Gyógynövények

Currylevél

Currylevél története, általános ismertetője

A currylevél Pakisztánban, Indiában és Sri Lankán őshonos, és ma már Thaiföldön,
Malajziában, Indonéziában, Kínában, Ausztráliában, és egyéb trópusi régiókban is termesztik. A friss levelekkel a curryt ízesítik India déli részén és Sri Lankán. Nyugaton a boltokban szárított leveleket lehet találni, de ezek értéke már nem olyan nagy, mert a szárítási eljárás jelentősen csökkenti a curry ízét, illatát.

Főként az indiai bevándorlók hatására mára már számos különböző kultúra fogásaiban megtalálható a currylevél. A származási helyétől távol, a curryleveleket főként más
fűszerekkel keverve kedvelik; ilyen például a halcurry, amit különböző etnikai csoportok készítenek Malajzia, Szingapúr és Thaiföld szigetein. Nyugaton a levelekre úgy tekintenek, mint a babér ázsiai megfelelőjére, amit tálalás előtt eltávolítanak.

  • Ez a növény valójában egy hat méter magas fa, de általában cserjeként nevelik. Gyakran teszik konténerbe, mert fagyérzékeny.
  • A currylevélnek minimum 15-18°C-ra van szüksége.
  • Kedveli a nedves, humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajt, a napos vagy részlegesen
    árnyékos helyeket.
  • Magvakkal szaporítható tavasszal, üveg alatt kell tartani az állandó hőmérséklet
    fenntartásához. Nyáron félfás dugványokról is szaporítható.
  • A leveleket bármikor lehet szedni az év során.

Gyógyászat

A currylevélnek antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő hatása van, és az ájurvédikus gyógyászatban használják több különböző fertőzés ellen. Emellett diabétesz-ellenes és antioxidáns hatású, és a cukorbe­tegség, valamint a magas koleszterinszint kezelésére használják, ezen kívül alkalmas a máj védelmére. Más gyógyászati rendszerekben a leve­lekkel a gyomorfekélyt, vérhast és a gyenge látást kezelik – utóbbi a ma­gas A-vitamin-tartalmának köszönhető.

Konyha

Az egész leveleket belefőzik a kókusztej alapú currybe, hal­lal és zöldségekkel. A levele­ket feldarabolni vagy darálni is szokták, mielőtt currybe, pác­ba vagy omlettbe tennék.

Kozmetika

A teljesen érett, fekete, fényes magvakból kinyert olaj erő­síti a hajhagymákat, segíti az egészséges hajnövekedést, lassítja a pigmentvesztést és a hajtő szürkülését.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.