Egészségmegőrzés

Amit a szénhidrátokról tudni kell – Ha odafigyelünk, nem lesz baj!

Ha szénhidrátról beszélünk, leginkább a tészta, a rizs, a kenyér jut eszünkbe. Pedig valójában a cukor és az édesség éppúgy szénhidrát, mint a zöldség vagy a gyümölcs.

Tegyünk különbséget jó,- rossz- és kerülendő szénhidrátok között, melyeket nagy ívben el kell kerülnünk!

etel-rizs

  • A jó szénhidrátok: A szervezetünk számára hasznos kategóriába sorolhatjuk a teljes nem finomított szénhidrátokat (tészta, kenyér, rizs), a zöldségeket, a hüvelyeseket és a gyümölcsöket, feltéve, ha növényi tápanyagban és rostban gazdagok.
  • Rossz szénhidrátok: A nem teljes kiőrlésű gabonából készült tészta és kenyér, a hántolt rizs, valamint az élelmiszeriparban gyártott kekszek, kétszersültek, pizzák mind ebbe a kategóriába tartoznak.
  • Kerülendő szénhidrátok: Teljességgel ki kell iktatnunk étrendünkből a cukrot, az édesítőket, a mézet, a lekvárt, az édességeket, az égetett szeszes italokat, a cukros üdítőket és a gyümölcsleveket.

Akkor táplálkozunk helyesen, ha ételeink javarésze természetes és növényi alapú..

A cukor és kialakult betegségek figyelmeztető jelei

Nagy mennyiségű cukor fogyasztása, mint azt korábban láttuk, inzulinrezisztenciához vezet, ami a cukorbetegség előszobája.

Megfelelő kezelés híján a metabolikus szindróma magas vérnyomást, elhízást, 2-es típusú cukorbetegséget és szív- és érrendszeri betegségeket okoz.

Szerencsére itt az olívaolaj – Térjünk át rendszeres használtára, ha pénztárcánk is engedi!

Ha létezik védőétel az olaszok táplálkozásában, akkor az kétségtelenül az olívaolaj. Régóta ismert, hogy az ún. mediterrán táplálkozásnak megelőző és gyógyító hatása van bizonyos típusú betegségeknél, gondolunk itt a szív- és érrendszeri betegségekre, a cukorbetegségre, a daganatokra és az ízületi betegségekre.

Jótékony hatásai:

Fölösleges tehát takarékoskodni a hideg sajtolású extraszűz olívaolajjal, használjuk bőségesen! Csökkenti a véralvadást, gyakorlatilag úgy működik, mint egy természetes gyulladásgátló.

Ily módon csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét, gyógyítja az ízületi gyulladást és úgy tűnik, még rákmegelőző hatása is van. Valamint annak az enzimnek a termelődését gátolja, amelyik különféle daganatok kialakulását segíti elő.

Az olívaolajjal megelőzhető a cukorbetegség és csontritkulás!

Egy közelmúltban végzett olasz kutatás egyértelműen kimutatta, hogy az olívaolaj képes a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére. Az olívaolaj a csontjainkat is megvédi, mégpedig úgy, hogy enyhíti a lokális gyulladásos folyamatokat, amelyek csontritkulást idéznek elő.

olivaolaj-fekvo A jó hír tehát az, hogy van egy olyan ételünk, amit naponta fogyasztunk, és nemhogy ártalmas lenne, még betegségek meg-előzésére is alkalmas.

Az pedig, hogy egy zsiradékról van szó, egyáltalán ne aggasszon senkit.

Inkább azt tartsuk szem előtt, hogy nutrigenomikai szempontból az olívaolaj olyan étel, amely az egészség üzenetét közvetíti testünknek!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.