Gyermekbetegségek

Anorexia nervosa tünetei és gyógyítása gyerekeknél

Ha a fiatal lány 13-18 éves korban elkezd nem enni, egészségügyi okokkal nem meg­magyarázható módon lefogy, vagyis testsúlya a magasságához képest számított súly alsó határán áll, anorexia gyanúja merül fel.

Kiket érint?

Ez a betegség a lányok kb. 1%-át érinti (a fiúknál ritkább), és leginkább a 14-18 éves korosztályra jellemző, habár az anorexia kialakulásának kezdete egyre korábbra tolódik (akár 7-8 éves korra). A probléma alattomos módon jelentkezik, és nehéz felismerni, mert valamilyen, fogyást előidéző betegség vagy egy fogyókúra után lép fel, ám lassanként irányíthatatlanná válik.

Családi háttér

A családi háttér feltérképezése mindenképpen nagyon fontos, mivel az anorexiában szenvedő lányok mögött többnyire olyan család áll, amelyik nem tudja kielégíteni a gyermek szükségleteit, mert túl sokat dolgoznak.

Anorexia

Szülők felelőssége

Előfordulhat az is, hogy a szülők túl sokat várnak el a gyerektől, aki közönyös lesz, vagy nagy nyomást érez, ezért a problémáit az étellel való viszonyában vezeti le. így jelentkeznek az anorexia első tünetei: a fiatal attól tart, hogy elhízik, nincs reális képe a saját külsejéről. Nem veszi észre, és nem érti meg, hogy a súlyvesztés károsítja az egészségét.

Az ételhez való viszonya mániákus lesz, érdeklődést mutat az ételek iránt, elkészíti azokat a család számára, de nem eszik belőlük, mert felfújtnak, nehéznek, fáradtnak érzi magát. Torz, irreális képe van a saját egészségéről, azt gondolja, hogy jól van, pedig alig hogy él, külsejéről pedig azt tartja, hogy túl kövér, jóllehet testtömegindexe 17,5 alatti.

Tünetek és veszélyek

Álta­lában szeret egyedül élni, mert az állandó törekvés a súlya megtartására nem tűr el kapcsolatokat. Ha elkezd rosszul lenni, ingerlékennyé válik, lázong és tiltakozik a gyógykezelés ellen. A nagy súlyvesztés következményei nagyon veszélyesek, mert megváltoztatja a szív és a vese működőképességét, problémát okoz a bélben, a gyomorban, valamint a májban, csökken a szervezet ellenálló képessége a fertőzésekkel szemben, a menstruációs ciklus kimarad, a bőr kiszárad és sápadt lesz, a haj töredezik, a fogak pedig romlanak. Ezekhez a tünetekhez gyakran depresszió és súlyos alvászavarok társulnak.

A korlátozó anorexia azt jelenti, hogy a fogyás koplalás és túlzott testmozgás követ­kezménye hashajtók és hányás nélkül.

Az anorexia másik fajtája az, amikor a koplalásos időszakok váltakoznak a nagy, mérték­telen lakmározással, majd mindezt orvosolandó, a gyerek hány, vagy hasmenése van, túlzott mértékben ürít vizeletet, esetleg hashajtó és vizelethajtó segítségével. Ezt a betegséget azonnal fel kell ismernünk és közbe kell avatkoznunk, mert sajnos az esetek 10%-a halállal végződik, illetve a betegség krónikussá válik, és egész életen át megmarad.

Gyógyítása

Az anorexia gyógyításában pszichiáter foglalkozik a beteggel és a beteg családjával egyaránt. Nagyon oda kell figyelni arra, amikor újra bevezetjük az ételeket, mert a túl­zott mértékű evés gyomor- és hasnyálmirigy-gyulladást okozhat. Ha a lány nagyon alultáplált, a legjobb, ha befektetik a kórházba, ahol antidepresszáns gyógyszerekkel és újratáplálással állandó felügyelet alatt tartják.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.