Gyógynövények

Szenna

Szenna (Cassia sp.) Történet, alkalmazott drogok

Akut esetben, amikor drasztikus hashajtásra van szükség, még a legmodernebb szintetikus gyógyszerek mellett is kulcsszerepe van az antranoidtartalmú gyógynövényeknek. A szen­na fajok szolgáltatják a legnagyobb forgalmú antrakinontartalmú drogokat, ami részben alacsony áruknak tulajdonítható. A szenna kevésbé drasztikus hatású szer, mint az aloé-drogok, biztonságosabban alkalmazható, ez is hozzájárult népszerűvé válásához.

A Cacsalpiniaceac * család Cassia nemzetségének több száz tagja van, amelyek közül sok tartalmaz antrakinonokat, a modern gyógyászatban azonban csak két faj, az alexandriai/ khartumi szenna (Cassia senna L.; szinonim neve: C. aculifolia Dehle) és a Tinnevelly szenna (C. angustifolia Vahl.) játszik jelentősebb szerepet.

A drogokat szolgáltató cserjék Indiában (Tinnevelly. indiai nevén Tirulnevleli város környékén) és Észak-Afrikában honosak. A gyó­gyászatban a növények levelét, hüvelytermését vagy azok készítményeit alkalmazzák. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az alexandriai szenna drogja a Sennae fructus acutiíoliae, a Tinnevelly szennáé a Sennae fructus angustifoliae néven található meg.

A Sennae folium Ph. Hg. VIII. (szennalevél) és a Sennae folii extractum siccum normatum Ph. Hg. VIII. (stan­dardizált szennalevél száraz kivonat) mindkét növény drogjait tartalmazza. A szennalevél szennozid B-ben kifejezett antrakinonglikozid-tartalma legalább 2,5%, a standardizált szen­nalevél száraz kivonat esetén ez az érték 5,5-8% közötti lehet, a mért tartalom legfeljebb 10%-kal térhet el a feliraton feltüntetett értéktől. Az alexandria szenna, illetve a Tinnevelly szenna termése minimálisan 3,4%. illetve 2,2% antrakinon-ghkozidot tartalmaz.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A drogok antrakinonszármazékokat tartalmaznak (főkomponensek a diantron-glikozid szerkezetű szennozid A és B), a levéldrog 1-5%-nyi, a termés 2-5%-os mennyiségben. A két növény közül a Cassia angustifolia antranoidtartalma alacsonyabb. A szennozid-glikozi-dokból az aktív, aglikon-szerkezctű vegyületek a vastagbélben képződnek (a rein-antron és ennek oxidációs terméke, az antrakinon-szerkezetű rein).

* Az újabb rendszerek a Fabaccae családba sorolják a nemzetséget.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

 A szennát tradicionálisan világszerte hashajtóként alkalmazzák.

Preklinikai vizsgálatok

A bélfalizgató hatású antrakinonszármazékok közvetlenül hatnak a bélnyálkahártyára és a bél simaizmaira. A bélepithelsejtek Na+-K+-ATP-áz enzimének gátlásával megakadályoz­zák a nátrium és víz felszívódását, fokozzák .1 kloridion-kiáramlást az epithelsejtekből, amit nátriumion- és vízkiáramlás követ. A bélnyálkahártya receptorainak izgatásával fo­kozzák a vastagbél motilitását, lerövidítik a tranzitidőt, ami a víz- és clektrolitvisszaszívás mértékét csökkenti. A hatás bizonyos neurotranszmitterek és autakoidok (szerotonin. NO, prosztaglandinok) szintézisének fokozásával alakulhat ki. Az antranoidok hatása drasztikus és gyors. Az antrakinon-származékok (köztük a szennadrogok vegyületei) ha­tásmechanizmusát, hatásosságát in vitro, állat- és humán vizsgálatok sora igazolja.

Humán bizonyítékok

A szenna hatásosságát nem csak hosszú tapasztalat bizonyítja, hanem kontrollos humán vizsgálatokban is igazolták. A hashajtó hatás szennakezelés esetén mindig kialakult, más hashajtókkal együtt adva a szenna fokozta a hatásosságot.

Indikációk, adagolás

A szenna hashajtóként székrekedés rövid ideig, legfeljebb 2 hétig tartó kezelésére, egy­szeri erőteljes béltisztításra (pl. röntgenvizsgálat vagy más diagnosztikus célú vizsgálat esetén, műtéti előkészítésre) alkalmazható.

A szennalevelekből tea készíthető, a levél és a termés, valamint az azokból izolált ve­gyületek számos készítmény, köztük gyógyszerek alapjául szolgálnak. A 10-12 órás hideg vizes áztatással készült tea alkalmazása kedvezőbb, mert bár hatóanyag-tartalma alacso­nyabb, mint a forró vizes kivonással készült teáé, a nemkívánatos hatások gyakorisága jóval kisebb. A levél napi adagja 1,5-6 g, a termésé 0,5-2 g. A legbiztonságosabb, legki­számíthatóbb kezelés izolált szennozidokkal végezhető, amelyek átlagos adagja 20-30 mg. Egy dózis elfogyasztása 6-8 órán belül vált ki székclést.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A szenna leggyakoribb mellékhatása az egyéni érzékenység esetén kialakuló görcsös has­fájás. Spasztikus székrekedés esetén az antrakinonszármazékok alkalmazása ellenjavallt, mert fokozhatják a belek görcsét.

Hosszú időn át történő alkalmazásuk sem javasolt, mivel folyadék- és elektrolitzavarok alakulhatnak ki, és a vastagbél neuronjai degenerá­lódhatnak, ami a hatás csökkenéséhez vezet („lusta bél szindróma”). Az clektrolitzavar legfontosabb része a hipokalémia, ami tovább súlyosbíthatja a székrekedést, fokozza a szívglikozidok hatását, súlyosabb esetben szívritmuszavar is jelentkezhet. 12 éves élet­kor alatt, gasztrointesztinális obstrukció, bélgyulladás esetén a szennatartalmú hashajtók kontraindikáltak.

A hosszú távú szedés mellékhatása a pseudomclanosis coli, ami a vastagbél reverzibilis, bar­na ptgmentáció) át jelenti. Az újabb vizsgálatok bebizonyították, hogy a pseudomclanosis coli nem rákot megelőző állapot, és az sem nyert megerősítést, hogy az antrakinonok alkalma­zása fokozza a vastagbéldaganatok kockázatát.

A szennatartalmú készítményeket hosszú idő óta ellenjavalltnak tartják terhességben és szoptatás alatt. A szenna ugyanis alhasi vérbőséget okoz, ami növelheti a vetélés koc­kázatát, az anyatejbe átjutó hatóanyagok pedig a csecsemőnél laxatív hatást válthatnak ki. Az antrakinon-származékokat azonban több vizsgálat szerint nem lehetett kimutatni az anyatejből, továbbá a vetélés kockázatának növekedését sem dokumentálták meggyőzően. Mivel terhesség és szoptatás alatti biztonságos alkalmazás nem igazolt minden kétséget kizáróan, a szennatartalmú készítmények általában – így hazánkban is – kontraindikáltak várandós és szoptató kismamáknak.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.