Gyors felépülés

Cukorbetegség esetén mire kell figyelni?

Ha már hozzászokott a cukorbetegséggel való együttéléshez, tartson ki az egészséges életmód mellett, járjon rendszeres felülvizsgálatra, és te­gyen meg mindent a szövődmények elkerülése érdekében. A kezeletlen cukorbetegség az artériák beszűkülését okozhatja, ami szívinfarktushoz és stroke-hoz vezethet, az elégtelen vérkeringés miatt a lábfej sérülhet, továbbá veseelégtelenség, szem- és fogínybetegség léphet fel.

Figyeljen magára!

Egyes szövődmények szinte észrevétlenül, tünetek nélkül alakulnak ki. Segít időben észlelni a változásokat, ha naponta elvégzi az alább ismer­tetett vizsgálatokat. Hetente mérje a testsúlyát is. Vezessen naplót, amelyben feljegyzi a vércukorszint értékeket és az esetleges panaszokat. Időnként mutassa meg az önt gondozó orvosnak, illetve tanácsadónak.

 • Lábfej. Ellenőrizze, nincsenek-e rajta vágások, hólyagok, sebek, kidörzsölődés vagy duzzanat.
 • Fogak. Naponta legalább kétszer mosson fogat (fogselymet is használ­jon), és öblögessen szájvízzel.
 • Vércukorszint. Az inzulinnal kezelt betegeknek naponta legalább négy­szer (az orvos kérhet többet is) kell cukrot mérniük. Az inzulint nem igénylő, 2-es típusú cukorbetegséggel élőknek az orvos írja elő.

Az alvási apnoé

Az alvási apnoé légzési rend­ellenesség, amely horkolást és nappali álmosságot okoz, és a szervezet glükózfeldolgozását is megváltoztathatja. Segíthet, ha este nem iszik alkoholt, lead néhány kilót, oldalt fekve alszik, vagy légzést segítő segédesz­közöket használ.

Súlyosabb esetekben, a Current Diabetes Reports(Diabéteszjelentések) című szaklap 2010-ben számolt be arról, hogy fokozhatja az in­zulinérzékenységet, csökkenthe­ti a vérnyomást, a vérzsírszintet és a hastájra lerakódott zsír­mennyiséget, továbbá javíthatja a szívműködést, ha az érintett cukorbeteg speciális légzésjaví­tó maszkot visel (a módszer fo­lyamatos pozitív légúti nyomás vagy CPAP néven ismert).

Az éberség megőrzése

Gyakori jelenség, hogy a cukor­betegek hipoglikémiával kapcso­latos ébersége idővel csökken. Erre utaló jel lehet, ha vércu­korszintje rendre alacsonyabb a megcélzott tartománynál. Ha minden figyelmeztető jel nélkül előfordul, hogy hipoglikémiás lesz, forduljon orvoshoz, mivel lehetséges, hogy módosítani kell az inzulinadagolását. Na­gyon fontos, hogy ilyenkor ne vezessen autót. Kérjen tanácsot orvosától, hogy miként lehetne helyreállítani az éberségét. A kutatások szerint a célzott felvilágosító tanfolyamokon való részvétel segíthet ebben.

Orvosi vizsgálatok

Nagyon fontos, hogy rendszeresen elvégezzék az alább felsorolt szakor­vosi vizsgálatokat (a szokásos gyakoriságot zárójelben adjuk meg). Aki terhességi cukorbetegségben szenved, annak az orvosa által ajánlott időközönként kell részt vennie a vizsgálatokon.

 • Fogászati ellenőrzés (hathavonta)
 • Súlymérés. Esetleg étrendje dietetikus általi felülvizsgálatával egybe­kötve (évente) Vérnyomásmérés (évente)
 • HbAlc-szint mérése. Olyan vérfehérje szintjét mérik, amely megmutatja, hogy a megelőző három hónapban mennyire volt hatékony a vércukor­szint szabályozása (három-hat havonta)
 • Vérvizsgálat. Pajzsmirigyműködés, vesefunkció, koleszterinszint (évente) Vizeletvizsgálat A vizelet fehérjetartalmának (mikroalbuminuria) vizsgálata, amely a nem megfelelő veseműködés korai kimutatására alkalmas (évente)
 • Szemvizsgálat. Retinavizsgálat (évente)
 • Lábfej és perifériás idegek vizsgálata. Szakértő által végzett vizsgálat, amely a megromlott vérkeringés és a lehetséges idegkárosodás kimuta­tására alkalmas (évente)

És ha megbetegszem?

Ha náthás, influenzás, gyomorrontása van, igyon sok folyadékot, még gyakrabban ellenőrizze vércukorszint­jét, s az orvosa utasítása szerint módosítsa gyógyszerezését.

Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha:

 • a vérnyomása 130/80 Hgmm fölé emelkedett,
 • homályosan vagy duplán lát, gyűrűket, villódzó fényeket, pontokat lát, a szemében fájdalmat vagy nyomást érez, illetve nem látja jól a szeme sarká­ból a dolgokat,
 • hólyagokat, körömbenövést vagy a bőr berepede­zését észleli a lábfején, zsibbadást vagy nyilalló fájdalmat érez, vagy fertőzés alakult ki a lábfején (orvosához vagy gyógypedikűröshöz forduljon).
 • Rendszeresen ellenőrizze a lábát, nincsenek-e rajta bőrsérülések vagy érzéketlen területek.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.