Gyógynövények

Rozmaring, a tökéletes görcsoldó

rozmaring

A Lamiaceae családba tartozó rozmaring (Rosmarinus officinalis L.) Dél-Európában, a Föld­közi-tenger medencéjében őshonos évelő, örökzöld félcserje. Több alfaja, változata is­mert, amelyek földrajzi elterjedése különböző. Dél-Európában, Észak-Afrikában vadon is előfordul. Közép-Európában, így Magyarországon is fagyérzékenysége miatt csak védett, meleg fekvésű helyeken telel át.

A 17- században vált népszerűvé Európa-szerte az Aqua Regináé Hungáriáé nevű ké­szítmény, amelynek fő komponense a rozmaring alkoholos kivonata volt. Az Erzsébet Ki­rályné Vizének receptjét elsőként közlő itáliai orvos állítása szerint Erzsébet, a magyarok királynéja, csodás gyógyulását ennek a készítménynek köszönhette. Bár az Erzsébet ki­rálynéról szóló történet legendának bizonyult, az Acjua Regináé Hungáriáé Európaszerte évszázadokon át a mozgásszervi fájdalmak enyhítésének népszerű és hatásos szere volt.

A gyógyászati felhasználáson túl illóolaja kozmetikai termékek összetevője. Kivonata és párlata likőripari alapanyag. A friss vagy szárított rozmaringlevél a mediterrán konyha fontos fűszere. Antioxidáns hatása miatt élelmiszerek, húsok tartósítószercként is alkal­mazzák.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a rozmaring egész vagy aprított, szárított levele, a Rosmarini folium, és külön cikkelyben a virágzó föld feletti részeiből vízgőz-desztillációval előállított illóolaja, a Rosmarini aetherolcum hivatalos. A rozmaringlevél legalább 12 ml/kg illóolajat és minimálisan 3%. rozmanngsavban kifejezett hidroxifahéjsav-származékot tartalmaz. A növényi nyersanyag főként a spanyol, francia és észak-afrikai termesz­tett állományokból származik. A begyűjtött növényt szárítják, majd aprítják, vagy illóolaj előállítása céljából azonnal lepárolják.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A rozmaringlevél 1-2,5% illóolajat tartalmaz. Az illóolaj több száz komponense közül a legfontosabbak az 1,8-cincol, az α-pinén, a kámfor és a borneol. A lcvéldrog további jellegzetes vegyületei a diterpének (karnoszol. karnoszolsav, rozmanol), javarészt ezek a vegyületek felelősek az in vitro kísérletekben mutatott antioxidáns hatásért. A rozmaring tartalmaz még tritcrpéneket (oleánolsav, urzolsav, a- és B-amirin), flavonoidokat és fahéj­savszármazékokat (rozmaringsav, kávésav).

Famxakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A rozmaringot a népies gyógyászat belsőleg emésztési zavarok, fejfájás, ideggyengeség, alacsony vérnyomás, kimerültségi állapotok kezelésére használja. Epe-vizelethajtó, szél-hajtó, étvágygerjesztő teakeverékekben is szerepel. Külsőleg bedörzsölőszerként ízületi és reumás panaszok enyhítésére alkalmazzák. További hagyományos felhasználási területe a sebek, ekcéma kezelése, antiszeptikus hatásának kihasználása. Az európai medicinán kívül az indiai és a kínai gyógyászat is alkalmazza. A rozmaringlevél és -olaj a balneoterápiában is szerepel.

Preklinikai vizsgálatok

  • A rozmaring vizes, vizes-alkoholos, alkoholos kivonatának görcsoldó, kolagóg, koleretikus és hepatoprotektív hatását állatkísérletekben dokumentálták.
  • Szintén állatkísérletekben az illóolaj növelte a vércukorszintet és csökkentette az inzu­linfelszabadulást.
  • In vitro vizsgálatokban a rozmaringlevél kivonatainak antioxidáns, antibakteriális, gyul­ladáscsökkentő hatását is igazolták.

Humán bizonyítékok

Humán beteganyagon végzett vizsgálatok nem ismertek. A drog gyógyászati felhasználása az in vivo és in vitro farmakológiai vizsgálatokon, illetve a drog tradicionális felhasználásán alapul. Emésztési panaszokat csökkentő hatása elsősorban az illóolaj szekréciót fokozó hatásának tulajdonítható, az ízületi panaszokat hiperémizáns hatása révén csökkenti.

Indikációk, adagolás

A rozmaring belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható. Szisztémásán emésztési zavarok és máj-epe funkció fokozására, lokálisan perifériás keringési zavarok és reuma adjuváns terápiájára illetve enyhe fertőtlenítőszerként használható.

Belsőleg alkalmazva napi adagja 4-6 g drog teaként, vagy ezzel egyenértékű dózisú fo­lyékony és száraz kivonat, tinktúra. Külsőleg: 6-10% illóolajat tartalmazó folyékony, fél­szilárd készítmények, kenőcsök. Ízületi panaszok esetén fürdő készítéséhez 50 g drogból 1 liter vízzel készült forrázatot a fürdővízhez kell adagolni.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Mellékhatás, kifejezett ellenjavallat nem ismert. Más drogokkal vagy készítményekkel való kölcsönhatás szintén ismeretlen. Terhesség és szoptatás során bclsőleges alkalmazása or­vosi javaslat nélkül nem ajánlott. Fürdőként történő alkalmazása nem javasolt nyílt sebek, nagy felületű bőrlézió, lázas állapot, akut gyulladás esetén, illetve súlyos keringési rend­ellenességben szenvedő vagy hipertóniás betegeknek.

rozmaring

Hatás:

antibakteriális, antioxidáns, étvágy­javító, idegerősítő, gyomorerősítő, görcsoldó (menstruációs, bélgörcs), szélhajtó, epehajtó, gyulladáscsökkentő. Emeli a vérnyomást.

Alkalmazás:

Teáját emésztési rendellenessé­gek (puffadás, teltségérzés), klimaxos tünetek ellen régóta használják. A napi adag 3×1 csésze frissen főzött tea (a teafőzés szabályainak meg­felelően elkészítve).

Külsőleg:

fokozza a vérellátást. Fürdővízbe téve felfrissít. Izom-, ízületi, reumás megbete­gedések esetén a fájdalmak enyhítésére java­solt. Kenőcsök, masszázs- és fürdőolajok fő al­kotórésze.

Illóolaját a kozmetikai és a likőripar is fel­használja. Kesernyés likőrök egyik fűszere. Ké­szülnek a hozzáadásával kölnivizek, szappa­nok, dezodorok, krémek stb.

Érdekesség: Rozmaringból ké­szült a 16. században az első magyar lepárolt parfüm, az „Aqua regináé hungariae”.

Konyha

A leveleket frissen adjuk sült húsokhoz, libá­hoz, nyúlhoz, kacsához, burgonyához és gril­lezett ételekhez. Olajat, páclét és szószokat ízesíthetünk vele. A levelek jól illenek fűsze­res vajhoz, valamint kenyérbe és pogácsába lehet őket sütni. A virágokat szórhatjuk sa­látákra, friss gyümölcsökre, krémsajtokra vagy díszítésként kész tálakra.

Gyógyászat

A rozmaringot fogyaszthatjuk teaként, ám egy nap legfeljebb háromszor igyunk belőle, és ezt is csak rövid időn át. Javít­ja a szellemi frissességet, stimulál, élénkíti a vérkeringést és véd a szabadgyökök ellen. A májat is stimulálja, gyorsít­ja a méreganyagok eltávolítását. A rozmaringlevélben vagy -olajban vett fürdő fájdalomcsillapító és nyugtató hatású, felfrissíti a kimerült embert, a rozmaringolajjal történő bedörzsölés pedig jó reumás és ízületi fájdalmakra.

Háztartás

Régen betegszobákban rozma­ringot borókabogyóval együtt égettek, hogy gátolják a fertő­zések terjedését, illetve a leve­gőt fertőtlenítsék. Kertben gyö­nyörű szegély alakítható ki be­lőle, kivált zöldségeskert körül.

Kozmetika

A rozmaring fertőtleníti, hidra­tálja és tisztítja a bőrt. Barna hajra kiváló öblítő, sampon és kondicionáló szer. Ha az arcot gőzöljük vele, tisz­títja a pórusokat. A rozmaringos szájöblítés frissíti a le­heletet.

Figyelmeztetés

Nagy mennyiségben a rozma­ring toxikus és abortív lehet, ezért várandósság és szoptatás alatt ne fogyasszuk. Nem aján­lott a szedése magas vérnyo­más, epilepszia és más roha­mok mellett.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.