Gyógynövények

Fokhagyma, az immunrendszer jó barátja

fokhagymaA Iiliomfélék (Liliaceae) – újabb vizsgálatok alapján a hagymafélék (Alliaceae) – családjába tartozó egyszikű növény. Őshazájából, a kirgiz sztyeppékról kb. tízezer éve indult világhódító útjára. A rómaiak, az egyiptomiak és a görögök már az ókorban is használták. Hazánkban nagyban termesztik, az egész világon kedvelik jellegzetes ízjavító hatása miatt.

Leginkább előző évi hagymák gerezdjeivel, dugványozással szaporítják. Laza, közepes vízellátású talajt igényel. Száraz nyarakon hamar felmagzik, nem fejlődnek szép hagymafejek. Ha túl csapadékos az idő, a hagymák elrohadhatnak. Ha a hagymaszárak elszáradtak – kb. július végén -, a földből kiássák, 1-2 napot szárítják. Csak az alaposan megszárított hagymák alkalmasak a téli tárolásra.

Hagymája hártyás, fehér-lilás árnyalatú buroklevelekkel körülvett gerezdekből áll. Egy hagymában általában 15-30 gerezd található. Jellegzetes, erős szagú, csípős ízű. Szára 80 cm magasra növő, virágzáskor megkeményedő. Levelei 30-40 cm hosszúak, lándzsa alakúak, ép szélűek, párhuzamos levélerezetűek. Virágai gömb alakban nyílnak a hajtások végén júliustól augusztusig, rózsaszínes, lilás színűek. Ha a bimbók megjelentek, a hagyma fogyasztásra alkalmatlanná válik, megkeményedik. A drogot a növény földalatti hagymája adja. Júniustól szeptemberig gyűjthető.

Kémiai alkotórészek:

alliin (kéntartalmú aminosav), amely a sejtek roncsolódásakor jel­legzetes szagú allicinné alakul (ez szulfocián-származék). Az allicinből képződik a szintén hatásos ajoén nevű vegyület. Poliszacharidok, alkil-szulfidok, szaponinok, flavonoidok, vita­minok (A, B , B2, D, C), adenin, nyomelemek (pl. szelén, jód, vas, réz, magnézium).

fokhamya

Hatás:

immunrendszer-erősítő, tisztítja a belső szerveket (beleket, tüdőt), gátolja az ér­elmeszesedést, csökkenti a szérumkoleszterin- és trigliceridszintet, optimális arányban tartja a vér LDL- és HDL-mennyiségét, kúra-szerűen alkalmazva csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérlemezkék összecsapódását, a ká­ros véralvadékonyságot, vérrögök képződé­sét, csökkenti a vér viszkozitását. Baktérium­ellenes, gombaölő, bélfertőtlenítő, epe-, máj­működést elősegítő, görcsoldó, antioxidáns.

Alkalmazás:

Magas vérnyomás és érelme­szesedés ellen naponta 2-3 gerezd fogyasz­tása javasolt. Gyomor- és bélfertőzések ese­tén helyreállítja az egészséges bélflórát, meg­szünteti a kórokozók okozta hasmenést. Eny­híti a felső légutak hurutos gyulladásait.
Megelőzésre, illetve terápia kiegészíté­sére sokfajta készítmény áll rendelkezésre. Legjobb, ha nyersen, sülve vagy főzve fogyaszt­juk. Szinte mindenfajta sós ételbe tehetünk be­lőle, levesekbe, főzelékekbe, húsokhoz, kol­bászfélékbe, salátákba, szószokhoz, mártások hoz. Nyersen, apróra vágva, zöldségsalátákba téve felerősíti az ízeket. Egy szem pörkölt kávé vagy borókabogyó elrágása segít közömbösíte­ni az erős fokhagymaszagot.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.