Gyermekbetegségek

Könnyűatlétika gyermekkorban: futás, magasugrás, távolugrás

Könnyűatlétika

Elősegíti a test és a személyiség harmonikus fejlődését, és minthogy az egész testet, a szív- és keringési rendszert, a légző- és vázrendszert is fejleszti, javítja a reflexeket, növeli az ellenálló képességet.

  • Rövidtávfutás: hirtelen és nagy erő­bedobást igénylő sportág, melyben első­sorban a láb van igénybe véve, de közben az egész test is aktívan, koordináltan vesz részt a mozgásban. Kor szerint különféle versenyszámok vannak 50 és 400 méter között, illetve 4×50 m és 4×100 m stafé­taváltó. Fiúk és lányok egyaránt űzhetik, 6 éves kortól, akár már versenyszerűen is, de ekkor még játékos formában. Minimális fizikai és pszichés felkészültséggel már lehet versenyezni. Ehhez a sporthoz elegendő egy póló, egy nadrág és egy zokni, a legfontosabb azonban egy kimondottan futásra való cipő.
  • Hosszútávfutás: kevésbé intenzív erőfeszítést igényel, mint a rövidtávfutás, inkább a kitartásra nevel. Azoknak a gyere­keknek javasolt, akik nem tudnak áldozatot hozni, nem jól viselik a szenvedést. A távok állandóak: 800 m, 1500 m a középtáv, 5000 m és 10000 m a hosszútáv a versenyeken. Ez a típusú futás másfajta stratégiát igényel mint a rövid táv. A győzelemhez ugyanis az kell, hogy a gyerek be tudja osztani a saját erejét, hogy a hajrára is maradjon energiája. A sportágban elért sikerekhez nemcsak fizikai, hanem szellemi edzettség is kell. Az ezt a sportágat választók 6-8 éves korban kezdenek futni, de az igazi versenyek csak 12 éves korban kezdődnek.

Figyelem!

A futás súlyos mozgásszervi vagy kardiovaszkuláris betegségek esetén nem javasolt.

Magasugrás

Ehhez a sportághoz leginkább a különféle mozgások koor­dinációja fontos, a cél az, hogy a lehető legmagasabbra ugorjon fel a gyerek, közben áthaladva a rúd felett.

Ez négy egymást követő mozdulatsorból áll: a nekifutás, amikor az energiát össze­gyűjtjük, az elrugaszkodás, amikor a futásból származó energiával a magasba lendülünk, a rúdon átívelés, anélkül, hogy levernénk, és a leesés, amikor háttal a matracra érkezünk. Ez a sportág technikailag igen nehéz, ezért nem minden gyerek szereti.

Távolugrás

Ehhez gyorsan kell futni, a mozgást jól össze kell hangolni, hogy pontosan arról a helyről ugorjon el, ahonnan kell, és a homokban ügyesen érkezzen le. A négyféle mozgás a következő: 40 m hosszú pályán futás, elrugaszkodás (dobbantás), repülés a homokpálya felett, közben a kar és a láb megfelelő tartása, majd földet érés a homokban.

Egyéb atlétikai sportágak

Az atléti­kába még számos sportág tartozik, például váltófutás, gátfutás, súlylökés, diszkoszvetés, kalapácsvetés, gerelyhajítás. Ezek kevésbé népszerűek, a gyerekek általában valamilyen személyes indíttatásból választják őket, és segíteni kell nekik abban, hogy megfelelő helyet, edzést találjanak maguknak ehhez.

A jellemző balesetek sportáganként változók, az izmok, inak (rándulás, ficam, húzódás, esést követő sebek), esetleg a csont vagy a porcok sérülése fordulhat elő. Ezen kívül az izzadás miatt könnyen gombafertőzést kaphat a láb, ennek elke­rülése érdekében érdemes pamut zoknit húzni, illetve jól szellőző, speciális cipőt vásárolni az edzésekhez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.