Gyors felépülés

Vírusellenes gyógyszereket influenzás tünetek kezelésére

Antivirális szerek

Akkor a leghatásosabbak, ha az első tünetek jelentkezését követően néhány órán belül beveszik őket. Háziorvosa antivirális szereket írhat fel egyéb vírusbetegségek – például az ajkak, a száj, a szem és a nemi szervek Herpes simplex-fertőzései, valamint a Herpes zooster okozta fertőzések (övsömör, bárányhimlő) ellen is.

Típusok

Az egyes esetekben alkalmazott antivirális szerek típusa a kórokozótól függ. Az ozeltamivirt és a zanamivirt az influenza kezelésére használják, az aciklovirt a Herpes simpto-fertőzésekre, a fam-ciklovirt pedig a Herpes zooster okozta fertőzések, ill. a nemi szervek herpesze esetén írják fel.

Hogyan kell szedni?

Az antivirális szereket általában tabletta, helyileg alkalmazandó krém vagy kenőcs formájában gyártják. A zanamivirt inhalátorral kell használni.

Lehetséges mellékhatások

A szájon át szedett aciklovir, famciklovir és ozel-tamivir hányingert, hányást, hasfájást, hasmenést, fejfájást okozhat. A zanamivir lehetséges mellékhatásai: légzési nehézségek és bőrkiütés.

Mikor kell változtatni az asztma elleni gyógyszereken? Ha úgy tapasztalja, hogy hetente három alkalomnál többször kell használnia a tünetek enyhítésére szolgáló (rohamoldó) inhalátort, akkor lehet, hogy az asztmája nincs megfelelően kezelve. Kérje meg orvosát a gyógyszerek felülvizsgálatára.

Vényköteles gyógyszerek

  • Gyors hatású béta-2 agonisták: szalbutamol, terbutalin
  • Hosszú hatású béta-2 agonisták: formoterol, szalmeterol
  • Antikolinerg szerek: vipratropium bromid, tiotropium Xantinok

Köhögés elleni szerek

E gyógyszerek célja a száraz, kaparó köhögés, illetve a mélyről jövő, általában váladékot felhozó köhögés kezelése. A száraz köhögést az egyszerű mézes-citromos szirup is enyhíti, de ha a tünetek nagyon zavaróak, akkor csillapítót kell használni.

Típusok

A köhögéscsillapítók a száraz köhögés ellen hatásosak. A feltevések szerint az agynak azon részében hatnak, amely a köhögési reflexet váltja ki. A váladék felköhögését elősegítő köptetők mélyről jövő, felszakadó köhögés esetén használhatók.

Hogyan kell szedni?

Általában szirup vagy tabletta formájában.

Lehetséges mellékhatások

A köhögéscsillapítók álmosító hatásúak lehetnek.

Vény nélkül kaphatóak:

  • Köhögéscsillapítók: dextrometorfan, difenhidramin, kodein
  • Köptetők: acetilcisztein, guaifenezin
Okozhat gondot e termékek cukortartalma a cukorbetegnél? Ha cukorbeteg, válasszon inkább cukormentes köhögés elleni szert, de ügyeljen rá, hogy a köhögésének megfelelő típust válassza.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.