Gyógynövények

Bazsalikom, az olaszos gyomorerősítő

BazsalikomMás néven németbors, királyfű. Az ajakos-virágúak (Lamiaceae) családjába tartozó egyéves fűszernövény.

A világon szinte mindenhol előfordul, mivel elsősorban termesztett növény. Termé­szetesen vadon is megtalálható, de igen ritka. Sok változata a hatás szempontjából csak kis mértékben tér el egymástól. Egynyári növény, szereti a napos, tápanyagdús, közepes vízellátású területeket. Európában a mediterrán vidékeken a legelterjedtebb.

A hagyomány szerint szertartásosan, rikoltozva, kiabálva kellett vetni, hogy ez­zel távol tartsák az ártó szellemeket, megőrizzék a növény tisztaságát, és fokozzák az ártó szellemeket elűző erejét. Mivel az ókor végén és a középkorban sok helyen még e jelentését vesztett rituálé szerint vetették, a bolondok, zavarodottak növé­nyének tartották, s azt gondolták, hogy aki csak érintkezik e növénnyel, az hasonló sorsra jut. így Európa keresztény gyógyászatából hosszú időre száműzték. A világ nagy kultúrái azonban töretlenül, mind a mai napig „szent”, univerzális gyógy­növénynek tartják. Néhol a szerelem, a hűség növénye, máshol démonűző hatást tulajdonítanak neki.

Gyökere karószerű, elágazó. Szára ma­gasabb 50 cm-nél, négyszögletes, alul ko­pasz, felső részén molyhos, bokrosán el­ágazó. Levelei nyelesek, húsosak. A levél­szél gyéren fűrészes vagy ép, tojás alakú. Virágai laza álfüzért alkotnak, fehér, bíbor vagy többféle színűek, kétajkúak. A virágok egy-egy kerek murvalevéllel kör­beölelve képződnek, hatosával álörvöket képeznek, júniustól szeptemberig nyílnak. Termése tojásdad alakú makkocska. A növény virágos, leveles hajtása adja a drogot, fűszeres, fanyar szagú, enyhén kesernyés. Júniustól augusztusig gyűjthető.

Kémiai alkotórészek:

illóolaj (cineol, linalool, metilkavikol, eugenol), cserzőanyagok, flavonoidok, kávésav, eszkulozid, szaponinok.

Bazsalikom

Részletes ismertetése

A zöld levél rágcsálása, a forrázatával vagy pár cseppnyi, hígított illóolajával való rendszeres, áztató száj öblítés szünteti az ínygyulladást és a szájszagot, fertőtleníti a szájüregi sebeket.

Torokfertőtlenítésre, mandulagyulladás kezelésére kiváló gargalizálószer készít­hető belőle.

Remek emésztésserkentő, gyomorerősítő. Csökkenti a gyomor renyheségét, szün­teti a gyomorhurutot, a gyomorfalról leoldja a rárakódott szennyeződéseket, zsírokat. A gyomorban pangó, nehezen emészthető táplálékot feldolgozásra és továbbhaladás­ra bírja. Gátolja a gyomor émelygését, fokozza emésztőerejét, ezért a gyomorrontás gyógyszere. A gyomor daganatos betegségeinek kezeléséhez javallt.

A belekben hasonlóan jótékony hatású. Szünteti a bélhurutot, az erjedést, a pan­gást, gátolja a rothadást, tisztítja a bélfalat, kihajtja a képződő gázokat, meggátolja a puffadás kellemetlen tüneteinek kialakulását. Rendszeres alkalmazása visszaszorítja a belek gombás megbetegedéseit. Kúraszerüen alkalmazva a béltraktus teljes szaka­szán hatékonyan szünteti a renyheséget, erősíti az emésztőnedveket. Erős főzete a bélférgesség kezelésében kiváló hatású.

A májat tisztítja, zsírjaitól és pangó, kevéssé hatékony emésztőnedveitől megsza­badítja. Fokozza és hatékonyabbá teszi az epetermelést, huzamos használata elősegí­ti az epekő feloldódását.

A lépben kialakuló és onnan segítség nélkül kitisztulni nem tudó nehéz, zsíros lerakódásokat kipucolja. Ehhez érdemes ezerjófűvel kombinálni. A lép tisztításán keresztül a vért is tisztítja, fiatalítja. Erősíti a szervezet védeke­zőképességét, fokozza az immunrendszer erejét, így követkeményesen csökkenti az allergiára való hajlamot.

A szív keringését javítja. Melegíti, energizálja a szívtájékot. A szívburokban fel­halmozódó folyadékot „lecsapolja”, ezzel képes jelentősen csökkenteni a tompa szív­táji nyomás érzését.

Könnyíti a légzést. Kúraszerű alkalmazása a tüdő és a hörgők felszaporodott nyálkáit, hurutjait távozásra bírja, felszárítja. Csökkenti a fulladásos nehézlég­zést, ezért képes enyhíteni a nedves asztma tüneteit is. Oldja a hörgők simaizmainak görcseit. Borban elkészített forrázata igen hatékonyan enyhíti a légúti panaszokat.

Általános idegerősítő, nyugtató, görcsoldó, csökkenti az idegi feszültséget. A gör­csös halántéktáji fejfájás szüntetéséhez dörzsöljük be illóolajával a halánték tájékát, vagy párologtassuk az olajat szoba levegőjébe. Javítja a mozgáskoordinációs készsé­get. Segít a zavaros idegi működések rendezésében.

A bőr fertőzött sebeire forrázata, friss leve kiváló hatású. A furunkulusokat ered­ményesen kezelhetjük friss levével vagy a leveléből készített pépes pakolással. A bőr és az ajak bőrének berepedéseire is jótékony hatású. Sikeresen alkalmazható a rovar­csípések kellemetlen tüneteinek elmulasztására. Készíthetünk belőle hajhullás elleni tinktúrát is.

Illóolaját felhasználhatjuk az izomzat masszírozásához, masszázsolaj készítésé­hez, mert kellemesen segíti az izomzat ellazítását, görcseinek feloldását.

A szem fertőzéses eredetű, váladékozással, esetleg vöröslő feldagadással járó gyulladásos állapotának enyhítésére friss levét a szemrésbe csöpögtethetjük. Emel­lett a tünetek hatékony szüntetése érdekében pépesített levelét a szemre köthetjük. Ha nincs friss növény, akkor erős forrázatával is helyettesíthetjük.

A vese szövetrendszerét megtisztítja, erősíti a veseműködést, melegíti a lehűlt veséket. Általános élénkítő hatását a mellékvesék működésének fokozásával éri el.

A kismedencei szervekre energizáló hatással bír, melegíti az altestet. Segítőén hat a menstruáció ritmusának szabályzására, a méh szöveteinek vérkeringésére, a méh nyálkahártyájának megújulására. Nemi betegség (fehérfolyás, kankó), felfázás, húgy­úti fertőzés, gombás folyás esetén erős dózisa kúraként javasolt. Erős afrodiziákum, fokozza a férfipotenciát és a magmegtartás képességét. Boros készítménye e tájékon is rendkívül hatékony.

Alkalmazás:

Haspuffadás, emésztési rendel­lenességek esetén szélhajtóként használhatjuk, de teájával a húgy-ivar rendszer gyulladásait is enyhíthetjük, oldhatjuk a feszültséget és a gör­csös köhögést. Paradicsomos, padlizsános éte­lek legkedveltebb fűszere, olasz ételek­ben gyakran előfordul. Finom ízt ad a hurkának, kolbásznak, vadpástétomnak, sülteknek, darált húsoknak. ízesíthetünk vele salátákat, már­tásokat, savanyúságot, szószokat, salátákba a növény friss hajtásait is tehetjük. Pácok, növé­nyi ecetek fűszerezéséhez is használhatjuk. Jól párosítható fokhagymával, rozmaringgal, zsá­lyával, olívaolajjal.

Ecetet, mustárt is ízesíthe­tünk vele. A sonkapác elengedhetetlen fűszere. A sonkapác gyakori fűszerei: bazsalikom, borókabogyó, kakukkfű, borsikafű, majoránna, kö­mény. Fűszerként a bazsalikom virágzás előtti szárított hajtásait morzsolják szét. Fénytől véd­ve kell tárolni. Hazánkban illóolaját az illatszer- és az élel­miszeriparis felhasználja. Üdítőitalok, szörpök, likőrök fontos ízanyaga.

Fontos! Mivel a bazsalikom kellemes aromája a főzés so­rán hamar elillan, csak az utolsó percekben te­gyük az ételbe, vagy a már kész fogást fűszerez­zük vele közvetlenül tálalás előtt. 
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.