Gyors felépülés

Antibakteriális szereket a baktériumok ellen?

Az antibakteriális szerek (ideértve az antibiotikumokat is) a fertőzést okozó baktériumok elpusztításával vagy szaporodásuk megakadályozásával hatnak. E gyógyszerek kizárólag a baktériumok ellen hatásosak, ezért nem használhatók a meghűlés és az influenza ellen, mivel azokat vírusok okozzák. Az első felismert antibiotikum egy penészgomba terméke volt, ma viszont már szinte az összes antibiotikumot szintetikus úton állítják elő.

Típusok

Az antibakteriális szereknek sokféle típusa van. Az amoxicillin például az antibakteriális szereken belül a penicillinek közé tartozik. Felső légúti, bőr-, vese-, húgyúti, nemi szervi, csont- és ízületi fertőzések ellen adják.

Az orvosok a gyakorlatban sok esetben először a fertőzés helye, valamint a tünetek jellege és súlyossága alapján írnak fel gyógyszereket. A választást befolyásolhatja a beteg általános állapota, például ha a máj- vagy vesefunkciója nem megfelelő, illetve az esetleges terhessége is. Gyakran előfordul, hogy kezelés közben gyógyszert váltanak, amikor kiderül, hogy pontosan milyen kórokozó okozza a betegséget, vagy ha az elsőként választott antibakteriális szer nem bizonyul hatásosnak.

Hogyan kell szedni?

Otthoni kezelés esetén az antibakteriális szereket általában tabletta vagy kapszula formájában írják fel, bár ha nagyobb dózisokra van szükség, lehet, hogy injekció formájában adják be. Egyes gyógyszerek viszont csak kórházban, vénás infúzióban adhatók be.

Gyermekbarát változat a folyékony oldat (szuszpenzió) . Egyes helyi hatású készítmények is tartalmaznak antibakteriális összetevőket – ilyenek például a bőr, a szem és a fül fertőzései ellen használt krémek, illetve cseppek.

Lehetséges mellékhatások

Az emberek kis hányada túlérzékeny bizonyos antibakteriális szerekre – a leggyakrabban a penicillincsoport tagjai váltanak ki ilyen reakciót. Ha olyan orvoshoz kerül, akivel addig nem volt kapcsolatban, feltétlenül jelezze neki, ha korábban bár-mely antibakteriális szerrel szemben ilyen reakciót tapasztalt. Az antibakteriális szerek egyes típusai esetében ritkán előfordulhatnak az alábbi mellékhatások.

  • Aminoglikozidok: Lehetséges halláskárosodás, főleg idősebb korban.
  • Antituberkulotikumok: Fejfájás, kiütés, émelygés és hasmenés.
  • Cefalosporinok: Túlérzékenységi reakció (főleg a penicillinre is túlérzékeny személyeknél), hasmenés, hányinger és fejfájás.
  • Makrolidok: Hányinger és hányás, kellemetlen érzés a hasban, hasmenés.
  • Penicillinek: Fennáll a heves túlérzékenységi reakció veszélye: bőrkiütés, légzési nehézség és szélsőséges esetekben ájulás. Hasmenés is lehetséges.
Már sokkal jobban vagyok, abbahagyhatom az antibiotikum szedését? Mindig szedje az antibiotikumot az előírt ideig, hogy teljesen elpusztítsa a kórokozókat. Ha túl korán abbahagyja a szer szedését, fennáll a veszély, hogy a gyógyszernek ellenálló kórokozók jelennek meg, és a betegség kiújul.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.