Gyermekbetegségek

Striák- csíkok gyermekkorban

A gyakran már gyermekkorban is, a test különböző részein – a bőrön, bőrben – megjelenő csíkok (striák) sok esetben keltenek feszültséget az észlelő laikusok körében, ezért most a félelmek eloszlatását szeretném megkísérelni néhány tény ismertetésével.

Kötőszövetek a bőr alatt

A bőr, amennyiben folyamatos feszülésnek van kitéve, erre a hatásra a bőr alatti kötőszövet elváltozásával válaszol. Ennek megfelelően a kötőszöveti kollagén és elasztin átalakulása követ­kezik be. Amennyiben ez a hatás a folyamatos és intenzív növe­kedésnek köszönhető, akkor a striák vízszintesen, főleg a háton, a csípő-hát átmenetnél és a lábakon, a térdhajlatban láthatóak.

Ha pedig súlynövekedésből adódóan alakulnak ki (hirtelen hízás vagy felnőtt korban terhesség), akkor a lerakódó zsírszövetnek megfelelő helyeken (pl. karok, combok belső felszíne, csípők, mellek vagy a hasfal), a feszülésre merőlegesen elhelyezkedő, gyakran sugárirányú (mellek, csípők, has) vagy függőleges (has, karok), kezdetben aktív, egyenetlen felszínű vörös, majd inaktív (gyöngyházfényű) striákat észlelhetünk.

Jegyezzük meg! Bizonyos esetekben gyógyszeres kezelés hatását is feltételezik, ez leginkább a korábban nagy mennyiségben szájon át adagolt szteroidok esetében fordult elő.

Cushing-kór

A tünetek hátterében leginkább kizárandó eltérés az úgynevezett Cushing-kór vagy Cushing-szindróma. Mindkét esetben endokrin kórképről van szó, előfordulási gyakorisága azonban elenyésző és bár jel­legzetes tünete a striák jelenléte, ez talán a legkevésbé jellemző tünetük, a főleg törzsre lokalizálódó elhízás, a holdvilág arc, a nyaki zsirfelhalmozódás következtében kialakuló úgynevezett buffalo-púp mellett.

Hormonvizsgálat

Az eltérés hátterében ritkán előforduló kórkép – a fent részlete­zett Cushing megbetegedés – kizárására, a megnyugtatás céljából a mellékvesekéreg hormon szintjének meghatározásával lehet sort keríteni. Mivel azonban ennek a hormonnak a termelődése speciá­lis napszaki ingadozást mutat, mindenképpen szükséges a teljes pontosság eltérésére éjszakai és hajnali vérvételeket is elvégezni, ami mindenképpen osztályos felvételt tesz szükségessé.

Amennyiben a tünetek hátterében hormonális elváltozást nem lehet kimutatni, további kezelés sem szükséges, az aktív vörös striák általában inaktívvá válva halvány gyöngyházfényűvé fi­nomodnak és a későbbikben napozással csaknem eltüntethetőek. Lokális kezelés bizonyítottan jó hatással nincs a csíkok megjelené­sére és eltüntetésére. Az endokrin problémák fennállása esetén mindenképpen továb­bi kivizsgálás jön szóba, a szükséges terápiás beavatkozások meg­tervezése céljából.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.