Gyors felépülés

Antireumatikumok (reumaellenes szerek )

A reumás ízületi gyulladás során az immunrendszer megtámadja az ízületek felszínét, és ott gyulladást idéz elő. Nincs ismert gyógymódja, a kezelés célja az érintett ízületek fájdalmának és merevségének minél hatékonyabb csökkentése, az ízületek további károsodásának megakadályozása és a mozgáskorlátozottság megelőzése. Minél korábban kezdődik meg a gyógyszeres kezelés, annál hatékonyabb.

Típusok

A betegségmódosító reumaellenes szerek (DMARD-ok) segítenek a tünetek enyhítésében, és lassítják a reumás ízületi gyulladás romlását. Akár 4-6 hónapig is eltarthat, mire hatásuk érezhetővé válik, és van, akinek két-három típust is ki kell próbálnia, mire kiderül, melyik a számára legmegfelelőbb szer. Az ún. biológiai kezelés során közvetlenül hatnak a gyulladást okozó vegyületekre. Felírhatnak ezenfelül fájdalomcsillapítókat, köztük nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) és kortikoszteroidokat is, hogy csökkentsék a fájdalmat, a merevséget és a duzzanatot.

Hogyan kell szedni?

Többségüket tabletta formájában, de némelyiket injekcióban adják be.

Lehetséges mellékhatások

E gyógyszerek leggyakrabban jelentkező mellékhatásai az étvágytalanság, a gyomorfájás és a reflux, a gyomorfekély és a hasmenés.

Vénykötelesen kapható gyógyszerek:

DMARD-ok/biológiai kezelés:

  • metotrexát
  • penicillamin
  • szulfaszalazin
  • etanercept

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.