Gyermekbetegségek

A kamaszkori fejlődés rendellenességei

A kamasz a hormontermelés megugrásának következtében elsőként a családban lévő viselkedését és kapcsolatrendszerét változtatja meg. Akkor is, ha jó a kapcsolata a szüleivel, vagy legalábbis a konfliktusok nem szélsőségesek, gyakoriak a viták és az összeütközések. A fő vitatárgyak a hétköznapi életben jelennek meg, a társasággal kapcsolatosak, vagyis: mikor és hova mehet el, és mit csinálhat. A szülőknek akkor kell aggódniuk, ha ezek a viták túl gyakoriak, vagy ha a fiatalnak indokolatlan dühki­törései vannak.

Pszichés zavarok kamaszkorban

Kisebb gyakorisággal más, pszichés tünetek is előfordulnak, mint a melankólia, a rend­kívüli érzékenység, a bizonytalanság a társas kapcsolatokban, de ezeknek valójában nincsenek pszichiátriai tünetei. Nem szabad összetéveszteni a gyakori vitákat – ami teljesen normális, ha a kamasz a saját függetlenségét harcolja ki a szüleivel szemben – a veszélyre utaló jelzéssel. A megfelelő beavatkozás érdekében a szülőknek meg kell tudniuk különböztetni a vitát a szociális és viselkedési zavaroktól (anorexia, bulimia, depresszió, droghasználat, alkoholfogyasztás).

Átmenet a „felnőttkorba”

Minden bizonnyal az a legjobb eszköz, ha készen állunk meghallgatni a gyereket, beszélgetni vele. A fiataloknak túl kell jutniuk azon a „gyászon”, hogy elvesztették a gyermekkorukat, ami általában boldog és gondtalan volt, amikor a világ és a felnőttek elvárásai vele szemben minimálisnak tűntek. A szülők ne legyenek erőszakosak, túlzot­tan beavatkozóak, ne támasszanak irreális elvárásokat a kamaszok elé. A fiatalokban hirtelen kételyek merülnek fel saját identitásuk, egyéniségük felépítésében.

Életük nehéz szakaszán haladnak keresztül, és ilyenkor az őket körülvevő és szerető felnőtteknek példát kell mutatniuk, beszélgetni velük, anélkül, hogy kész megoldáso­kat, gondolatokat tennének eléjük. A támogatás, amelyet a szülők nyújtani tudnak, alapvető fontosságú az őket „bombázó” információk, újdonságok közepette. A fizikai zavarokhoz (késői pubertás, a menstruációs ciklus rendellenessége, szőrösödés, akné) más csapdák is társulhatnak, amelyekbe a fiatalok segítség nélkül beleeshetnek.

Például az ösztönszerű és nem irányított érdeklődés a szexualitás iránt helyrehozhatatlan károkat okozhat. A megfelelő felvilágosítás viszont a nemi úton terjedő betegségekről vagy a fogamzásgátlásról elengedhetetlen. Ugyanakkor a minden új dolog kipróbálása iránti vágy, a saját felnőttségének fitogtatása arra ösztönözhetik a fiatalt, hogy alkoholt és drogot fogyasszon. A saját képességeiben való bizonytalan­ság, zavarodottság önromboló viselkedésbe taszíthatják, és olyan veszélyes pszichés betegségek alakulhatnak ki nála, mint a depresszió, az anorexia, a bulimia, a túlsúly és a krónikusfáradtság-szindróma.

Zavarok a kamaszok fejlődésében

Szervi problémák

  • Kései pubertás.
  • A menstruációs ciklus zavarai, a menstruációs ciklus kimaradása, fájdalmas menstruáció.
  • Mitesszerek.
  • Túlzott mértékű szőrösödés a testen.

Pszichés zavarok

  • Alkohol- és drogfogyasztás.
  • Depresszió.
  • Krónikusfáradtság-szindróma.
  • Táplálkozási zavarok: anorexia, bulimia.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.