Gyors felépülés

Gyógyszerek szedésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

Akár orvosa írta fel, akár egy kisebb panasz ellen vásárolt, vény nélkül kapható gyógyszert, megfelelő információra van szüksége ahhoz, hogy biztonságosan és hatékonyan tudja szedni az adott készítményt, s minél hamarabb meggyógyuljon.

Mit takar a név?

A gyógyszerek nagy részét csak orvos írhatja fel – ezeket vényköteles gyógyszereknek (VKG) nevezik – a többi szabadon megvásárolható a gyógyszertárakban, drogériákban és esetleg a benzinkutaknál – ezek a vény nélkül kapható (VNK) készítmények. A VKG-k általában több, illetve erősebb hatóanyagot tartalmaznak, mint a VNK termékek, és csak szigorú ellenőrzés mellett szabad szedni őket. Az orvos VNK készítményeket is felírhat receptre, például akkor, ha azokon társadalombiztosítási támogatás van. Az is előfordulhat, hogy az orvos egy vényköteles szer helyett annak VNK változatát javasolja, mivel az olcsóbb.

A következőkben a gyógyszerek hatóanyagainak nevével (orvosi nyelven generikus nevek) fog találkozni, míg a recepteken és a gyógyszertárban márkanév szerepel. Több gyógyszer tartalmazhatja ugyanazt a generikus hatóanyagot, a gyógyszergyártók viszont más-más márkanéven forgalmazzák a saját készítményüket.

Fontos! Több ezer gyógyszer hatóanyagát tájékoztatás céljából, a teljesség igénye nélkül mutatjuk be. A kínálat napról napra változik, ebben csak a szakemberek tudnak eligazodni. Ha a felírt gyógyszerével kapcsolatban bármi problémája van, forduljon gyógyszerészéhez, aki szakszerű felvilágosítással szolgál.

Azonos hatóanyag, más forma

Az otthoni használatra szánt gyógyszerek többségét tabletta, kapszula vagy folyadék formájában hozzák forgalomba. Fontos kivétel az inzulin, amelyet injekcióban kell beadni. A bőrproblémák elleni szereket általában helyileg kell használni, krém, gél vagy oldat formájában. Az egyéb formák közt meg kell említeni még a bőrtapaszokat, az orrcseppeket és-spray-ket, a szájspray-ket, a szemcseppeket és a kúpokat.

Az infúziókat vékony csövön keresztül közvetlenül a vérbe juttatják. Vannak olyan szerek is, amelyek több formában kaphatók, így ha mondjuk nyelési nehézségei vannak, a gyógyszerét nemcsak tabletta, hanem injekció vagy kúp formájában is megkaphatja. Amennyiben egy adott szer bevételével gondjai vannak, mindig érdemes megkérdezni orvosát, van-e annak más formájú változata is.

A megfelelő dózis

A recepten, ül. a gyógyszerek dobozában található betegtájékoztatón találja a szer adagolására vonatkozó információt. Ez utóbbin egyéb információk is szerepelhetnek például arról, hogy a szert étkezés előtt, közben vagy után kell-e bevenni. Az ilyen utasítások követése nagyon fontos, mivel segítik a hatóanyag felszívódását, és enyhíthetik a mellékhatásokat – különösen azokat, amelyek az emésztőrendszert érintik. Ha véletlenül kihagy egy adagot, olvassa el a betegtájékoztatót és aszerint járjon el.

Túladagolás esetén mi a teendő?

Amennyiben a fordítottja történt, tehát véletlenül túl sokat vett be egy gyógyszerből, azt jelezze orvosának, vagy ha súlyos tüneteket észlel magán, azonnal keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Receptre felírt gyógyszer szedését sohasem szabad orvosa tanácsa nélkül abbahagyni, mert azzal a kezelt állapot kiújulását kockáztatja, illetve egyes esetekben gyógyszermegvonási reakciók is kialakulhatnak.

Gyógyszerek és ételek

A gyógyszerek túlnyomó többségének hatását nem befolyásolja az, hogy mit eszik. Vannak azonban bizonyos gyógyszercsoportok, amelyek kölcsönhatásba léphetnek egyes élelmiszerek bizonyos összetevőivel. Mindig olvassa végig a gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztatót, amely kitér az esetleges élelmiszer-kölcsönhatásokra is.

Az alkohol is kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel. Ha tehát gyógyszert szed és alkoholt kíván fogyasztani, győződjön meg róla, hogy biztonságos-e. Arról se feledkezzen meg, hogy a hatóanyag a gyógyszer bevétele után akár több napig is a szervezetében maradhat.

Nagyon fontos szempont, hogy az adott gyógyszer kölcsönhatásba léphet-e más készítményekkel. Mindig tudassa orvosával vagy gyógyszerészével, ha más gyógyszereket is szed, akkor is, ha azok vény nélkül kaphatók. Ez különösen fontos az idősebbek esetében, akik gyakran sokfélét szednek. Az a legjobb, ha az orvosa által felírt gyógyszerek szedése idején nem használ semmilyen gyógynövény-készítményt, mivel előfordulhat, hogy az megváltoztatja a gyógyszer hatását.

Fontos tudnivalók: Tartsa be az alábbi szabályokat, hogy elkerülje a bajt, s a gyógyszerek önnek dolgozzanak. Mindig olvassa el a mellékelt betegtájékoztatót. Folyékony gyógyszereknél használja a mellékelt kanalat, mérőedényt vagy fecskendőt, soha ne tippeljen! A gyógyszert az előírt gyakorisággal vegye be, még akkor is, ha ehhez az éjszaka közepén fel kell kelnie. „Étkezés előtt” vagy „éhgyomorra” azt jelenti, hogy az adott szert legalább egy órával azelőtt kell bevenni, hogy enne, míg az „étkezés közben” szedendő készítményeket evés közben vagy közvetlenül utána (az is evés, ha csak néhány falatot eszik). Az „egészben kell lenyelni” azt jelenti, hogy nem szabad összetörni vagy szétrágni. Ha gyógyszere a nap bármely szakában bevehető, próbálja minden nap ugyanabban az időpontban bevenni, így kevésbé felejti el. Soha ne vegye be más gyógyszerét, illetve ne adja az önét oda másnak. A lejárt szavatosságú gyógyszereket vigye vissza a patikába.

Nők figyelmébe

Ha várandós vagy szoptat, fontos gondolnia arra, hogy bizonyos gyógyszerek veszélyeztethetik a magzatot, illetve az anyatejbe is átmennek. Azok a nők, akik valamilyen krónikus betegség miatt tartós gyógyszeres kezelést kapnak, feltétlenül jelezzék orvosuknak, ha gyermeket szeretnének vállalni. Egyrészt, ha abbahagyják a fogamzásgátló tabletta szedését, megváltozhat a gyógyszereik hatékonysága, másrészt arra is szükség lehet, hogy a tervezett terhességre tekintettel, ül. a magzatot fenyegető kockázatok csökkentése érdekében változtassanak a gyógyszereken.

Előfordulhatnak olyan kölcsönhatások, amelyek csökkentik bizonyos fogamzásgátlók hatását, tehát amikor felírnak önnek valamit, szóljon az orvosnak, hogy fogamzásgátlót szed. Az is lehet, hogy a gyógyszeres kezelés idejére más fogamzásgátló módszer alkalmazását fogják javasolni.

Krónikus betegségek

Bizonyos, az egészségi állapotot tartósan (krónikusan) érintő problémák – különösen a máj- és vesebetegségek – hatással lehetnek arra, hogyan dolgoz fel a szervezet bizonyos gyógyszereket, illetve milyen hatékonysággal reagál rájuk (csökkenhet vagy nőhet a káros mellékhatások kockázata). Ha olyan orvossal kerül kapcsolatba, aki nem ismeri az ön egészségi állapotát (pl. ha nyaralása alatt kell orvoshoz mennie), mindig tájékoztassa őt betegségeiről és arról, hogy milyen gyógyszereket szed.

Veszélyes mellékhatás

Jó néhány gyógyszer – például az idegrendszerre ható készítmények, azaz nyugtatók, altatók és bizonyos antihisztaminok – álmosíthatják és csökkenthetik a koncentrálóképességét. Mindig ellenőrizze a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, illetve gyógyszerészét.

Nem kívánt hatások

A gyógyszerek erős hatású vegyületek, amelyek a megcélzott szerven vagy szervrendszeren kívül a test más részeire is hatással lehetnek. A krónikus betegségek miatt szedett gyógyszerek nem kívánt mellékhatásai általában hamar enyhülnek. A cél minden esetben az, hogy olyan gyógyszert szedjen, amely a leghatékonyabban kezeli a tüneteit, s eközben a legkevesebb mellékhatást okozza. Olykor csak többszöri próbálkozás után derül ki, melyik ez a szer.

A hirtelen fellépő, súlyos reakciókat kórházban kell kezelni!

Akik érzékenyek bizonyos szerekre (pl. penicillin és származékai), azoknál életveszélyes állapot léphet fel. Ha bármiért kórházba kerül, feltétlenül jelezze, ha gyógyszerérzékenysége van.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.