Cukorbetegség tanácsok

Túlélőkalauz ünnepekre és családi eseményekre cukorbetegeknek

A családi ünnepeknek elvben kellemes kikapcsolódást kellene nyújtaniuk a min­dennapok gondjaiból. Előfordulhat azonban, hogy egy cukorbeteg számára inkább súlyosbítják az amúgy is meglévő gondokat. Az ünnepek elmaradhatatlannak tűnő velejárói a bacchanáliák, a rendszertelen étkezések és a sok-sok stressz.

Jó tanács: Fogadjon meg néhányat az alábbi tanácsok közül, hogy az összejövete­lek olyanok legyenek, amilyennek lenniük kell: mindenki számára élvezetesek.

Töltse fel a mélyhűtőt egészséges fogásokkal!

Az év végi ünnepek alatt min­denki rendkívül elfoglalt, s a legtöbben vásárlással, otthonuk feldíszítésével vagy a családtagok és barátok látogatásával töltik az időt, így aztán nem sok alkalom marad egészséges ételek főzésére. Készüljön fel már hetekkel korábban úgy, hogy kifejezetten lefagyasztásra szánt ételeket főz. Később jól jön, ha csak be kell ten­ni a sütőbe vagy a mikroba a befagyasztott ennivalót, s főzés helyett az üdvöz­lőlapok írásának szentelheti figyelmét.

Állítsa a túlbuzgón kínálgató rokont a saját oldalára!

Sok embernek van olyan, tolakodó unokatestvére, nagybácsija vagy anyósa, aki csak akkor tűnik elé­gedettnek, ha mindenki többadagnyit magába töm az általa készített fogásból. Ha az illető nem éri be az egyszerű „köszönöm, nem kerek”-kel, vegye elő a nagy­ágyút. Mondja el, hogy képtelen ellenállni a fantasztikus süteménynek, ám az orvosa és a dietetikusa megparancsolta, hogy legyen mértékletes. Fia pedig mégis enged a kínálásnak, akkor csak egy kis adagot fogadjon el, majd kérje az összes jelenlévő segítségét ahhoz, hogy ellen tudjon állni a repetának. Ilyenkor a kínál­gató rokon is segíteni fog, nehogy a többiek úgy gondolják, hogy őt nem érdek­li az ön egészsége.

Mosolyogjon!

Abban az esetben, ha kénytelen visszautasítani egy rokon vagy barát sok szeretettel elkészített ételét, tegye egyértelművé, hogy nem őt utasítja el, csupán az étel nem illik bele az étrendjébe. Nagyot sóhajtva mondjon valami ilyesmit: „köszönöm, nem kérek”, de tegye hozzá, hogy igazán remekül néz ki a torta. Azt is mondhatja, hogy szeretné elkérni a receptet egy barátnője számára, aki rajong a kókusztortáért, vagy kérdé­seket tehet fel a díszítéssel kapcsolat­ban. Szavai pillanatok alatt elbűvölik az illetőt, és el is felejti, hogy egy fala­tot sem evett a tortájából.

Aranyszabály: Az élvezet a fő, nem az étel!

Az ünnepek legtöbbjéhez bizonyos fajta ételek társulnak (például húsvétkor sonka és tojás, karácsonykor töltött káposzta és bejgli), ez azonban nem jelenti azt, hogy az ételeknek kell a középpontban állni. Fordítsa figyelmét inkább az ünnep egyéb velejáróira: ajándékok­ra, tűzijátékra, jelmezekre, éneklésre, tojásfes­tésre vagy szerelmes üzenetek írására.

Módosított időbeosztás

Akkor is lé­tezik kompromisszumos megoldás, ha a vendéglátók étkezési rendje teljesen eltér az ön által megszokottól. Tegyük fel, hogy reggelente későn kelnek, ezért fél 11-kor reggeliznek, majd kihagyják az ebédet, és délután 3-kor már fel is szolgálják a karácsonyi vacsorát. Az egyenletes vércukorszint fenntartása ér­dekében egyen néhány falatot (például egy szelet teljes kiőrlésű pirítóst) reggel, még mielőtt a rokonok felébrednének. Az ő késői reggelijük Önnek pót reggeli és ebéd egyben, majd fogyasszon nyugodtan a 3 órakor felszolgált ételekből, csak ne túl sokat, végül kapjon be néhány falatot este 8 óra körül.

Fontos: Ne felejtse otthon a vércukormérőt, hogy ellenőrizhesse, miként hat vércukorszintjére ez az áthida­ló megoldás.

Mozgassa meg a családot!

Tegyenek közösen sétát a környéken, vonja be az összes családtagot a ház feldíszítésébe, vagy derítsék ki, hol vannak a város leg­szebben kivilágított utcái (a termoszban némi cukormentes kakaóval). Ne feled­je, a testmozgás a hizlaló torták és sütemények legjobb ellenszere.

Menjen el a kertészetbe karácsonyfáért!

Ahelyett, hogy a sarki árusnál vásárolna hetek óta ott kornyadozó fát, menjen el egy kertészetbe, és vegyen cserepes fenyőt. Ez garantáltan frissebb, és még az is lehet, hogy olcsóbb. Rá­adásul mialatt a megfelelő fa után kutatva az egész területet bejárja, energiát éget el és ellensúlyozza a lopva bekapott sütemény vércukorszint-növelő hatá­sát. A család is örül majd a kivételesen szép fának, amelyet az ünnep után ki is ültethetnek a kertbe.

Csak a legfinomabból egyen!

Hagyja ki a szaloncukrot, a cukrászdából hozott tortát, viszont tartalékoljon egy keveset a megengedett kalóriákból arra, hogy megkóstoljon néhány házi készítésű, családi specialitásnak számító finomságot, például a különleges karácsonyi püspökkenyeret. Az, ahogy rászoktatja magát az ínyenc falatok kiválogatásra, egy kicsit olyan, mint amikor arról dönt, milyen emléktárgyat vigyen haza az utazásról: bárhol megvásárolható kacatot vagy egészen különleges és egyedi tárgyat. Ne fossza meg magát teljesen az ünnepi finomságoktól, mivel előbb-utóbb elfogy az akaratereje, s a végén túl sokat eszik.

Gesztenyepüré helyett gesztenyés pulyka.

Ha szeretné elkerülni a cukros, szénhidrátban gazdag finomságokat, de azért szívesen élvezné a hagyományos őszi ízeket, töltsön meg sovány pulykahúst néhány szem gesztenyével és mond­jon nemet a gesztenyetortára vagy -roládra. Desszertként pedig kényeztesse ma­gát kevés barna cukorral megszórt és fahéjjal ízesített sült almával, mialatt a töb­biek a tejszínhabos tortából falatoznak.

Az új szokás: Az ünnepek alatt is maradjon aktív!

Az eredmény: Évről évre kevesebbet fog hízni .

A bizonyíték: Egy tanulmányból kiderült, hogy a felnőttek az év végi ünnepek alatt átlagosan mintegy fél kilót híznak, és ezt a többletet nemigen adják le a következő évben. (Bár a fél kiló nem tűnik túl soknak, ha jobban belegondol, ez azt jelenti, hogy néhány karácsony múlva már bővebb nadrágra lesz szüksége.) A jó hír az, hogy az ünnepek alatt a legtöbbet mozgó személyeknél mérték a legkisebb súlygyarapodást, sőt néhányuknak még fogyni is sikerült.

Almás pite vagy krumpli?

Ha tudja, hogy a desszert a kedvenc süteménye lesz, időben el kell dönteni, hogy az adott étkezésre eső szénhidrátadagot a desszert­re tartalékolja, vagy inkább a hús mellé felszolgált krumplival fogyasztja el. Ren­des körülmények között persze az „igazi” ételt előnyben kell részesíteni a desszert­tel szemben, de különleges napokon muszáj enni egy szelet pitét – ami nem baj, ha az így megnövekedett szénhidrátbevitelt egy másik fogásnál ellensúlyozta.

Vigyen a vendégségbe egy tálca zöldséget vagy gyümölcsöt!

Még ha nem kérték is, hogy vigyen valamit a szomszéd újévi bulijára, ne menjen üres kézzel. Rendezzen el egy tálon különféle friss zöldségeket és/vagy gyümölcsöket, s te­gyen közéjük egy tálka kalóriaszegény mártogatós-szószt. Vacsora előtt vagy köz­ben ezeket rágcsálja, így később kevésbé érez kísértést arra, hogy túlegye magát.

Ajánlja fel, hogy visz süteményt!

Keressen egy finom, de energiában és szénhidrátban szegény receptet, készítse el a desszertet és vigye magával. így biztos lehet abban, hogy lesz legalább egy olyan desszert, amelyből bátran ehet.

Csínján a mártásokkal!

Ha vendégségben van, nem szól­hat bele, hogy mit szolgálnak fel az ünnepi asztalnál, ám sokkal egészségesebbé teheti a saját adagját, ha a húsra és a köretnek kínált krumplira nem kér mártást, vagy csak egy egészen keveset kanalaz belőle az ételre.

Fehér pulykahús – a legjobb fehérje választása

A pulykamell a legsoványabb húsok egyike. Ebből kérjen, ne a sötétebb színű combból, amely­ben jóval több a kalória és a zsír. A bőrt pedig mindig hagyja a tányérján.

Grillezzen csirke- vagy pulykahúst!

Ha a család minden évben nagy kerti összejövetelt rendez, tarja helyett pácoljon be kevésbé hizlaló csirke- és pulykamellet. A többiek nem fogják megérezni a kü­lönbséget – de az artériái annál inkább.

Új ízek: Brownie-alapú fagyasztott joghurttorta

A születésnapi ünnepségnek nem az a fénypontja, amikor elfújják a gyertyát, hanem amikor megeszik a tortáit. Az alábbi recept egyszerre torta és fagylalt, ráadásul kalóriaszegény.

Készítsünk étcsokoládés brownie-t: melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Olvasszunk meg 26 dkg étcsokoládét és keverjük össze 10 dkg olvasztott vajjal. 4 egész tojást keverjünk össze 30 dkg porcukorral és 2 csomag vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a csokoládés-vajas masszához. Szitáljunk bele 14 dkg lisztet, adjunk hozzá 10 dkg darabolt diót és jól keverjük össze. Egy kisebb, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntve kb. 20 perc alatt süssük készre.

Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tepsiben 10 percig hűlni. Rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni, majd vágjuk vízszintesen ketté, tegyük az egyik lapot az asztalra, terítsünk el rajta 1 L „hozzáadott cukrot nem tartalmazó” fagyasztott joghurtot és 50 dkg szeletelt epret. Helyezzük rá a másik süteménylapot. Csomagoljuk lazán fóliába, és tegyük a mélyhű­tőbe 3 órára. Tálalás előtt vegyük ki a fagyasztóból, és hagyjuk állni 5-6 percig. ízlés szerint csurgathatunk rá egy kevés cukormentes csokoládészirupot. Vágjuk 2,5 cm vastag szeletekre.

Csak egy pohár pezsgővel köszöntse az új évet!

Igaz, hogy ünnepel, de ez nem jelenti azt, hogy az étkezési előírásokat (és a józan eszét) sutba kell dobni. Az alkoholfogyasztás befolyásolhatja a vércukorszintet, mivel lassítja a glükóz vérbe kerülését (a máj glükózleadó képességét). Vércukorszint-ingadozást okoz­hat, emellett elég magas az energiatartalma is – 94 kcal (392 kJ) van egy pohár (1,5 dl) száraz fehérborban vagy száraz pezsgőben, 63-67 kcal (263-279 kJ) egy kupica (3 cl) vodkában, és mintegy 120-144 kcal (500-600 kJ) egy kis kor­só (3 dl) sörben.

Gyakrabban mérje a vércukorszintjét!

Bármennyire igyekszik, könnyen meg­lehet, hogy az ünnepek alatt többet – vagy máshogy – eszik, mint az év többi napján. Ha barátoknál vagy rokonoknál vacsorázik, nem feltétlenül tudja pon­tosan megbecsülni az elfogyasztott szénhidrátok mennyiségét vagy azt, milyen hatással lesznek a kínált ételek a vércukorszintjére.

Fontos: Éppen ezért roppant fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét, különösen az étkezések után.

Ne feledje, hogy általánosságban evés előtt az 5-6,6 mmol/1 (90-120 mg/dl) érték a normális, az étkezés megkezdése után két órával a 10 mmol/1 (180 mg/dl) alatti érték a megfelelő, még jobb, ha csak 8 mmol/1 (144 mg/l), lefekvéskor pedig a 7,7 mmol/l/(140 mg/dl) alatti érték az ideális.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.