Gyógynövények

Citromcirok

Citromcirok története, általános tudnivalói

Bár sok faj tartozik az évelő fűféle Cymbopogonok közé, de rovarriasztó hatásának köszönhetően a legismertebb közülük a C. citratus, mely szentcirok néven is ismert. Indonéziában őshonos, nagy bokrokban nő, és erős citromillatot áraszt. Manapság sok helyen termesztik Dél-Amerikában, Afrikában és Indokínában. Egy másik fajt, a C. flexuosust, a maláji fűszercirokot az értékes olajáért termesztik, amit a parfümök­be használnak fel.

A brazil quilombolas törzs hagyomány szerint a citromfüvet, mint nyugtatót használták. A guatemalai őslakosok felismerték szélhajtó ha­tását, és a leveleiből készített teával gyógyították a puffadást és a szék­rekedést.

Egykor a dohány ízesítésére alkalmazták. A modern felhasz­nálása széles körű, hiszen előfordul a kozmetikaiparban, szappanokban és fürdőkészítményekben, mosószerekben és más háztartási készítmé­nyekben, élelmiszerekben, süteményekben és a gyógyászatban.

A citromfű a környezetvédelemben is szerepet játszik. Gyakran ülte­tik rakpartokra és gátakra Dél- és Délkelet-Ázsiában, hogy szilárdabbá tegye a talajt. A leveleket talajtakarásra is használják.

  • Magról szaporíthatjuk, de a csírázás sikeressége érdeké­ben a hőmérséklet ne menjen 20°Calá.
  • A megvásárolt leveles töve­ket rakhatjuk vízbe, míg meg nem gyökeresednek, ezután érdemes cserépbe ültetni.
  • Jó vízelvezetésű talajra és sok napsütésre van szüksége.
  • Ajánlott cserépbe, jó minősé­gű, humuszban gazdag kom­posztba ültetni.
  • Csak a trópusokon virágzik.
  • A kifejlett növény szárait le­het felhasználni.

Gyógyászat

A citromcirok antioxidáns, gyulladáscsökkentő, gombaölő és antiszeptikus tulajdonságokkal ren­delkezik. Rendszerint enyhítő és nyugtató teát ké­szítenek belőle emésztési panaszokra, főként gyo­morfájásra, görcsökre és hányás ellen. Külsőleg is felhasználható, hogy csillapítsuk a fájdalmat az ízü­letekben, izmokban és idegekben. A növény a vérke­ringésnek is jót tesz.

Háztartás

Természetes rovarriasztóként védelmet nyújt a szú­nyogok ellen főleg, ha a kerti fáklyák olajába vagy a gyertyaviaszba keverjük. A citromcirok háziállata­inkat is megvédi; tegyünk néhány csepp citromcirok és eukaliptusz illóolajat víz alapú spray-be, és hasz­náljuk az állatok almaiban, hogy frissen és bolha­mentesen tarthassuk őket.

Konyha

A citromcirok számos délkelet-ázsiai konyhában, főként Thaiföldön, Viet­namban és Indonéziában rendkívül nagy becsben tartanak az édes-sava­nyú citromos ízéért. A levelek a növekedési időszakban bármikor szedhetőek, és egész szárakat vagy kisebb csomókat használnak arra, hogy az ételeket ízesítsék, majd tálalás előtt eltávolítják.

A szárakat összetörhet­jük, hogy átadják illatukat a kókusztej alapú ételeknek. Báliban, Indoné­ziában a szárakat nyársaknak használják tengeri ételek sütésénél.

Figyelmeztetés

Ne fogyasszuk terhesség ese­tén, mert serkentheti a menst­ruációs folyamatot, és így ve­téléshez vezethet. Szintén nem ajánlott szoptató nőknek.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.