Egészségügyi kérdezz-felelek

Alzheimer-kór elleni gyógyszerek

Miért ír fel az orvos antipszichotikumot édesanyám demenciájára?

Ezeket a gyógyszereket, például az olanzapint, a risperidont vagy a kvetiapint gyakran írják fel a demencia esetén olykor előforduló nyugtalanság és agresszív viselkedés csökkentésére. E gyógyszerek használata biztonságos, ám sok mellékhatásuk van, ezért elrendelésükkor az orvosnak részletesen ki kell kérdeznie a beteget a lehetséges betegségeiről és mérlegelni kell a felírással járó hasznot és kockázatot. Fokozhatják a szívritmuszavarok kialakulását, hajlamosíthatnak vérrögképződésre, így azoknak a betegeknek nem rendelhetők, akik erre vonatkozóan magas rizikóval rendelkeznek.

Érdemes gyógyszereket szedni Alzheimer-kór esetén?

Talán. Ez részben attól függ, mennyire előrehaladott a betegség. A kezelést legjobb a lehető leghamarabb elkezdeni. A jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerek legtöbbje a jelek szerint már alig vagy egyáltalán nem hat az előrehaladott állapotú Alzheimer-kóros pácienseknél.

A kolineszteráz gátló gyógyszerek, például a donepezil, a rivasztigmin vagy a galantamin, illetve a glutamátszint szabályozó memantin nem gyógyítanak ki a betegségből, de ha időben elkezdik szedni, lassíthatják annak progresszióját. A gyógyszerek „való világban” (azaz nem kutatás keretében) történő szedésével kapcsolatos tapasztalatokat elemző első hosszú távú vizsgálatban azt találták, hogy a fenti gyógyszerek valamelyikét szedő Alzheimer-kóros páciensek esetében sokkal kisebb mértékű emlékezetvesztés jelentkezett, mint a gyógyszereket nem használók körében.

A romlás mértéke azoknál volt a legkisebb, akik mindkét gyógyszert szedték. A kutatók előrejelzései azt mutatták, hogy minél tovább szedik a páciensek mindkét fajta gyógyszert, annál lassúbb lesz emlékezetük és egyéb kognitív funkcióik leépülése. Ez arra utal, hogy a kezelés valóban segíthet megvédeni azon agysejteket, amelyek a betegség során jellemzően elpusztulnának.

Mellékhatások

E gyógyszerek fő mellékhatásai az émelygés, a hányás és az étvágytalanság, de e tünetek általában enyhék, és a gyógyszerek étkezés közben való bevételével gyengíthetők is. A rivasztigmin tapasz formájában is kapható, amely jóval kevesebb mellékhatást okoz a tablettánál. Előrehaladott állapotú betegség esetén csak a donepezillel érhető el némi kedvező hatás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.