Gyermekbetegségek

Tüskék és szálkák kezelése, eltávolítása

Gyakran előfordul olyan baleset, amikor tüskék, szálkák, szilánkok, üveg- vagy fémdarabok hatolnak a bőrbe. A fa szálkái a felszínen maradnak, ezért nem fájnak annyira, de könnyen elfertőződhetnek, ha nem szedjük ki időben. Más a helyzet a fém- vagy üvegszilánkokkal, amelyek gyakran mélyebbre hatolnak, sokkal jobban fájnak és lényegesen bo­nyolultabb az eltávolításuk. Ha mély és keskeny sérülést okoznak, akkor komoly fertőzések telepedhetnek meg rajtuk, mint pl. a tetanusz.

Mi a teendő

Ha a szálka nagyon mélyre hatolt, vagy valamilyen kényes részt ért, mint pl. a szem – vagy éles – mint az üveg -, esetleg visszahajló – mint a ho­rog -, bízzuk az orvosra az eltávolítását. Ha a tüske kicsi, és felszíni a behatolás, ami nem okoz erős fájdalmat, csak kis kellemetlenséget, akár bent is hagyhatjuk a bőrben (még ha több is van belőle). Idővel spontán kilökődik.

A faszálkák és a tüskék nagy részét ki lehet szedni egy tűvel vagy csipesszel, előtte a megfelelő helyen a bőrt mossuk meg, a csipesz végét vagy a tű hegyét alkohollal vagy láng fölött sterilizáljuk. A tű hegyével keressük meg, kitágítva a bemeneti lyukat – a bőrbe fúródott szálkát. Miután megtaláltuk, erősen ragadjuk meg a csipesszel vagy a tű hegyével, és a tüske behatolási szögével megegyezően húzzuk ki.

Végül jól fertőt­lenítsük le a seb környékét. Előfordulhat, hogy nem sikerül a szálkát teljesen eltávolítanunk. Ha kétségeink támadnak, ha a fájdalom nem múlik, a bőr bepirosodott vagy gyulladásos tünetek jelentkeznek, forduljunk orvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.