Cukorbetegség kérdések

A szigorított repülőtéri ellenőrzések érintik-e a cukorbetegek eszközeit, gyógyszereit?

Napjainkban a légi utazás biztonsága alapvetően megválto­zott: a potenciális terrorveszély maga után vonta az előírások és ellenőrzések szigorítását. Betartása valamennyiünk közös érdeke és kötelezettsége.

Szigorították az ellenőrzéseket!
Szigorították az ellenőrzéseket!

Az is természetes azonban, hogy az egészségi állapotuk folytán rendszeres kezelésre szorulók emiatt az utazás során sem szenvedhetnek hátrányt. A teen­dőket tehát e két általános szempont figyelembevételével kell kialakítani.

Alapvető szabály, hogy a cukorbeteg állandóan tartsa ma­gánál Inzulinját, inzulinadagoló és a vércukor-önellenőrzéshez szükséges eszközeit.

Ez annál is fontosabb, mivel az esetlege­sen a csomagtérben szállított – bőröndbe, feladott úti­poggyászba csomagolt – inzulin a nagy magasságban megfagy, újra felengedés után pedig csökkent hatásúvá vagy hatástalan­ná válhat.

A repülőtéri biztonsági ellenőrzéskor problémát elsősorban az inzulinadagoló eszköz, illetve az inzulinampulla jelenthet.

A cukorbetegség nem jelent felmentést az 1 dl-nél nagyobb mennyiségű folya­dék fedélzetre történő felviteli tilalma tekintetében, ezért bőrfertőtlenítő eszközt ilyen formában ne vigyen magával.

Amennyiben a diabétesz tényét a repülőjegy vásárlásakor a légitársasággal közli, biztosítják számára a megfelelő étren­det.

Legyünk felkészültek és legyen mindig kéznél szőlőcukor!
Legyünk felkészültek és legyen mindig kéznél szőlőcukor!

Amennyi­ben étkezés az utazás során nem biztosított, az adott időszak­ra esedékes megfelelő mennyiségű előre elkészített, a kézi­poggyászban elférő táplálékot vigyen magával.

Esetleges vér­cukoresés elhárítására legyen kéznél szőlőcukor.

Étel és ital vásárlására még „fapados” légitársaságoknál is van lehetőség, ezért, ha nincs kéznél kóla vagy más cukortartalmú üdítőital a vércukoresés elhárítására, a hozzáférhetősége ilyen módon is rendelkezésére áll.

Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy kés, olló és más szú­ró- vagy vágóeszköz betegségi indokkal sem vihető fel az utas­térbe, ezért, ha bármely okból szükséges, (előreformált kisze­relésű) ragtapasz álljon előre rendelkezésre.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.