Gyors felépülés

A testmozgás valóban gyógyít?

A megfelelő erőnlét nélkülözhetetlen a gyógyulás folyamatához. Tanulmányok ezrei igazolják, hogy a mozgás nemcsak egy sor betegség megelőzésében, hanem a krónikus állapotok kezelésében és azok rosszabbodásának megakadályozásában is segít.

Főbb előnyök

A fizikai aktivitásnak sokféle előnye van. Az orvosok egybehangzó véleménye szerint a testmozgás:

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kialakulásának a kockázatát, az e krónikus betegségekben szenvedőknek pedig javítja az állapotát. Csökkenti a vérnyomást és növeli a vérben a ,jó” HDL-koleszterin szintjét. Akik mozgásszegény életet élnek, azok csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg ezen betegségek miatt, mint edzett társaik.

 • Segít szabályozni a vércukorszintet, csökkentve ezzel a cukorbetegség kockázatát. Ez különösen fontos, ha fennáll a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata: az illető túlsúlyos, magas a vérnyomása, vagy közeli családtagja cukorbeteg. A mozgás a cukorbetegséggel élőknek is segít vércukorszintjük alacsonyabban tartásában és a jó közérzet megőrzésében.
 • Véd egyes rákos betegségek ellen, ilyenek elsősorban a vastagbél, a méh és – a menopauzán már túl lévő nőknél – az emlő rosszindulatú daganatai.
 • Javítja mentális egészségét és enyhítheti a stresszt. Egy, a Gloucestershire-i Egyetemen 2010-ben, diákok bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok, akik többet mozognak, jobb mentális egészségnek örvendenek.
 • Növeli a csontok sűrűségét, és ezzel segít megelőzni a későbbi csont ritkulást (fiataloknál), illetve lassítani a csonttömeg csökkenését (időseknél).

Testmozgás és elhízás

Az aktív életmód az egészség szempontjából többszörösen előnyös; először is közvetlen módon hat a legkülönfélébb betegségekre, közvetetten pedig azáltal járul hozzá a jobb közérzethez, hogy segít a testsúly kordában tartásában. A túlsúlyosság sok betegség rizikótényezője, köztük a szív- és érrendszeri betegségeké, a cukorbetegségé és az ízületi gyulladásé.

Mindössze 5 százalékos testsúlycsökkentéssel a felére redukálható a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A túlsúly az említett állapotok kezelését is megnehezíti. Az elhízás a 40 év feletti felnőtteknél nagyjából 7 évvel csökkentheti a várható élettartamot.

Hogyan maradjunk aktívak?

A hét legalább öt napján végezzen legalább 30 perc mérsékelten intenzív testmozgást. A legkedvezőbb hatást úgy érheti el, ha a mozgástól kimelegszik és enyhén kifullad. Nem okvetlenül kell a 30 percet egyhuzamban végigcsinálnia, az a nap folyamán több részletben is teljesíthető.

A testmozgás sokféle formájának van az egészségre kedvező hatása, így lényegében egyéni ízlés kérdése, hogy ki miként mozog. Számos mozgásszervi probléma kapcsán, valamint műtétek utáni rehabilitáció során javasolják a vízben végzett mozgásokat, mivel ezek egyrészt aerob jellegű edzést kínálnak, másrészt igen sok izmot erősítenek az ízületek túlterhelése és az elesés veszélye nélkül.

Nem feltétlenül kell konditerembe vagy csoportos foglalkozásra járnia ahhoz, hogy eleget mozogjon. A legfontosabb az, hogy a napi programjába beillessze azt. A Mayo Klinikán kidolgozott NEAT (nem testmozgásos hőfejlesztés) például a mindennapos tevékenységek testmozgási értékét használja ki. Íme néhány a NEAT ihlette ötletek közül, amivel több mozgást vihet az életébe.

 • A munkahelyen még úti céljának elérése előtt szálljon le a buszról vagy villamosról, és a hátralévő utat gyalog tegye meg.
 • A lift helyett a lépcsőket használja.
 • Használja ki az ebédszünetet – ha teheti, a cég étkezdéjében való evés helyett gyalogoljon el egy közeli szendvicsbárba.
 • Otthon fusson fel és le néhányszor a lépcsőn. Végezze intenzívebben a házimunkát. A felmérések szerint a legtöbb mozgást igénylő háztartási tevékenységek a porszívózás, a felmosás, az ágyhúzás, az ablakmosás, valamint a tűzhely- és kádtisztítás.
 • A gyerekekkel kísérje el gyalog gyermekeit az iskolába vagy menjen el velük gyalog bevásárolni.
 • A kertben a metszés, a fűnyírás, az ásás, a gyomlálás, a gereblyézés, a lapátolás és az ültetés számos olyan mozdulatsort tartalmaz, amelyek nagyon hasonlóak a konditermi edzés során végzettekhez. Ráadásul ugyanannyi energiát használ fel, mintha gyalogolna, kerékpározna vagy úszna.
 • A szabadidejében válasszon valamit – például úszást, táncot, jógát vagy kerékpározást -, és építse azt be napi vagy heti programjába.

Szakértő szemmel

Hogyan segített az úszás egy csípőprotézis műtéten átesett páciensnek talpra állni?

Steven Shaw, a mozgáskoordinációt javító Alexander-technikán alapuló Shaw-módszer kidolgozója gyakran beszél az úszás gyógyító hatásáról. Most azt idézi fel, miként segítettek a hidroterápiás foglalkozások egy ízületi gyulladásban szenvedő betegnek. Egy 50-es éveiben járó férfival közölték, hogy csípőprotézis-beültetésre van szüksége. Azért jött hozzánk, hogy a műtét előtt megtanulja a pillangóúszást. Korábban a mellúszást preferálta, de azt csípőprotézissel nem javasolják.

A kórházból való hazatérése után néhány nappal már újból a vízben volt, s hamarosan szorgalmasan rótta a hosszokat. A pillangózás különösen kedvező hatású úszásnem, mivel az egész hátat megmozgatja és erősíti. Az orvosok is csak ámultak, milyen gyorsan megszabadult a mankóitól – nem láttak még az övéhez fogható tempójú gyógyulást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.