Gyógynövények

Sarlós gamandor

Sarlós gamandor története, általános ismertetője

Ez a kis örökzöld félcserje az ajakosvirágúak családjának tagja, Európa hegyvidékein és Délkelet-Ázsiában honos. Száraz, sziklás, napos domb­oldalakon növekszik, és ideális számára a kőfalak száraz környezete, mely a nap mozgása szerint felmelegszik és lehűl, ezzel a virágot nagy hőingadozásnak teszi ki. A Teucrium chamaedrys feltűnően fagytűrő növény, képes ellenállni -28°C-ig.

A nemzetségnév egy trójai király, Teucer nevéből származik, aki híres íjász volt, és feltételezések szerint a növényt gyógyszerként használta. A faj neve a görög chamai, „föld” és drus, „tölgy” szavakból származik, mely a levelek formájára utal.

A „földi tölgy” a növény egyik neve.

Dioszkoridész sarlós gamandort javasolt köhögésre és asztmára. A növény arról lett híres, hogy V. Károly német-római császárt (1500-1558) kigyógyította a köszvényből, miután hatvan napig itta a belőle ké­szült főzetet. Nicholas Culpeper megjegyezte, hogy „rendkívül erősíti az agyat és a felfogást, mikor az gyenge, és frissíti, mikor lankad”, és hogy „az agy minden betegségére jó, mint a folytonos fejfájás, epilepszia, me­lankólia, álomkór és tompaság, görcs és bénulás”.

  • Tavasszal elvetett magról sza­porítsuk. A csírázás változó, eltarthat néhány hétig.
  • Könnyebb az új tavaszi hajtá­sokról vett dugványról sza­porítani.
  • Ez a fagytűrő, örökzöld éve­lő a jó vízelvezetésű talajt és a napos helyeket kedveli.
  • Jó szárazságtűrő.
  • Virágzás után vágjuk vissza; az új hajtásokról több dug­vány vehető.
  • Ha szegélynövénynek nevel­jük, 30 centiméterenként ül­tessük.
  • A növény megfelelő választás kőfalak díszítésére.

Gyógyászat

A növény továbbra is fontos a köszvény gyógyításában. Ha­gyományosan az emésztés ja­vítására és étvágygerjesztőnek használták, illetve epehólyag problémákat és gyomor fájdal­mat kezeltek vele.

Az 1990-es évek elején a gamandort önállóan is, és más növényekkel együtt is, mint fogyasztó szert árulták. Több tucat mérgezést okozott, és egy esetben halált is.

Konyha

A sarlós gamandort széles kör­ben használják keserű ízű alko­holos italok készítéséhez, amik emésztés- és étvágyjavító ha­tásúak, mint a vermut, a frissí­tő borok és bizonyos likőrök.

Háztartás

A kertben az alacsony növé­sű sarlós gamandorral főleg a köveket futtatják be. Ha ma­gasabb növény szükséges, ak­kor egy rokonát, a Teucrium divaricatumot ültetik, törpe sö­vényre nyírva.

Társnövény

A sarlós gamandort általában azért ültetik, hogy a beporzó ro­varokat a haszon- és a dísznövé­nyekre vonzzák. A méhek imádják ezt a növényt, és megfigyelték, hogy ha ott a gamandor, a többi növényt hanyagolják.

Figyelmeztetés

A sarlós gamandort ritkán hasz­nálják a modern fitoterápiában. Fogyókúrás használatát Fran­ciaországban betiltották, mert hepatitiszt és vese, illetve máj-károsodást okozhat, és használata halálhoz is vezethet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.