Gyors felépülés

Szakértő szemmel – Egyen a gyógyulásért?

Közismert, hogy amit megeszünk, az hatással van az egészségünkre. Hetente jelennek meg hírek az étrend és a betegségek közti összefüggésekről. Amikor valaki lábadozik, létfontosságú, hogy a lehető legjobb táplálékokkal lássa el szervezetét.

Egyen a gyógyulásért!

„Rendkívül fontos, hogy a lábadozás ideje alatt jól táplált és megfelelően hidratált legyen”, mondja Rick Wilson, a londoni King’s College Kórház táplálkozástudományi és dietetikai igazgatója. „Szervezetünk folyamatosan változik, másodpercenként átlagosan 3 millió új sejt keletkezik. Az új sejtek előállításához szükséges alapanyagok az elfogyasztott ételekből származnak. Amikor éppen egy betegségből lábadozik, nélkülözhetetlen, hogy a szervezet védekezőrendszerei megkapják mindazon nyersanyagokat, amelyekre munkájuk megfelelő elvégzéséhez szükségük van.”

Szakértő szemmel: evéssel az egészségért

Hogyan adta vissza egy 65 éves férfi életkedvét az étkezési szokásainak megváltoztatása?

Rick Wilson, táplálkozástudományi szakértő meséli el a 65 éves Bili történetét, aki kimerültséggel és légszomjjal küszködött. A felesége egy évvel korábban halt meg, és a férfi egyre kevésbé tudta magát rávenni még az olyan dolgokra is, amelyeket korábban szívesen csinált.

Egyre halogatta, hogy felkeresse az orvosát, mivel azt gondolta, a tüneteit a gyász okozza. Végül azonban kimutatták, hogy vérszegény. Bili beismerte, hogy a felesége halála óta nem táplálkozott megfelelően. Nem is igazán tudott főzni, ráadásul nem volt kedve egyedül enni. Bili szervezetének vaskészlete így teljesen kimerült, és ez okozta a tüneteit. Az orvosa vas- és multivitamin-tablettákat írt fel neki, és felhívta figyelmét egy alapfokú főzőtanfolyamra is, amelyet a helyi egészségügyi hatóság szervezett.

Bili megtanulta, melyek a vasban gazdag ételek – például a vörös húsok, a vassal dúsított reggeli gabonapelyhek, és a sötétzöld leveles zöldségek. Hat hónappal később már sokkal energikusabb volt, és általános közérzete is javult. A főzőtanfolyamon új barátokra talált, akiket azóta már kisebb vacsorákra is meghívott.

Táplálkozzon megfelelően!

A kiegyensúlyozott étrend kínálja a legjobb lehetőséget arra, hogy megőrizzük egészségünket, elkerüljük az elhízást (ami nagyon sok betegség rizikótényezője!), és legyőzzük az esetlegesen bekövetkező problémákat. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a fejlett országokban jelentkező egészségügyi problémák 40 százalékát a nem megfelelő táplálkozás okozza. Ilyen problémák a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák, de idetartozik a visszeresség, a vakbélgyulladás és az aranyér is.

Jegyezzük meg! A kutatások szerint elég 48 órányi helytelen táplálkozás, és az immunrendszer máris jelzi a túlterheltséget, s emiatt kevésbé tud hatékonyan küzdeni a veszélyek ellen.

A helyes étrend szakmai szervezetek által meghatározott alapelvei mindenkire érvényesek, kivéve azokat, akik súlyos betegség, baleset vagy műtét után lábadoznak.

Az egészséges étrend-alapok

Kiegyensúlyozott étrendje ellátja a szervezetét mindazon tápanyagokkal, amelyekre szüksége van. Ebben legalább olyan fontos szerepe van annak, hogy mit nem eszik, mint annak, hogy mit eszik. Nem kell tudományos módszereket alkalmazni, és nem is kell precízen kiszámolgatni, mit fogyasszon az egyes étkezések során; sokkal hasznosabb, ha az egész napi összképet tartja szem előtt.

Alapok

Miből mennyit?: Ha hosszú időn át rendszeresen túllépi az ajánlott alkohol-határértékeket, megnöveli a májkárosodás, egyes rákos daganatok, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, valamint a depresszió kockázatát. A férfiak számára javasolt maximális mennyiség napi három-négy egység, nőknek két-három egység. Ez nagyjából az alábbiakat jelenti.

Férfiak: Másfél korsó 4%-os világos sör VAGY egy 250 ml-es pohár 13%-os bor VAGY két 50 ml-es kupica égetett szeszes ital.

Nők: Egy korsó 4%-os világos sör, VAGY egy 175 ml-es pohár 13%-os bor VAGY egy 50 ml-es kupica égetett szeszes ital.

Betegség idején

Nagyobb a szövődmények kockázata, ha olyankor betegedik meg, amikor klinikailag alultáplált – és e tekintetben a túlsúlyos emberek ugyanolyan veszélyben vannak, mint bárki más. Mivel a betegség az étvágyat is csökkentheti, és ezért étkezéseket hagy ki, kétszeresen is fontos, hogy egészségesen táplálkozzon, amikor amúgy minden rendben van.

A beteg a fogyást talán váratlan kedvező hatásnak tekinti, pedig valójában egyáltalán nem az. Ha három hónapon belül a testsúlya 10 százalékát elveszti, az már ártalmas. Ilyenkor ugyanis a szervezet nem a zsírtartalékokat használja fel, hanem az izmokat építi le, pedig azokra a lábadozás idején nagy szüksége van, hogy újra erőre tudjon kapni. Erős légző izmok kellenek például a hatékony oxigénbevitelhez és ahhoz, hogy a köhögéssel kitisztítsa a tüdejét, továbbá erős lábizmokra, hogy visszanyerje mozgékonyságát.

Alultápláltság nem jó!

Az alultápláltságnak olyan tünetei lehetnek, mint a depresszió és a motiváció hiánya – mindkettő megakadályozhatja abban, hogy betegsége után részt tudjon venni a rendkívül fontos rehabilitációs programokban. Műtét vagy betegség utáni lábadozáshoz könnyen elfogyasztható ételeket, például leveseket, turmixokat készíthet.

Csak mértékkel!

Akár egy betegségből igyekszik felépülni, akár csak az egészségét szeretné megőrizni és maximálisra növelni a ,jó” ételek fogyasztását, nagyon fontos, hogy korlátozza bizonyos káros összetevők bevitelét. Ezek közül az alábbiak a legfontosabbak.

  • Cukor: árt a fogaknak, és „üres” kalóriákat tartalmaz, hizlal anélkül, hogy bármilyen hasznos tápanyaghoz juttatná a szervezetet. Gyors felszívódása problémákat okozhat a cukorbetegeknél.
  • : A túl sok konyhasó fogyasztása emeli a vérnyomást, és háromszorosára növeli a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a stroke kockázatát. Naponta legfeljebb egy kiskanálnyi (6 g) sót fogyasszon – beleértve a feldolgozott élelmiszerek sótartalmát is. A sóbevitel további csökkentése szükségessé válhat olyanok esetében, akinek magas a vérnyomása vagy szívproblémái vannak.
  • Alkohol: a túlzott alkoholfogyasztás növelheti a rák, a májbetegség, a stroke, a magas vérnyomás és a pszichiátriai problémák kockázatát. A férfiak, illetve nők számára ajánlott fogyasztási határértékeket a balra található keretes írás tartalmazza. Nem ajánlott a hétvégi nagy ivászatra „összegyűjteni” az alkoholegységeit. A féktelen italozás további veszélyekkel jár: közlekedési balesetek, elesés vagy az önuralom elvesztése.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.