Magasvérnyomás kezelése

A közvetlen értágító gyógyszerek

A közvetlen értágítók csoportjában, hazánkban csak a Depressan kerül forgalomba, bár szó van arról, hogy a sokkal erősebb hatású bár több mellékhatással bíró Lonitent (hatóanyaga a minoxidil) is importálni fogják.

Hogyan hatnak?

Ezek a gyógyszerek az érfal sima­izomelemeire hatnak, azokat ellazítják, így értágulat és vérnyomás­csökkenés következik be. Hátrányuk viszont, hogy az erek ellazulá­sa csak az arteriolákban következik be, a visszerekben nem, így a szív a kitágult érrendszerrel szemben akadálytalanul tudja kidobni a vért, és mivel az egész keringés meggyorsul, a szív munkája jelen­tősen fokozódik.

Tünetek

A betegek ezt szívdobogás formájában élik meg, de koszorúsér-betegség esetén a meszes falú, tágulásra képtelen ereken keresztül nem tud az a többletvér a szívizomhoz áramlani, amire szükség lenne a fokozott szívműködés következtében jelentkező oxi­génigény kielégítéséhez.

Mellékhatások

Az ilyen betegeken ezek a szerek anginás rohamot válthatnak ki, hacsak nem adunk egyidejűleg a szívműködést visszafogó béta-blokkoló szert. Ugyancsak kellemetlen mellék­hatása a közvetlen értágító szereknek, hogy erélyes só- és vízvissza­tartás szokott bekövetkezni néhány hetes szedés után, ami a vérnyomáscsökkentő hatást közömbösítheti.

Azt mondhatjuk tehát, hogy ezeket a szereket csakis a „harmadik lépcsőben” érdemes ad­ni, tehát olyan betegeknek, akik már vízhajtót és béta-blokkolót kap­tak az első, illetve második „lépcsőben”, és a kívánt hatás nem kö­vetkezett be. Ha egy orvos Depressannal kezdi betegét kezelni, vagy kizárólag ezt a szert adja, akkor valószínűleg nem ismeri a szer mel­lékhatásait és hatásmechanizmusát.

Egyébként a Minipresshez ha­sonlóan a Depressant is kiterjedten használják szívelégtelenség ke­zelésére, mert a szív előtti erek ellazítása jelentősen csökkenti a bal kamra terhelését, különösen jól használható azokban az esetekben, amikor a szív által kidobott vérmennyiség (az ún. verőtérfogat) a szívizomzat gyengesége miatt kicsi.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.