Gyógynövények

Festő csülleng

Festő csülleng története, általános ismertetője

A festő csülleng egy kétnyári vagy rövid életű évelő nö­vény, ami Közép- és Dél-Európában, valamint Ázsiában őshonos. Már az ókor óta termesztik, és a világ számos más pontjára is eljutott már, köztük Észak-Amerikába.

Ennek ellenére Amerikában több helyen is korlátozzák a növény termesztését, mert nagyon könnyen elszaporodik. A hidegebb éghajlatú területeken a festő csüllengből évez­redek óta készítenek kék festéket. Az ősi britonokról úgy tud­juk, mielőtt csatába indultak volna, a testüket festő csüllenggel festették be.

Ezzel az ellenséget megfélemlítették, és a fer­tőzéstől is védte őket. A növényt fermentálni szükséges a kék színanyagért, a folyamat közben kellemetlen szagot áraszt. I.Erzsébet királynő annyira elviselhetetlennek tartotta, hogy a használatát betiltotta a palotái ötmérföldes körzetében, habár a korban ez a növény fontos árucikk volt. Franciaor­szágban a 13-18. századig folyamatosan termesz­tették; a 16. században csak Párizsban 220 kel­mefestő volt. A festő csülleng az indigó  érkezésével a második helyre csúszott. Angliá­ban, Lincolnshire-ban a két utolsó üzem az 1930-as években állt le. Ma már csak kézműves festők használják.

  • Magról szaporítsuk minden évben, hogy biztosítsuk a fo­lyamatos levélellátást, amiből készíthetjük a kék festéket.
  • Az élénksárga virágok júni­ustól szeptemberig jelennek meg, amelyeket aztán fekete, csüngő termések követnek.
  • A jó vízelvezetésű talajban és napsütésben érzi magát a leg­jobban. Szabadon hullajtja magvait. Ha el akarjuk kerül­ni túlszaporodását, a termést hozó szárakat el kell távolítani.
  • A leveleket virágzás előtt kell gyűjteni.

Figyelmeztetés

A növény annyira erősen össze­húzó hatású, hogy belsőleges használatra alkalmatlan. Kizá­rólag külsőleg szabad felhasz­nálni, és csak képzett szakem­ber felügyelete mellett.

Gyógyászat

Hajdan a festő csüllenget a sebek­re alkalmazták összehúzó, vér­zéscsillapító hatása miatt, hogy megelőzzék a fertőzéseket. A csa­tában ezzel kötözték be a sebeket, hogy elállítsák a vérzést.

Kézművesség

Huszonnégy növény levele 113 gramm gyapjú festésére elég. A leveleket a növény tőlevélrózsáiról kell begyűjteni az első év folyamán, nyár köze­pétől őszig bármikor. Miután megfagyott, a festő csülleng elveszti színe­ző erejét, és a második évben használhatatlan lesz. A festés menetének egy kelmefestő útmutatóban érdemes utánanézni. A festék minőségének kimenetele a lépések pontos betartásán múlik.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.