Cukorbetegség tanácsok

Mozogjon többet az egész család – tippek cukorbetegség elfeledtetésére!

Amikor ön az egyetlen a családban, aki rendszeresen sportol, az olyan, mintha az árral szemben igyekezne úszni. Viszont mindenkinek hasznára válik, ha a töb­bieket is ráveszi a sportos életmódra. Ne feledje, hogy a gyerekek a szüleik pél­dáját követik. Ez olyannyira igaz, hogy a kutatások szerint a családi környezet az egyik legfontosabb tényező a gyermekkori elhízásban. Ha unokái rendszere­sen látogatják, őket is vonja be a programokba.

Új családi szokások

Szerdánként vacsora után sétáljanak el együtt a cukrász­dába, ahol lehet jégkását kapni, és jutalmazza meg saját magát is, lehetőleg cu­kormentes változattal. Minden hónap első vasárnapján szervezzen közös kerék­pártúrát. Ezek a programok hamarosan mindenki számára megszokottá válnak, és az egész család örömmel várja őket.

Gyümölcsszüret

Gyűjtse össze a család apraját-nagyját, vagy legalábbis a pár­ját, és egy hétvégi délelőttön keressenek fel egy gazdaságot, ahol „szedd magad!” akciót hirdetnek. így mozoghat egy jót a friss levegőn. Odahaza azután jóízűen fogyasztják majd el fáradozásuk „gyümölcsét”.

Karbantartás

Roppant bosszantó a családi kerékpártúrán előforduló gumide­fekt, vagy ha valamelyikük biciklijéről leesik a lánc. A kerti focimeccsben sem lesz sok öröme, ha a labda már a kezelő rúgás után leereszt. Ügyeljen tehát arra, hogy a sporteszközök mindig használható állapotban legyenek (idetartozik a korcsolyaélezés és a teniszütők újrahúroztatása is), így eggyel kevesebb akadálya lesz a közös családi testmozgásnak.

Családi görkorcsolyázás

Mikor volt utoljára görkorcsolya a lábán? Ideje, hogy családostul ismét gyakorolni kezdjen. Kiváló aerob jellegű testmozgás, ráadásul szórakoztató közös tevékenység, amelyet szinte egész évben lehet űzni. Ha már a család minden tagja biztosan áll – és gurul – a lábán, menjenek hosszabb utak­ra, csak vigyázzon a lejtőkön!

Jelölje meg a térképen a sikeres expedíciókat”!

Íme, egy biztos módszer arra, hogy párja és a gyerekek is szívesen sétáljanak vagy kiránduljanak önnel. Akasszon a nappaliban a falra egy térképet, amely azokat a területeket ábrázol­ja, ahol a család vakációzni szokott. Színes tűkkel jelöljék meg a hegyeket, ame­lyeket már megmásztak, a tavakat, a folyókat, amelyeken már eveztek, az érde­kes helyeket, ahova gyalog eljutottak. A legközelebbi kiránduláson a családtagok már alig várják majd, hogy kiszállhassanak az autóból, és újabb felfedezéseket tegyenek a természetben, hogy otthon aztán ők tűzhessék a következő jelzést a térképre.

Gyalogoljon egy jó ügyért!

Figyelje a helyi lapban és hirdetőtáblákon, mikor jelentenek be olyan, jótékony célú rendezvényeket, amelyek alkalmat kínálnak egy kis testmozgásra – például gyalogtúrákat vagy minimaratont. Vegyen részt ezeken családostul. Olyan jótékony célokért mozogjon, amelyek fontosak a csa­lád számára. Tiszteleghet például egy rákban elhunyt családtag emléke előtt, ha részt vesz egy rákellenes egyesület felvonulásán. Amellett, hogy a testmozgás jót tesz mindannyiuknak, új ismerősöket is szerezhet, és jó érzéssel tölti el, hogy jó ügy érdekében demonstrál.

Önkéntes munka

Számos közösségi csoport – például templomi vagy iskolai közösségek – vállalkoznak arra, hogy a helyi önkormányzat felhívását követve megtisztítsák a környezetet az eldobált szeméttől. Ilyenkor közösen járják végig a szóban forgó területet, s összeszedik, zsákokba gyűjtik és megfelelő helyen le­adják az ott felhalmozódott szemetet. Ha szemétgyűjtés közben némi pihenésre van szüksége, vegye át a jelzőtárcsát, amellyel figyelmezteti a közelgő autókat az út mentén folyó munkára.

Biztassa unokáit az aktív programokban való részvételre!

Vannak isko­láskorú gyermekei vagy unokái? Segítsen felkelteni az érdeklődésüket a sportok vagy az ifjúság testi fejlesztésével is foglalkozó szervezetek, például a cserkészet iránt. Ha az önnek kedves gyermekek sokat mozognak, elkerülhetetlen, hogy ön is aktívabb legyen, hiszen segíteni kell nekik mondjuk a kosárra dobás gyakor­lásában, vagy el kell kísérni őket a kirándulásokra, hogy megtanítsa nekik felis­merni a növényeket, amiért azután újabb jelvényeket kaphat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.