Egészségmegőrzés

A kevés mozgás hatásai

A kár

Petyhüdt izmok, renyhe anyagcsere, hízás, egyensúlyproblémák, magas vérnyomás, a „rossz” LDL-koleszterin szintjének növekedése a „jó” HDL-koleszterin rovására, depresszió, stressz, memóriazavarok – íme, a mozgásszegény életmód kezdeti tünetei.

Világjelenség, hogy az emberek egyre többet ülnek, és egyre kevesebbet mozognak. Az úgynevezett „ülőbetegség” nyomán csökken az izomtömeg, öregszik a szív és az érrendszer, gyengül az ellenálló képesség, gyakrabban jelentkezik stressz és lehangoltság, hamarabb mutatkoznak a korral járó mentális zavarok. Ha csupán egyetlen káros szokásunkon tudnánk változtatni, mindenképp ez legyen az.

Jóvátehető? Igen, bármely életkorban.

80-as és 90-es éveikben járó idős emberek bevonásával végzett tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a rendszeres séták és erősítő gyakorlatok ilyen korban is hatásosan javítják az erőnlétet, az egyensúlyt, a vitalitást.

És ez csak a kezdet. Fél év után javul a memória és a kognitív funkció, nő az önbizalom, csökken a depresszió, enyhül a stressz és a szorongás, erősebbé válik az ellenálló képesség, elmúlnak vagy mérséklődnek a krónikus gyulladások, erősödik az izomzat, felgyorsul az anyagcsere, nő a kalóriafelhasználás hatékonysága – sőt a nemi életre is kedvező hatást gyakorol a rendszeres testmozgás.

A változtatás további előnyei

A mozgás kiűzi vagy csillapítja a különféle nyavalyák okozta fájdalmakat. Javul a közérzet, a fokozott energiafelhasználás eredményeképpen távoznak a fölös kilók. A rendszeres mozgás jót tesz a szívnek, növeli az immunitást, és fejleszti a memóriát.

A gyógyulás útja

Aktív élet

Sétáljunk tempósabban. Lift helyett használjuk a lépcsőt. A bevásárlóközpont parkolójában hagyjuk minél távolabb a kocsit a bejárattól. Állva telefonáljunk. Ne higgyük, hogy erősítő gyakorlatokat csak kondizás vagy tornázás közben lehet végezni – mindenféle mozgás, amit napközben végzünk, jót tesz a szervezetnek. Az aktív életmód és a jól karbantartott test önmagában is sokat jelent az egészség megőrzése szempontjából.

Egyre hosszabb séták

Mindennap sétáljunk 10 percet. Ha jó hatással van a lábra, az ízületekre és a tüdőre, egy-két hét alatt toljuk ki a gyaloglás időtartamát negyedórára, majd lassan napi fél vagy egy órára. A megtett távot is növeljük.

Izomerősítés

Az erősítő gyakorlatok növelik az izomtömeget, javítják a keringést, és hatékonyabbá teszik az anyagcserét.

Társas testmozgás

Kellemesebb egy jó baráttal vagy ismerőssel sétálni, kocogni, futni, úszni vagy kondizni, mint egyedül.

Kötetlen forma

Piknik alkalmával tollasozzunk vagy frizbizzünk. A barátunkat ne kávézni hívjuk meg, hanem egy sétára a parkban. Az unokával ne moziba, hanem az uszodába vagy a strandra menjünk. Mindezek éppúgy az egészséges testmozgást szolgálják, csak oldottabb formában, mint a konditermi edzés vagy az otthoni tornázás.

Megfelelő ruházat

Semmi szükség méregdrága edzőfelszerelésre. Elég egy kényelmes, sportos cipő, mely jól védi a lábat a sérülésektől, valamint egy suhogós vagy pamutmelegítő, esetleg klottnadrág és egy jó légáteresztésű felsőrész (póló), melybe nem izzadunk bele.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.