Gyermekbetegségek

Szexuális nevelés irányelvei kamaszkorban

A szexuális érettség hosszú folyamat eredménye, ami a születéskor kezdődik, és alapja a biológiai reprodukció szükségessége. A szexualitás biológiai aspektusához hozzátartozik a szexuális nevelés megléte is, mert a nemiség az emberi lét olyan síkja, amire leginkább kihat a környezete, amelyben él.

A családi és társadalmi környezet szemében a kamasz szexualitása lehet normális vagy eltorzult. Az a hozzáállás, amellyel születésétől kezdve a szülők a gyermeket gondozzák, öltöztetik, mosdatják, simogatják, mind közrejátszanak abban, hogy a gyermek nemi identitása kialakuljon, és többé-kevésbé természetesen viselkedjen az élet e fontos aspek­tusának területén is. A család és a kulturális háttér szerepe nagyon fontos abban, hogy a kamasz miként éli meg a saját nemiségét.

Beszélgetés a gyerekkel

A nemiséget olyannyira személyes és intim dolognak tartják, hogy a többség tabuként kezeli, ezért a szülők nehezen beszélnek róla a gyerekeikkel, így a fiatalok nem találnak viszonyítási pontra a szüléikben. Nem tartják őket bizalmasuknak, aki segíteni tudna nekik abban, hogy függetlenné és természetessé váljanak a szexuális kérdésekben is. Ugyanakkor, a családi körben lezajlott erőltetett beszélgetések gyakran erejüket vesztik az iskolában, a barátok között szerzett torz, ártal­mas információk miatt, amelyeket a tömegtájékoztatási eszközök kínálnak, és amelyek jelentős részben zavaros, megtévesztő gondolatok.

Szexuális nevelés célja

A szexuális nevelés arra való, hogy szeretetet és magabiztosságot ébresszen a gyerekek­ben, és segítsen felemelkedni a sztereotípiákon, valamint nyugodt, harmonikus szexuális kapcsolatra készítsen fel. Nem úgy kell erre gondolni, mint valamilyen iskolai tantárgyra, amihez a gyereknek mint kötelességhez kell viszonyulnia, hanem egy spontán pillanatra, találkozásra.

Segíteni kell abban, hogy a gyerek minél könnyebben fejezhesse ki az érzelmeit. Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy tudjuk meghallgatni, tiszteljük a gyermek idejét, igényeit, segítsük elő ezeknek a beszélgetéseknek a megszületését, adjunk lehetőséget, hogy a gyermek megkérdezhesse azt, amit tudni akar.

Jó, ha tudjuk, hogy a kisgyermekek is megneszelnek olyan információkat, amelyeket nem közvetlenül mondtak el nekik a szülők, hanem öntudatlanul vagy valamilyen gesztussal árultak el az adott témáról. Ezért célravezetőbb olyankor beszélnünk erről, amikor nem sietünk, nem vagyunk feszültek, és egyszerű, de valós fogalmakat tudunk használni a válaszadás közben.

Kamaszkorban

Kamaszkorban a kortársakkal való együttlét megnehezíti a párbeszédet a szülők számára. Jó, ha diszkrét magatartást öltünk, mégsem viselkedünk közönyösen, nem ellenkezünk a fiatallal, hanem segítjük őt abban, hogy a problémáit megoldja.

A nevelők feladata például az, hogy a szexuálisan aktív kamaszokat felvilágosítsák arról, mit jelent a terhesség, milyen nagy földrengést okoz mindkét fiatal életében milyen eszközök állnak rendelkezésre a nem kívánt terhesség megelőzésére, illetve milyen drámai a döntés az abortusz mellett, mind a lány számára, aki átéli a műtétet, mind a felelősséget viselő fiú számára. Mindig a tudatlanság, a felvilágosulatlanság az, ami felelőtlen magatartásra vezeti a fiatalokat a fogamzásgátlás kérdésében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.