Gyors felépülés

A szív- és érrendszeri betegségek leküzdése

A súlyos szív- és érrendszeri betegségekből való felépüléshez gondos orvosi ellátás szükséges, ám önnek is kulcsfontosságú szerepe lehet.

A szív- és érrendszeri betegségek leküzdése

Az orvostudomány az elmúlt 50 évben sokat fejődött a szívbetegségek kezelése terén, s ma már a legtöbben a súlyos betegségekből is fel­gyógyulnak. A teljes felépüléshez és a jó életminőséghez azonban arra is szükség van, hogy egészségesebb életmódra térjen át.

A teljes értékű élet reménye

Ha valakinél szívbetegséget diagnosztizálnak, az napjainkban már nem jelenti azt, hogy munkaképte­lenné válik, és végérvényesen beteggé nyilvánítják. A korszerű műtéti eljárások és a sokféle gyógyszernek köszönhetően sokan ugyanúgy teljes értékű életet élhetnek, mint korábban – nya­ralni mehetnek, visszatérhetnek dolgozni, összejárhatnak a baráta­ikkal és rokonaikkal, sőt kedvenc időtöltéseiknek is hódolhatnak, legyen az kertészkedés, tánc vagy sport.

Egyes esetekben a szívbe­tegség kezelése kifejezetten javítja az életminőséget. Az optimális gyógyuláshoz azonban nem elég beszedni a tablettákat – egyrészt kellő időt kell hagynia magának, a felépüléshez, másrészt ki kell tartania az egészségesen életmód mellett.

Gyakori szív-és érrendszeri betegségek

A diagnózis közlésekor orvosa talán elmagyarázta, hogy a szív- és érrend­szeri betegségeknek sok fajtája van. Ezeknek más-más az oka és nem egyformán súlyosak. Az alábbiakban felsorolunk néhányat a szív- és érrendszer gyakoribb rendellenességei közül.

  • Szívkoszorúér-betegség (isémiás szívbetegség). A szív koszorúereinek beszűkülésével jár, amit rendszerint az érfalba történő zsíros lerakódá­sok (plakkok) okoznak.
  • Magas vérnyomás. Az idősebbek körében igen gyako­ri rendellenesség, hogy az erekben megnő a vérnyo­más. A magas vérnyomás komoly kockázati tényező a szívinfarktus és stroke szempontjából.
  • Érelmeszesedés. Az artériák falának merevvé válása, az erek beszűkülése. Pontos oka nem ismert, de a vérzsírszintek, különösen az LDL (kis sűrűségű lipoprotein) magas szintje, illetve a HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) alacsony szintje fontos sze­repet játszanak benne. A plakknak nevezett zsíros lerakódások fel is szakadhatnak, s ilyenkor vérrögök keletkeznek körülöttük, amelyek elzárhatják a szívizmot tápláló ereket.
  • Szívritmuszavar. A szív összehúzódásait szabályozó elektromos rendszer hibás működése többféle prob­lémát okozhat, amelyek közös jellemzője a normá­listól eltérő ritmus

A fent felsorolt és az egyéb szívbetegségek is kitűnően kezelhetők a megfelelő orvosi eljárásokkal, valamint speciális módszerekkel, amelyek alkalma­zása az egyéntől függ. Ha már megállapítják önnél a szívbetegséget, akkor végképp eljött az ideje, hogy áttérjen az egészségesebb életmódra. Az első pilla­nattól kezdve a saját kezébe veheti a gyógyulását.

Jegyezze meg! Azután is teljes értékű életet élhet hogy szívbetegséget állapítanak meg önnél.
A lábadozási időszakban többféle gyógyszert kell majd szednie. Mindegyik másként kezeli a szívbeteg­séget: van, amelyik közvetlenül a szívre hat, a többi a vérnyomást vagy a koleszterinszintet csökkenti.

Szívroham közeleg

A szívet tápláló artériák egyikében kialakult vérrögről készült felvétel szívinfarktussal fenyegető állapotot örökít meg. A megfelelő orvosi beavatkozás – például vérhígító gyógyszer alkalmazása – eltüntetheti a rögöt, és ezzel minimálisra csökkentheti az artéria elzáródásának kockázatát.

Fő tünetei a visszatérő mellkasi fájdalom (angina), amely a legtöbbször testmozgás után jelentkezik. További veszély, hogy a beszűkült koszorúereket elzárhatja egy vérrög – ezt szívinfarktusnak nevezik -, s emiatt a szívizom egy részében megszűnik a vérellátás, amely életveszélyes állapot lehet. Egyrészt a szívizom elpusztul, másrészt szívritmuszavarok léphetnek fel.

Felépülés a szívbetegségből

Először is kellően tájékozottnak kell lennie állapota jellegét és súlyosságát illetően. Derítsen ki minél többet, hogy utána könnyebben véghezvihesse azokat a változtatásokat, amelyekkel maximálisra növelheti a gyógyulás sikerének esélyét. Íme néhány hasznos ötlet.

  • Írjon részletes és átfogó listát az orvosának felteendő kérdésekből. Ne féljen attól, hogy butaságnak fogják tartani, vagy hogy túl sok időt rabol el az orvostól. Sok hasznos információt és tanácsot találhat továb­bá a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján (mnsza.hu). Érdemes felkeresni a Magyar Kardiológusok Társaságának betegtájé­koztató honlapját (www.mkardio.hu/betegtajekoztato) is.
  • Gondos­kodjon arról, hogy ön és családtagjai is könnyen kapcsolatba lép­hessenek a különböző specialistákkal – a kardiológus szakorvostól kezdve a szakápolókon, fizikoterapeutákon át a diet etikus okig -, akik segíthetnek gyógyulási programjának különböző fázisaiban.
  • Vegyen részt a Magyar Nemzeti Szívalapítvány különféle rendezvé­nyein, amelyekről a honlapjukon értesülhet.
  • Szívinfarktus után vegyen részt szívrehabilitációs programban, amely elsősorban három fő területre összpontosít: a gyógyszerekre, az élet­módbeli változtatásokra és a stressz megfelelő kezelésére.
Ha valaki nem mossa a fogát, a szájüregében el­szaporodnak a baktériumok, amelyek gyulladást okozhatnak. A szervezetben kialakuló gyulladások (köztük az ínygyulladás) a szívbetegség fő kockázati tényezői közé tartoznak. A fogorvosok legalább napi kétszeri fogmosást javasolnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.