Gyógynövények

Fokhagyma, az immunrendszer jó barátja

fokhagymaA Iiliomfélék (Liliaceae) – újabb vizsgálatok alapján a hagymafélék (Alliaceae) – családjába tartozó egyszikű növény. Őshazájából, a kirgiz sztyeppékról kb. tízezer éve indult világhódító útjára. A rómaiak, az egyiptomiak és a görögök már az ókorban is használták. Hazánkban nagyban termesztik, az egész világon kedvelik jellegzetes ízjavító hatása miatt.

Leginkább előző évi hagymák gerezdjeivel, dugványozással szaporítják. Laza, közepes vízellátású talajt igényel. Száraz nyarakon hamar felmagzik, nem fejlődnek szép hagymafejek. Ha túl csapadékos az idő, a hagymák elrohadhatnak. Ha a hagymaszárak elszáradtak – kb. július végén -, a földből kiássák, 1-2 napot szárítják. Csak az alaposan megszárított hagymák alkalmasak a téli tárolásra.

Hagymája hártyás, fehér-lilás árnyalatú buroklevelekkel körülvett gerezdekből áll. Egy hagymában általában 15-30 gerezd található. Jellegzetes, erős szagú, csípős ízű. Szára 80 cm magasra növő, virágzáskor megkeményedő. Levelei 30-40 cm hosszúak, lándzsa alakúak, ép szélűek, párhuzamos levélerezetűek. Virágai gömb alakban nyílnak a hajtások végén júliustól augusztusig, rózsaszínes, lilás színűek. Ha a bimbók megjelentek, a hagyma fogyasztásra alkalmatlanná válik, megkeményedik. A drogot a növény földalatti hagymája adja. Júniustól szeptemberig gyűjthető.

Az Allium sativum, magyar nevén fokhagyma, eredetileg Közép-Ázsiából származik és körülbelül 6000 éve termesztik. A hagymák nemzetségé­be tartozó faj, az emberiség egész történelmében az erő és egészség fokozásával azonosította, de a vallás és a mágia területén is nagy tisz­teletnek örvendhetett. Ezt a csípős, ellenálló évelőt az egyik leghasz­nosabb konyhakerti növénynek tartják már évszázadok óta. Az ókori Egyiptomban a piramisépítőknek adták, hogy növeljék erejüket, és meg­védjék őket a betegségekkel, járványokkal szemben.

A görög atléták és birkózók elrágtak néhány gerezdet, hogy erőt és bátorságot merítsenek belőle. Olyan értéke volt, hogy fizetőeszközként is használták. Galen és Dioscorides római orvosok csodaszernek tartották és többféle be­tegség kezelésére ajánlották. Az ókori görögök hagytak néhány gerezd fokhagymát az útkereszteződésekben Hekaténak, a mágia, a boszor­kányság, az éjszaka és a hold istennőjének. A középkorban a fokhagymát a himlő kezelésére is használták. A fokhagymát erős afrodiziákumként ismerjük; ezért a papok nem fogyaszthatták.

  • Könnyen termeszthető, sze­reti a napos helyet, a száraz talajt. Komposztot és homo­kot hozzáadva jól nő.
  • Nem szereti a savas kémha­tású talajt. Ilyenkor próbálja edényben termeszteni.
  • Ősszel vagy kora télen ültes­se. Hagyományosan a leg­rövidebb napon ültették és a leghosszabb napon szed­ték fel. Akkor érett, amikor a zöld levelek megbarnulnak, elszáradnak és lehajlanak.
  • Hűvös, sötét helyen akassza fel fonatokban télire.

A fokhagyma széles körben ismert, alkalmazott fűszer, napjainkban a legnépszerűbb gyógynövények közé tartozik.

Az Allium sativum L. (Liliaceae1) Ázsiából származó, évelő, hagymás növény, amelyet manapság már világszerte termesztenek. A gyógyászatban használatos drog a földalatti rész, amelyet kívülről fehér hártyás buroklevél takar, és amely 8-14 mellékhagymából te­vődik össze. A mellékhagymák közös tönkön ülnek, és egyenként pergamenszerű burok veszi körül őket.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a szárított hagyma őrölt pora (Allii sativi bulbi pulvis, fokhagymapor) a hivatalos drog, amelyet a hagymák felaprításával, majd liofilezésével vagy 65 °C-ot meg nem haladó hőmérsékleten történő szárításával és porításával nyernek. A fokhagymapor allicintartalma legalább 0,45%. Egyes termékek „szagtalan”, fermentált fokhagymakivonatot vagy fokhagymaolajat tartalmaznak, amelyek összetéte­lükben eltérnek a fokhagymaportól, de hatásuk hasonló.

1 Az újabb rendszerek a Liliaceae családból leválasztott Alliaceae családba sorolják a nemzetséget.

Konyha

A fokhagymának erős, átható íze van; csínján bánjunk vele, hogy ne nyom­ja el az étel ízét. Saláta és fondü ízesítésére egy gerezddel dörzsölje be az edényt. Dobjon egész gerezdeket olívaolajba vagy borecetbe. A fok­hagyma kiemeli a csirke, a bárány, a bableves és rakott ételek ízét. Il­lik tésztákhoz, pizzákhoz, passatához, pestóhoz, humuszhoz és aiolihoz. Használja a zsenge fokhagymaszárat salátákba, vagy párolva. Hogy el­lensúlyozza a fokhagyma okozta kellemetlen leheletet, rágjon friss petre­zselyem- vagy zellerlevelet, esetleg kardamommagot.

Hagyomány és vallás

Régen fokhagymafüzért akasztot­tak a ház köré, hogy távol tartsa a gonosz szellemeket, vámpírokat és manókat. A leendő arákat fok­hagymaszárral csapdosták meg, hogy megvédjék őket a betegsé­gektől, és hogy egészséges gyer­mekeik szülessenek.

Gyógyászat

A fokhagymának gyógyhatásai is vannak: antibakteriális, antibiotikus, gombaölő, antimikrobális, antioxidáns, parazitaellenes, fertőtlenítő és ví­rusirtó erejű. Hogy igazán hatékony legyen, nyersen kell enni; fokozatosan szokjon hozzá, először naponta csak egy gerezdet, lassan eljutva háromig. Adja nyers ételekhez. A Candida albicans gomba és a bélbaktériumok túl­tengését is mérsékli, ezzel helyreállítja a bélflóra egyensúlyát. Ha fokhagy­mát eszünk, az távol tartja a szúnyogokat és más rovarokat. Áztassa a ge­rezdeket mézbe, hogy kezelje a fájó torkot, a köhögést és a náthát.

Figyelmeztetés

Bár a fokhagymát jótékony ha­tásáról ismerjük, óvatosan kell bánni gyógyító erejével. Szop­tatós anyáknak és ekcémásoknak nem szabad nagy mennyi­ségben fogyasztani.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A szárított és porított hagyma körülbelül 1% alliint, kisebb mennyiségben egyéb szerves kénvegyületeket, valamint allináz enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés során – pl. a hagyma megvágása – a jelenlévő alliináz hatására különböző kéntartalmú vegyületek kép­ződnek (pl. allicin, transz-ajoen és számos szulfid), amelyek a fokhagyma jellegzetes sza­gáért felelősek. Ezen kívül a drog tartalmaz még sajátos, kéntartalmú peptid-vegyületeket, fruktánt, B1 és C-vitamint, valamint flavonoidokat.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

Az ókori Egyiptomban a fokhagymát preventív szerként a piramisokat építő rabszol­gák munkaképességének megőrzésére alkalmazták. A középkorban a növényt hatásosnak gondolták a démonok és a vámpírok elriasztására, ez a népi hiedelem máig fennmaradt.

Járványos betegségek megelőzésére is használták. Több leírás szerint hatásosan lehetett alkalmazni a pestis prevenciójára. A népi bölcsesség szerint „ki foghagymát eszik éhomra jó reggel, nem veszti meg gyomrát akármely rossz vízzel”. A népi gyógyászatban lázcsilla­pítóként, vizelethajtóként, köptetőként és immunerősítőként is használták.

Preklinikai vizsgálatok

A fokhagyma vizes kivonatát in vitro körülmények között hatásosnak találták ateroszklerózis ellen és bizonyították antioxidáns, antibakteriális, antimikotikus, antivirális hatását is. In vivo a fokhagymapor és -olaj csökkentette a kísérleti állatokon előidézett hiperlipi-démiát, érelmeszesedést és magas vérnyomást, gátolta a vérrögök kialakulását.

Az antiaterogén hatás részben a koleszterin-bioszintézis gátlásával magyarázha­tó, ugyanis az allicin és a fermentált termékekben található S-allilcisztein potens HMGCoA-reduktázgátlónak bizonyult. Ezt a hatást kiegészíti a trigliceridek lipáz-kata-lizált lebontásának aktiválása a zsírsejtekben, mindez az LDL-szint csökkenését okozza. Mivel a fokhagyma növeli a HDL koncentrációját, az LDL/HDL hányados kedvező irány­ba változik.

A drog állatkísérletekben tapasztalt vérnyomáscsökkentő hatása az ateroszklerotikus plakkok csökkentésével, valamint direkt vazodilatációval magyarázható.

A fokhagyma vegyületeinek trombocitaaggregáció-gátló és fibrinolitikus hatása több me­chanizmus révén alakul ki. A hatásosságot in vitro vizsgálatok és állatkísérletek is alátámaszt­ják. A véralvadásgátló hatás akutan nem, csak néhány hetes adagolás után jelentkezik.

Humán bizonyítékok

A fokhagyma kardiovaszkuláris hatásai közül az ateroszklerózis lassítását, a koleszte­rinszintet (triglicerid- és összkoleszterinkoncentráció) és vérnyomást csökkentő hatást megfelelő humán bizonyítékok támasztják alá.

Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, ezért alkalmazzák ateroszklerózis kialakulásának lassítására. A humán vizsgálatokban az összkoleszterin-, az LDL- és a trigliceridkoncentráció átlagosan 10%-kal csökkent. Prospektív vizsgálatokban a fokhagyma szedése az ateroszklerotikus plakkok szignifikánsan lassabb növekedését eredményezte placebóval szemben.

Az antihipertenzív hatást tanulmányozó humán vizsgálatok többségében enyhe, 2-17 Hgmm-es szisztolés és 3-16 Hgmm diasztolés vérnyomáscsökkenés volt megfigyelhető. A fokhagyma enyhén magas vérnyomás kezelésére, vagy hipertónia kiegészítő terápiája­ként jöhet szóba.

A drog bizonyított antibakteriális és gombaellenes hatása révén légúti megbetegedések és a bőrgombafertőzések kezelésében is alkalmazható.

Indikációk, adagolás

A fokhagyma ateroszklerózis prevenciójára és emelkedett vérlipidszint szupportív terá­piájára alkalmazható. A jelenlegi álláspont szerint önmagában nem alkalmas magas vér­nyomás vagy koleszterinszint kezelésére, de a gyógyszeres terápia hasznos kiegészítője lehet. A fokhagymadrog-por napi adagja 600-900 mg (ami mintegy 2,5-4 g nyers droggal egyenértékű).

Kémiai alkotórészek:

alliin (kéntartalmú aminosav), amely a sejtek roncsolódásakor jel­legzetes szagú allicinné alakul (ez szulfocián-származék). Az allicinből képződik a szintén hatásos ajoén nevű vegyület. Poliszacharidok, alkil-szulfidok, szaponinok, flavonoidok, vita­minok (A, B , B2, D, C), adenin, nyomelemek (pl. szelén, jód, vas, réz, magnézium).

fokhamya

Hatás:

immunrendszer-erősítő, tisztítja a belső szerveket (beleket, tüdőt), gátolja az ér­elmeszesedést, csökkenti a szérumkoleszterin- és trigliceridszintet, optimális arányban tartja a vér LDL- és HDL-mennyiségét, kúra-szerűen alkalmazva csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérlemezkék összecsapódását, a ká­ros véralvadékonyságot, vérrögök képződé­sét, csökkenti a vér viszkozitását. Baktérium­ellenes, gombaölő, bélfertőtlenítő, epe-, máj­működést elősegítő, görcsoldó, antioxidáns.

Lélektani hatása

A fokhagyma az elcsigázottság, a nyomasztottság, a kényeskedés ellenszere. Perzselő tüze életet lehel a széteső, csüggedő lélekbe. Az érzelmeket, gondolatokat, indíté­kokat megtisztítja a szennyezett, ártalmas, fertőzött felhangoktól. Vigyázat, hevíti az indulatokat! Erőt ad azoknak a szennyeződéseknek a felszámolásához, amelyek fenntartják a lélek ama gennyedő sebeit, melyeken keresztül az életerő elszivárog.

Ugyanezek a tulajdonságok misztikus szempontú értékelése alapján mondható, hogy alkalmas az ártás, rontás megelőzésére, megszüntetésére. Védelmet nyújt a bo­szorkányság, a démoni influenciák, a vérszívó lények ellen.

Alkalmazás:

Magas vérnyomás és érelme­szesedés ellen naponta 2-3 gerezd fogyasz­tása javasolt. Gyomor- és bélfertőzések ese­tén helyreállítja az egészséges bélflórát, meg­szünteti a kórokozók okozta hasmenést. Eny­híti a felső légutak hurutos gyulladásait.
Megelőzésre, illetve terápia kiegészíté­sére sokfajta készítmény áll rendelkezésre. Legjobb, ha nyersen, sülve vagy főzve fogyaszt­juk. Szinte mindenfajta sós ételbe tehetünk be­lőle, levesekbe, főzelékekbe, húsokhoz, kol­bászfélékbe, salátákba, szószokhoz, mártások hoz. Nyersen, apróra vágva, zöldségsalátákba téve felerősíti az ízeket. Egy szem pörkölt kávé vagy borókabogyó elrágása segít közömbösíte­ni az erős fokhagymaszagot.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Mellékhatások, ellenjavallatok nem ismertek. Trombocitaaggregáció-gátló hatása miatt fokozhatja a véralvadásgátlók hatását, ezért műtétek előtt szedését érdemes felfüggesz­teni.

A fokhagyma fogyasztása kellemetlen leheletet és testszagot okoz, ami a nyers drog és a készítmények néhány napos szedése után egyaránt kialakul, kivéve a fermentált, szagtalan termékek alkalmazása esetén. Terhesség és szoptatás alatt is biztonsággal alkalmazható.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.