Gyors felépülés

Gyulladáscsökkentő kortikoszteroidok típusai és alkalmazása

A kortikoszteroid gyógyszerek a mellékvesében természetesen termelődő hormonok szintetikus változatai vagy származékai. Sokszor leegyszerűsítve csak szteroidok néven emlegetik őket. Gyulladások csökkentésére, allergiás reakciók enyhítésére, és az immunrendszer aktivitásának csökkentésére használják őket.

Hogyan csökkenti a gyulladást?

A kortikoszteroidok úgy csökkentik a gyulladásokat, hogy bizonyos sejtekben „kikapcsolják” a gyulladáskeltő anyagok felszabadulásáért felelős mechanizmusokat. Gyakran adják allergiás állapotok, pl. asztma, szénanátha és csalánkiütés kezelésére. Gyulladásos bőrproblémákra, pl. ekcémára helyileg alkalmazott kortikoszteroidokat használnak.

E gyógyszerek autoimmun betegségek kezelésére is alkalmasak, amikor az immunrendszer megtámadja a szervezet saját egészséges szöveteit, és azokban gyulladást idéz elő. Ilyen rendellenesség például a reumás ízületi gyulladás, a Crohn betegség, amely az emésztőrendszert érinti és a fekélyes vastagbélgyulladás. Használnak ezenkívül szájon át szedett kortikoszteroidokat arra is, hogy helyettesítsék vagy kiegészítsék a mellékvese hormontermelését, ha e mirigyek működése valamilyen okból csökken.

Típusok

A kortikoszteroidokat aszerint csoportosítják, hogy hatásuk melyik természetes hormonéhoz hasonlít jobban: a kortizoléhoz (glükokortikoidok) vagy az aldoszteronéhoz (mineralokortikoidok). Az erős glükokortikoid hatású gyógyszerek hatékonyabbak a gyulladások ellen, és szélesebb körben alkalmazzák őket a gyulladásos betegségek kezelésére, mint a mineralokortikoid készítményeket.

Hogyan kell szedni?

A kortikoszteroidok többféle formában kaphatók: tablettaként, spray-ként, inhalátorként, krémként és injekcióként.

Lehetséges mellékhatások

A kortikoszteroidoknak sokféle mellékhatása lehet, amelyek jellege és súlyossága a kortikoszteroid típusától és a kezelés időtartamától is függ. Rövid távon növelik az étvágyat, hízást, folyadékvisszatartást, álmatlanságot és hangulatváltozásokat – pl. ingerlékenységet vagy szorongást – okozhatnak.

Két hónapot meghaladó idejű használat esetén a szájon át szedett kortikoszteroidok egyéb elváltozásokat is okozhatnak, egyebek közt pattanásokat, „holdvilágarcot” (amit a zsírpárnák átrendeződése okoz), csontritkulást, magas vérnyomást, cukorbetegséget, fertőzésekre való fokozott hajlamot, szemtüneteket, a bőr sérülékenységét és elvékonyodását, továbbá izomgyengeséget.

A belélegzett kortikoszteroidokat általában a tüdő és a légutak gyulladásainak csökkentésére használják, s ilyenkor csak enyhe mellékhatások tapasztalhatók. Tartósabb alkalmazás esetén növelhetik a szájpenész kialakulásának kockázatát.

A bőr kezelésére használt kortikoszteroidok mellékhatásai a bőr elvékonyodása (ami néha maradandó striák kialakulásához vezet), vörös pontok vagy vonalak megjelenése (az újonnan képződő erek miatt), vörös vagy lilás elszíneződés, véraláfutások, és a fertőzésekkel szembeni fogékonyság. E tünetek – a striák kivételével – a kezelés befejezése után általában megszűnnek. A mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében az orvos mindig a legkisebb hatásos adagot írja fel. Hosszú távú kezelés után a dózist fokozatosan kell csökkenteni, hogy elkerülhetők legyenek a megvonás okozta súlyos mellékhatások.

Az ízületbe vagy izomba beadott kortikoszteroid-injekciók átmeneti fájdalmat vagy duzzanatot okozhatnak.

Egyéb lehetséges mellékhatások a szapora szívverés, a gyomorirritáció, az émelygés és az alvászavarok.

Figyelem! Ha három hétnél hosszabb ideig szed szájon át kortikoszteroidokat, tartson magánál figyelmeztető kártyát, amely egyértelművé teszi, hogy tartós szteroid-kezelésben részesül – arra az esetre, ha sürgősségi ellátásra szorulna.

Hosszú távú kezelés

Mivel ezek a gyógyszerek gátolják az immunrendszer működését, kerülje a fertőző betegekkel való érintkezést. Amennyiben még nem volt bárányhimlős, és e betegségben (vagy az ugyanazon vírus okozta övsömörben) szenvedő személlyel kerül érintkezésbe, sürgősen keresse fel orvosát.

Több mint három hete szedek kortikoszteroid tablettákat, és most szeretném abbahagyni. Megtehetem? Hosszabb távú használat esetén a kortikoszteroidok gátolják a mellékvesekéreg hormontermelését. A kezelést orvosi felügyelet mellett fokozatosan kell abbahagyni, hogy a szervezet tudjon alkalmazkodni. Ha a gyógyszer szedését hirtelen hagyják abba, az akár életveszélyes keringési zavarokat is okozhat.
VénykötelesekVény nélkül kaphatóak
Kortikoszteroidok: beklometazon dipropionát budezonid dexametazone hidrokortizon prednizolonKortikoszteroidok: hidrokortizont tartalmazó krémek

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.