához és előrehaladásához.

Ebből az következik – és ezt klinikai vizsgálatok is alátámasztották -, hogy mind a vér­nyomás, mind a vérzsírtükör rendezése jelentősen csökkenti a keringési kockázatot, egyszersmind véd a kísérszövődmények (szem-, vese- és idegszöveti károsodások) kialakulásával és a már meglévő, de még visszafordítható stádiumú elválto­zások súlyosbodásával szemben is.

A cukorbetegség és a vitamin között nincsen összefüggés.
A cukorbetegség és a vitamin között nincsen összefüggés.

 Kell-e a cukorbetegnek vitamint szednie? Köze lenne egymáshoz a kettőnek?

A cukorbetegség és a vitaminellátottság között nincs közvet­len kapcsolat: nincs olyan adat, hogy vitaminhiány szerepet játszana a cukorbetegség kialakulásában, és maga a cukorbe­tegség sem károsítja a vitaminforgalmat.

De! Amennyiben nem áll fenn speciális javallat, általában nem szükséges, hogy a cukor­beteg szokásos gyógyszerei kiegészítéseként vitaminokat is szedjen. Hazai körülményeink között, az egészséges étrend­nek eleget tevő táplálkozás mellett, vitaminhiány kialakulásá­val sem kell számolni.

Ha a diabétesz olyan egyéb megbetege­déssel társul, amelynek kezelése vitamin adását igényli – ilyen lehet a vészes vérszegénység, a kiserek sérülékenységével járó állapotok, egyes csontbetegségek stb. -, akkor a cukorbeteg­ségtől függetlenül Indokolt lehet a vitaminpótlás.

Ha megfelelően táplálkoznak a cukorbetegek, akkor ne kell vitamin kiegészítőket szedni.
Ha megfelelően táplálkoznak a cukorbetegek, akkor ne kell vitamin kiegészítőket szedni.

 Milyen esetekben kell speciális kezelést alkalmazni?

Speciális, oki kezelést jelenthet a cukorbetegség okozta Iidegkárosodás, a neuropátia fennállásakor egy zsíroldékony B,-vitamin-származék, benfotiamin adása. Ez ugyanis egy, az anyagcserében kulcsszerepet betöltő enzim, az ún. transzke-toláz kofaktora, s alkalmazása segítheti az élettanitól eltérő anyagcsere-folyamatok normalizálódását.

Adása emellett csökkenti a szövetelemeket károsító oxidatív hatások érvé­nyesülését, védi a szöveti fehérjék működőképességét.

Összességében azt mondhatjuk, hogy megfelelő táplálko­zás esetén cukorbetegek számára sem szükséges vitaminké­szítmények szedése. Mindazonáltal az őszi-téli időszakban, meghűléses-megfázásos betegségek gyakori előfordulásakor nem kifogásolható csak vitaminokat tartalmazó készítmények átmeneti szedése. A B1 vitamin-tartalmú készítmény alkalma­zásának speciális alkalmazási javallata lehet.

Hogyan hat az inzulin?Tisztázzuk magát a fogalmat!

Az inzulin a hasnyálmirigy belső elválasztású részében, az ún. Langerhans-szigetek béta-sejtjeiben termelődő fehérjetermé­szetű hormon, amely számos anyagcsere funkcióval rendelkezik.

A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy a magzati és szü­letés utáni életben egyaránt serkenti a növekedést is, e hatá­saival azonban e helyütt nem foglalkozunk. Anyagcserehatásai egyaránt érintik a szénhidrát-, a fehérje- és a zsíranyagcserét.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.