Gyors felépülés

Hogyan éljünk együtt a cukorbetegséggel?

Az valóban igaz, hogy az élete megváltozik – valószínűleg véglege­sen. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy ez egyben remek alkalom néhány viszonylag egyszerű életmódbeli változtatásra. Módosítsa étrendjét, testmozgási szokásait és egész mentalitását. Hosszú évekre megalapozhatja egészségét.

A betegség nem gyógyítható

Nagyrészt igaz. Bár has­nyálmirigy-átültetéssel olykor gyógyítható az 1-es típusú cukorbetegség, ez a módszer nem alkalmaz­ható széles körben. A 2-es típusú cukorbetegség pedig végleges állapot­nak számít. Nemrégiben azonban kiderült, hogy súlyosan elhízott szemé­lyeknél a gyomorszűkítő műtét képes lehet meg­szüntetni a 2-es típusú cukorbetegséget.

Ennek oka egyelőre nem ismert. Magyarázat lehet, hogy ha a tápanyagok gyorsabban jutnak el a gyomorból a bélbe, javul a szervezet glükóz hasznosító képes­sége. Mások szerint a gyo­mornak a műtéttel kiikta­tott részében termelődő ismeretlen vegyület okoz­hatja az inzulinreziszten­ciát és a cukorbetegséget.

Egyen, hogy jobban legyen!Az egészséges étrend segíthet megfelelő értéken tartani a vércukor­szintjét, a vérnyomását és a vérzsír szintjét, s a szövődmények kockáza­tát is csökkentheti. Ráadásul az egészséges ételek finomak is lehetnek!A cukorbetegeknek manapság olyan étrendet javasolnak, amely nagyon hasonlít a egészséges emberek ajánlott étrendjéhez néhány kivétellel. Az alábbi módszerek segíthetnek, hogy kitartson. Legyen következetes! Naponta háromszor étkezzen, és az étkezéseket ossza el egyenletesen a nap folyamán. Ne iktassa ki a szénhidrátokat! Minden étkezésnél fogyasszon szénhid­ráttartalmú ételeket, például kenyeret, tésztát, rizst, gabonakészítménye­ket vagy burgonyát. Ez segít a nap folyamán állandó értéken tartani a vércukorszintjét. A rostot is tartalmazó keményítőtartalmú ételek, pél­dául a teljes kiőrlésű gabonatermékek emésztése tovább tart, így vércukorszint-stabilizáló hatásuk van. Hangolja össze az étkezéseket a gyógyszerekkel! Hipoglikémiát okozhat, ha a gyógyszereihez – különösen az inzulinhoz -képest túl keveset eszik, míg a túl sok étel magas vércukorszinthez (hiperglikémia) vezethet. Inkább az inzulinadagját igazítsa a táplálékbe­vitelhez, és nem fordítva.

Szénhidrátszámlálás

A szénhidrátszámlálás az inzulinadag és a szénhidrátbevitel összehan­golását segítő módszer, amelynek révén hatékonyabban szabályozhatja vércukorszintjét, és rugalmasabbá teheti az életmódját, 1-es típusú cukorbetegségben a módszer különösen alkalmas a vércukorszint szabályozására. A 2-es típusúban kevésbé hasznos, mivel az inzulinrezisz­tencia miatt valószínűleg más az inzulin-szénhidrát arány.

A szénhidrátszámláláshoz tudnia kell, mennyi szénhidrátot tartalmaznak az egyes élelmiszerek, és ezen információ alapján ki kell számolnia a szükséges inzulin mennyiségét. Sokféle könyv, brosúra és internetes oldal segít megállapítani az egyes ételek szénhidráttartalmát, és a legtöbb élelmi­szer címkéjén is megtalálja, hogy mennyi szénhidrát van egy adagban. A szénhidrátszámlálás módszerének elsajátításához kérje dietetikusa se­gítségét, vagy vegyen részt egy ezzel a témával foglalkozó tanfolyamon.

Az ételcsoportok egyensúlya

Egészsége megőrzése és jelenlegi testsúlya megtartása szempontjából is fontos, hogy napi étrendjében mind az öt fő ételcsoport szerepeljen, méghozzá nagyjából olyan arányban, ahogy az a képen látható tányéron van.

Nem okvetlenül kell minden egyes étkezésnél pontosan be­tartani ezeket az arányokat – a magas zsír- és cukortartalmú ételeket és italokat akár ki is hagyhatja -, az viszont fontos, hogy az energiabevitel javát zöldségekből és gyümölcsökből, valamint keményítőben gazdag ételekből, például kenyérből, rizsből, burgonyából és tésztából fedezze. Az itt bemutatott arányok betartása segít stabilizálni a vércukorszintjét.

Hasznos tipp: Ha fogynia kell, a zöldségek és gyümölcsök arányát növelje 50 százalékra, a tej és tejtermékek, valamint az egyéb fehérjefor­rások bevitelét csökkentse, miközben a keményítőben gazdag szénhidrátok aránya változatlan marad. A magas zsír- és cukortartalmú ételeket minimálisra kell csökkenteni.

Ezek csupán általános jellegű útmutatások, egyéni szükségle­tekre szabott tanácsokat dietetikusától kaphat.

Ha fogynia kell

Már 10 százalékos fogyással is jelentősen javíthatja szervezete inzulinér­zékenységét és glükóz toleranciáját, emellett a vérnyomását és a kolesz­terinszintjét is csökkentheti. Cukorbetegeknek nem mindig könnyű fogynia, mert egyes gyógyszerek hízásra hajlamosíthatnak. Dietetikusa segíthet a gyógyszerezés, az étrend és a testmozgás ideális kombináció­jának megtalálásában.

Hajtson végre kisebb változtatásokat étkezési szokásaiban, mozogjon többet, de ne kezdjen szigorú fogyókúrába, mert hamar feladja. Az aján­lások szerint tányérja felét zöldségek és saláták töltsék meg, az egyharma­dát keményítőtartalmú ételek, a fennmaradó rész javát pedig zsírszegény fehérjék (sovány hús, hal, bab vagy lencse).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.