Gyógynövények

Gileád balzsama

Gileád balzsamának története, általános ismertetője

Számos növény nevében szerepel a „balzsam” szó. A Commiphora opobalsamum fsyn. C. giliadensisl, a Mekka balzsamfa az a híres fa volt, amelyet Sába királynője adott ajándékba Salamonnak. A Bib­liában is említik: „Nincsen-é balzsam Gileádban? Nincsen-é ott orvos?” Napjainkban ez a faj nagyon ritka, védett és illegális exportálni. A Populus balsamifera pedig balzsamos nyárfaként ismert.

A Cedronella canariensis nevű növény, ahogyan a neve is sejte­ti, Madeiráról, az Azori-szigetekről és a Kanári-szigetekről szár­mazik. Megtalálható még Észak-Afrika vad területein, és több helyen is honosították, például Dél-Afrikában, Új-Zélandon és Ka­liforniában.

A Cedronella canariensis évelő, virágzó lágyszárú növény.

Az ajakosvirágúak családjának tagja, és nagyon jellegzetes balzsamos, kámforszerű illata van; amikor a leveleket megdörzsöljük, azonnal élénkítő, gyantás illatot bocsát ki. Ez a faj „hamis” Gileád-balzsamként, kanári balzsamként és kanári-szigeteki teaként is ismert.

Közepesen télálló, évelő, félörökzöld növény, hármasán összetett, foga­zott, hegyes, középzöld levéllel, mely pézsmaszerű, citromos, eny­hén eukaliptuszos kámforillatot bo­csát ki.

  • Sápadt mályvaszínű, kétajkú virágai vannak.
  • Magról és dugványról szaporítható.
  • A szabadban késő tavasztól kora őszig tartható.
  • Nem fagy tűrő; télen védelemre van szüksége.
  • Cserépben jól érzi magát.
  • Növeke­dése során ültessük egyre nagyobb cserépbe.

Gyógyászat

A Cedronella gyógyászatilag is felhasználható: antidepresszáns, aromatikus, és megszünteti az orrdugulást. A levelekből és virágból készült főzet jó a köhögés és megfázás ellen. Dörzsölje meg a leveleket és lélegezze be, hogy az orrmelléküregeket tisztítsa, és élénkítse a hangulatát. Ha a leveleket a bőrre dörzsöljük, távol tarthatjuk a szú­nyogokat, hangyákat és más rovarokat. Fájó ízületek, zúzódások és rándulások gyógyítására is alkalmas.

Kozmetika

Enyhítő, felemelő és élénkítő fürdőhöz rak­junk egy köteg friss le­velet a vízbe. A levelek citrom, balzsam és eu­kaliptusz illatokat fog­nak kibocsátani.

Háztartás

Levelei érdekes téli potpourrit alkotnak szegfűszeggel, fahéj­jal és szárított boróka bogyóval.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.