Egészséges étrend

Kollagén és más mátrixanyagok

A testben található fehérjék több mint 30%-a az extracelluláris mátrixban található: ez a mátrix cukrokhoz kapcsolódó fehérjék térhálója, amelyhez a szervek szerkezetét alkotó sejtek kapcsolódnak.

Az extracelluláris mátrix összetevőinek egy része jól ismert: az egyik a kollagén, amely a testben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje – az összes fehérje 30%-a. Másik összetevője a glükozamin és a kondroitin-szulfát, amelyek nagyon népszerű étrend-kiegészítővé váltak. Az extracelluláris mátrixban a legnagyobb mennyiségben előforduló poliszacharid (cukorlánc) a hialuronsav.

A mátrix az egészséghez létfontosságú, a legtöbb amerikai mégis alig fogyaszt belőle. Leginkább az izomszövetet esszük, ami nem tartalmaz túl sok mátrixanyagot.

Bizonyítékok vannak azonban arra, hogy az extracelluláris mátrix összetevőinek fogyasztása segíti abban a szervezetet, hogy a saját mátrixát jó állapotban tartsa.

Kollagén

Íme, néhány vizsgálat, amely kimutatta, hogy a kollagén pótlás javította az egészséget:

  • Ásványianyag-sűrűség. Amikor a patkányok zselatint (megfőzött kollagén) kaptak, javult a csontjaik ásványianyag-sűrűsége.
  • Porckopás. A kollagén pótlás 33%-kal javította a porckopásos betegek ízületi funkcióit, míg a glükozamint és kondroitint szedő betegeknél a javulás csak 14%-os volt.
  • Rheumatoid artritisz. Egy klinikai vizsgálatban a csirkék kollagénjének hatását vizsgálták az ízületi gyulladásos betegeknél. A csirke kollagént fogyasztók 69%-ánál figyeltek meg legalább 20%-os javulást a feldagadt ízületek, a fájdalom és a működőképesség tekintetében, míg 41%-nál a javulás 50%-os volt.
  • Hátfájdalom. A napi 1,2 gramm kollagénpótlás a kísérletben részt vevőknél csökkentette a gerinc lumbális szakaszának fájdalmát a konrollcsoporthoz képest.
  • Bőrproblémá A kollagén pótlás csökkentette a nyári napozás okozta bőrkárosodást.
  • Mint mindig, most is hagyd, hogy az ízlésed vezessen! Ha a csontlevest finomnak érzed, akkor valószínűleg szükséged van a kalciumra, de ha eleged van belőle, akkor hagyd abba egy időre.
  • Akkor tehát kollagént kell szednünk? Nem!

Először is: ugyanilyen listát állíthattunk volna össze az extracelluláris mátrix többi összetevőjével — a glükózaiminnal, a kondroitinnal és a hialuronnal — kapcsolatban is. Sokkal jobb lenne, ha nemcsak kollagénből, hanem a mátrix többi összetevőjéből is fogyasztanánk.

Másodszor: a pótlás rendkívül drága. A helyi szupermarketben viszont szinte ingyen juthatsz hozzá nagy mennyiségekhez! A hentesek egész nap csak a friss kollagént és a mátrixanyagokat vagdossák csontok és ízületek formájában.

Csirkeláb levesHa megveszed a csontot és az ízületeket, majd megfőzöd őket saját magadnak, nagyon olcsón hozzájutsz a mátrixanyagok teljes skálájához. Az egyetlen trükk benne, hogy magadnak kell megfőznöd.

Ez viszont felettébb egyszerű: ha már úgyis főzöl csontlevest a kalcium és a foszfor miatt, vegyél olyan csontot, amelyen maradt némi ízület — és már meg is van a mátrixanyagod ingyen!

Az ökörláb, az ökörfarok és a csirkeláb különösen gazdag kollagénben és más mátrixanyagokban. Nyugodtan keverd ezeket is a csontlevesedhez!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.