Gyógyító természet

A garat megbetegedéseinek természetes gyógymódja

Miként a nátha, úgy a garat igen gyakori és amellett eléggé kellemetlen, szúró, kaparó érzéseket kiváltó megbetegedéseit is kezdetben lekicsinylik, tűrik és elhanyagolják. Pedig a garat megbetegedéseinek – tekintve sok életfontosságú szervvel való közvetlen kapcsolatát – igen nagy jelentősége van. Nagyon sok komoly megbetegedésnek az orvos által felismerhető első tünetei a garat nyálkahártyáján jelentkeznek (fehérvérűség, cukorbaj, vérszegénység, köszvény, szívbajok).

Garat megbetegedés, teendők

Első tanács tehát, ha valakit garatszárazság kínoz, köhécsel, köhög, száraz, nehezen üríthető váladékához gyakran friss vér keveredik, forduljon mielőbb orvoshoz, mert nemcsak a közmondás igaz, hogy „jobb félni, mint megijedni”, de mi orvosok nem tudjuk eléggé hangoztatni azt a tényt, hogy minél előbb és korábban ismerjük fel a betegséget, annál inkább nyílik lehetőség a bajt csírájában elfojtani.

Kellemetlen érzés…

A garatbántalmak igen kellemetlen érzéseket váltanak ki, de nem ritkák a garatpanaszok az ideggyenge (a neuraszténiás, a hisztériás) egyéneken, akiknél az orvosi vizsgálat semminemű garatelváltozást nem talál. A garat nyálkahártyájának mirigyei és nyirokútjai a szervezet védőgátját alkotják a behatoló ártalmak és bacilusok ellen, amelyek ezen át igyekeznek a szervezetbe behatolni és pusztító, fertőző hatásukat kifejteni.

Tüdőgyulladás, spanyolnátha, ízületi gyulladás, szívizomgyulladás, kanyaró, nyakszirtmerevedés stb. (hogy csak egynéhány súlyos fertőzést említsek), mind a garaton át igyekszik a szervezetbe bejutni. A garat két útnak a kereszteződésénél fekszik, nemcsak a száj és orr útjai vezetnek ott a tüdő felé, hanem a gyomorból és nyelőcsőből feltörő gázok és nedvek is ezen az úton haladnak át.

Garatgurut

A garathurut kezelése elsősorban a megállapított alapbajtól függ, mert ha hörghurut, nátha, tüdőgyulladás velejárója a fennálló garathurut, természetesen ezen alapbajokat kell kezelni, nem is beszélve a fent említett betegségekről, amelyeknek gyakran első tünetét a garatpanaszok okozzák. Mindezen alapbajokban a természetes gyógytényezők nagy szerepet játszanak, de az elsődleges a garathurut gyógyítása, és megelőzésekor is a természetes gyógymódokat illeti az első hely.

Megelőzés és kezelés

Kerüljük a fűszeres és kemény ételeket, a forró, túl hideg és szeszes italokat! A dohányzás szinte mérge a heveny és idült garathurutnak, ugyanúgy az erős szeszes italok. Nagyon előnyös az állott vizes borogatás a nyakra. Gyógyföldes, agyagos és sós pakolások is jó hatásúak. Toroköblögetés (zsálya és kamillateával) csillapítja a panaszokat. A heveny hurut idején mindenféle ecsetélés mellőzendő. Későbbi szakban nagyon jók a különféle vérelvonó eljárások; ilyen a forró lábfürdő, váltakozó lábfürdő, lábszárpakolások, sós gyógyvizek gőzeinek a belégzése.

Légfürdők, tornagyakorlatokkal párosítva, óvatos napfürdők, ott, ahol a vérszegénység és ideggyengeség az alkati alapmegbetegedés. Sós gyógyvizek (mint a Málnási, Szeltersz) használata nagyon előnyös, ha fél pohár gyógyvizet langyos tejjel kétszeresére hígítunk. Idült hurut ellen e gyógyvizeket ivókúrák alakjában, naponta, reggel, éhgyomorra ihatjuk. A lúgos vizek nemcsak a fennálló hurutot oldják közvetlenül a nyálkahártyán, hanem a szervezet sav-lúg egyensúlyára gyakorolt általános hatásuknál fogva is ellene dolgoznak a lobos hajlamnak. Éghajlati kúráknál az ún. szubalpin helyek jönnek számításba.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.