Egészségügyi kérdezz-felelek

Reumás ízületi gyulladás elleni gyógyszerek. Prednizolon, metotrexát

Prednizolont szedek néhány hete, és nagyon sokat segített, de az orvosom most át akar állítani metotrexátra. Az nem egy rákellenes gyógyszer?

A prednizolon és más kortikoszteroidok segítenek a gyulladás és a fájdalom enyhítésében, és az ízületi károsodás megelőzésében. Leginkább a betegség fellángolásai idején alkalmazzák őket, és rendkívül hatékonyan csökkentik a tüneteket. Ám a szteroidok tartós használata súlyos mellékhatásokkal jár,  például megnő a cukorbetegség, a csontritkulás, a hízás és a szürke hályog kockázata. Ez a magyarázata annak, hogy orvosa nem akarja túl hosszú ideig kezelni prednizolonnal.

A metotrexát egy „betegségmódosító” reumaellenes gyógyszer, amelyet gyakran használnak a reumás ízületi gyulladás kezelésére. Számos egyéb hatása mellett gátolja az immunrendszer túlzott aktivitását, ami a betegséget okozza, segít a gyulladás csökkentésében és az ízületek védelmében. És valóban, egyes rákos daganatok kezelésére is használják, ám a reumás ízületi gyulladás esetén évtizedek óta ez a kezelés fő eszköze.

Ha a szer kellemetlen mellékhatásokat okoz (elsősorban émelygést és hányást), kérdezze meg orvosától, nem vehetné-e be egy helyett két részletben a heti adagját! A metotrexát kezelés alatt nem szabad alkoholt fogyasztani, mivel az májproblémákat okozhat.

Gyógyszer nélkül: Reuma ellen halolaj

Ha reumás ízületi gyulladása van, szedjen halolaj ­kapszulákat úgy, hogy az eikozapentaén savból (EPA) naponta legalább 2,2 grammot vigyen be! Számos tanulmány igazolta már, hogy a gyulladás­csökkentő hatású halolaj képes enyhíteni a reumás ízületi gyulladással járó fájdalmat és reggeli ízületi merevséget, és több mint harmadával csökkentheti a kezeléshez szükséges nem szteroid gyulladás­csökkentők (NSAID-k) mennyiségét.

A jövő héten lesz az első infliximab kezelésem. Mennyi idő múlva fogom érezni a hatását, és milyen mellékhatásokra számítsak?

A tünetek javulása talán néhány nap múlva, de talán csak hetek elteltével lesz érezhető. Az infliximab az ízületi gyulladás elleni gyógyszerek legújabb nemzedékébe tartozik, akárcsak az adalimumab és az etanercept. Hatásukat a tumor nekrózis faktornak (TNF) nevezett gyulladáskeltő vegyület gátlásával fejtik ki; a TNF-nek tehát szerepe van a reumás ízületi gyulladással járó fájdalom és mozgáskorlátozottság kialakulásában. E gyógyszerek nemcsak enyhítik a fájdalmat, a duzzanatot és a merevséget, hanem az annak hátterében rejlő folyamatokat is lassítják, s ez által csökkentik vagy akár meg is gátolhatják a további károsodások kialakulását.

A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy mivel e gyógyszerek elnyomják az immunrendszer egy részének működését, fogékonyabbá teszik a pácienst a tuberkulózisra és más súlyos, potenciálisan halálos kimenetelű fertőzésekre. Ezért is kell orvosának folyamatosan figyelemmel kísérnie az ön állapotát, amíg ilyen gyógyszerrel kezelik. Azonnal hívja fel az orvost, ha a gyógyszerek alkalmazása alatt bármilyen fertőzésre utaló jelet tapasztal, például lázat, köhögést, influenzaszerű tüneteket vagy vörös és érzékeny bőrt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.