Gyermekbetegségek

Véraláfutás tünetei, mit tegyünk?

Ha a sérülés során nem károsodik a bőr, csak az alatta lévő hajszálerek, akkor a benne lévő vér elárasztja a szöveteket. Ezt hívják véraláfutásnak, ha a testnek csak kis részét érinti, vagy más néven vérömlenynek. A mérete a kiáramlott vér mennyiségétől valamint a sérülés területén található vérerek fajtájától és elhelyezkedésétől függ. Meg kell említenünk, hogy a vér bármelyik szövetet eláraszthatja, akár izomszöveteket is, ahol vérömlenyt képez. Nagyon gyakran a vérömleny a véralvadási folyamat megváltozásának a jele (mint a hemofília esetében), és nem sérülés okozza.

Mi történik

A bőr először piros, majd néhány órával később lila lesz, majd sárgászöld, barna, azután pedig eltűnik.

Mit tegyünk

Véraláfutás kezelése: Jéggel (nem közvetlenül a bőrre téve) vagy hideg vízzel lehűtjük a testrészt.

Vérömleny

A felszíni (kapillárisok) vagy a mélyebben fekvő (artériák és vénák) vérerek valamilyen sérülés következtében vérgyülemlést okozhatnak a bőr alatt, az izmokban, különböző szervekben vagy a test belső üregeiben.

Mi történik

A vér összegyűlése csak akkor látható, ha a bőrt is érinti, ami ez által sötét színű lesz. Jelentkezhet jókora, fájdalmas, feszülő érzést keltő duzzanattal, ami viszonylag hosszú ideig megmarad. Ha a vérömleny látható, akkor hasonló színfejlődésen megy át, mint a zúzódás: eleinte piros, aztán lila, majd zöldessárga és barnás, mielőtt végképp eltűnne.

Mit tegyünk

Az érintett bőrfelüle­tet kenjük be körömvirágkrémmel vagy heparin alapú krémmel, amelyek segítenek feloldani a vérömlenyt.

Fejtetői vérömleny újszülöttkorban:

A születést követő órákban megjelenhet a baba fején egy vérömleny, ami a hosszan elhúzódó nehéz szülés következménye lehet. A szülőcsatornán való áthaladás során a baba fejét ért nagy nyomás kö­vetkeztében keletkezhet. Ez a vérömleny a hajszálerek roncsoló­dásából származó vérből alakul ki, a ko­ponyacsont és a fölötte lévő védőburok között gyülemlik fel.

Az esetek többségében a fejtetői vérömleny a fej tetején jelentkezik, bár a koponya minden részén előfordulhat. Esetenként hatalmas (akár citrom nagyságú) is lehet. Nem szabad hozzányúlni, mert spontán, problémák nélkül felszívódik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.