Gyors felépülés

A glikémiás index (GI)

A vércukorszint evés utáni emelkedésének lassítása kulcsfontosságú a cu­korbetegség kezelésében. Ez legegyszerűbben úgy érhető elr ha alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket fogyasztunk. A GI azt jelzi, hogy az ételben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, és mennyire gyorsan emeli meg a vér­cukorszintet. A tiszta glükóz azonnal felszívódik, így a GI értéke 100 pont.

Az 1980-as évek elején megalkották volna a Gl-skálát, a szakemberek úgy hitték, hogy az úgynevezett „egyszerű” szén­hidrátok – mint a kekszekben és a süteményekben – gyorsabban szívódnak fel, ezért gyorsabban emelik a vércukorszintet, mint az „összetett” szénhidrá­tok, amilyenek egyebek közt a sült burgonyában, a hüvelyesekben vagy a teljes kiőrlésű gabonakészít­ményekben találhatók. A GI kapcsán kiderült, hogy egyes összetett szénhidrátok – pl. a burgonyában lévő – majdnem ugyanolyan gyorsan növelik a vércu­korszintet, mint az egyszerű szénhidrátot tartalmazó kukoricapehely. Mindkettőnek magas a Gl-értéke.

Gi vagy gl?

A GI nem veszi figyelembe, hogy mennyi szénhidrátot tartalmaz egy adag az adott ételből. A sárgarépának pl. magas a Gl-je, de rengeteget kéne enni belőle ahhoz, hogy kimutatható hatása legyen a vércukor­szintre, mivel kevés benne a szénhidrát. A glikémiás terhelés (angolul glycemicload = GL) megbízhatóbb, mert a tipikus adagokban lévő szénhidrát mennyisége alapján rangsorolja az élelmiszereket.

Az alacsony GI-ű étrend növeli az inzulinér­zékenységet, ami hatékonyabb vércukorszint-szabá­lyozást jelent. A táblázat azt mutatja, mivel helyettesíthetők egyes ételek a vércukorszint hatékonyabb szabályozása érdekében.

GL-barát ételhelyettesítés

Ehelyettezt válassza!
HasábburgonyaSült édesburgonya
Hántolt rizsBasmati rizs, quinoa, bulgur, árpagyöngy, aldente főzött tészta
Fehér kenyérTeljes kiőrlésű kenyér, kovászos kenyér, tömött rozskenyér
Kukoricapehely/ rizspehelyZabpehely
CsemegekukoricaBab és lencse
Chips és egyéb sós rágcsálnivalókSózatlan mogyorófélék
Édes üdítők/ gyümölcslevekFölözött tej vagy zöldséglevek

Ne látványos eredményekre törekedjen, hanem viszonylag csekély, heti 0,5-1 kg-os súlycsökkenésre, és a kezdeti célja legfeljebb 10 szá­zaléknyi fogyás legyen. Ha erőfeszítései ellenére sem sikerül lefogynia (azaz testtömegindexe meghaladja a 27-et), akkor lehet, hogy gyógysze­rekre, vagy akár fogyást segítő műtétre lesz szüksége.

Figyelje a trigliceridszintjét!

Bizonyára tudja, hogy miért tanácsos vérében a koleszterin koncent­rációját alacsony szinten tartani. Ám azt talán nem tudja, hogy az ugyancsak a vérzsírok közé tartozó trigliceridek szintje szorosan összefügg a metabolikus szindrómával, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a keringési rendszer betegségeivel.

A szénhidrátbevitel korlátozása (különös tekintettel a magas GI-jű szénhidrátokra), az alkoholfogyasz­tás visszafogása, a rendszeres testmozgás és a fogyás mind segítenek a trigliceridszint csökkentésében.

Mediterrán étrend

A mediterrán étrendre való áttérés révén lehet, hogy csak évekkel később szorul gyógyszerszedésre, mintha nem tért volna át – ez derül ki az Annals of InternalMedicine(Belgyógyászat) című folyóiratban 2010-ben megjelent tanulmányból.

Kutatások

A szerzők 215 túlsúlyos cukorbe­tegséggel frissen diagnosztizált személyt vizsgáltak meg: a 2-es típusú cukorbetegeknek javasolt zsírszegény és csökkentett kalóriatartalmú étrendet hasonlították össze a sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, hüvelyest és mogyorófélét, valamint kevés sajtot vagy joghurtot, halat, baromfihúst és tojást tartalmazó mediterrán étrenddel. Ez utóbbi étrendben a szénhidrátokból származó kalóriák aránya kevesebb mint50 százalék, a benne lévő zsírok (főleg olívaolaj) pedig túlnyomórészt egyszeresen telítetlenek.

Eredmények: Négy év elteltével a mediterrán étrenden élők csupán 44 százalékának volt szüksége vércukorszint-csökkentő gyógyszerekre, míg a zsírszegény diétán élők körében 70 százalékos volt az arány. Az előbbi csoport tagjai többet fogytak, s a vérzsírszintjük és a vérnyomásuk is alacsonyabb volt.
Hasznos tipp: Fogyasszon sok zöldséget s vércukorszintje egyenletes lesz.

A szénhidrátvita

A diabétesz-szakértők legtöbbje egyetért abban, hogy a cukor­betegség kezelésére a zsírsze­gény, szénhidrátokban gaz­dag étrend a legalkalmasabb. Egyes szakemberek viszont úgy vélik, hogy a fogyás és a vérnyomás csökkentése szempontjából legalább ilyen hatékony a szénhidrátszegény étrend is – különösen azoknál, akiknek nem inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegségük van.

A szénhidrátszegény ét­rend hívei arra is felhívják a figyelmet, hogy a módszer az ártalmas trigliceridek szintjének csökkentésével, illetve a „jó” HDL-koleszterin szintjének a növelésével is kedvező hatást fejt ki, mert csökken a szívbe­tegségek és a stroke kockázata.

Nincs egyetértés e téren az orvosok között, ezért beszéljen a sajátjával, mielőtt bármin is változtatna. A szénhidrátbevitel hirtelen csökkentése könnyen hipoglikémiás állapotot okoz­hat, főleg, ha inzulint is használ.Az is nagyon fontos, hogy a szénhidrátokat ne zsíros éte­lekkel helyettesítse. Inkább alacsony glikémiás terhelésű ételeket fogyasszon.

Jó tanácsok: Biztonságos alko­holfogyasztás

Nyugodtan elfogyaszthat némi alkoholt feltéve, hogy betartja az alábbiakat.

 • Soha ne igyon alkoholt, ha alacsony a vércukorszintje, vagy üres a gyomra.
 • Ne fogyasszon naponta 2 (nők), illetve 3 (férfiak) egy­ségnél többet.
 • Mielőtt alkoholt fogyaszta­na, ellenőrizze a vércukor­szintjét, és ismételje meg a mérést lefekvés előtt is. Fogyasszon mellé alacsony Gl-értékű rágcsálnivalókat.
 • Mindig viselje egészségügyi azonosítóját. Akik ugyanis nem tudják, hogy cukorbeteg, a hipoglikémia tüneteit részegségnek gon­dolhatják.
 • Ha ügyelnie kell a testsúlyá­ra, alacsony kalóriatartal­mú italokat fogyasszon, pl. száraz fehérbort. Ne feledje, hogy az alkoholt is be kell számítania napi kalória­ vagy szénhidrátbevitelébe.

Bánjon csínján az alkohollal!

Ha a vércukorszintje csökkenni kezd, a mája ennek ellensúlyozására glükózt szabadít fel, amelyet addig glikogén formájában tárolt. A máj rosszabb hatásfokkal végzi ezt a feladatát, ha alkoholt kell lebontania. Inzulint használók esetében, akik szájon át szedhető gyógyszereket, mint pl. a szulfonilurea-készítményt is szednek, már kevés alkohol elfo­gyasztása is elég lehet ahhoz, hogy hipoglikémia alakuljon ki, s a hatás 16 órával később is megmarad. Ha néha-néha iszik egy keveset, fogyasszon az ital mellé zsírszegény ropogtatnivalót. Azt is tudnia kell, hogy az alkoholfogyasztás mérséklése a vérnyomást is segít alacsonyan tartani.

Legyen aktív!

Az aktív életmód rendkívül fontos az egészséghez – ez mindenkire igaz, de különösen vonatkozik a cukorbetegekre. Válasszon olyan tevékenysé­geket, amelyeket szívesen végez, és lendüljön mozgásba! A testmozgás segít fokozni az inzulinérzékenységét, csökkenteni a vércukorszintjét, szabályozni a testsúlyát, lejjebb szorítani a vérnyomását és az ártalmas vérzsírok szintjét, és megszabadulni a makacs hasi zsírpárnáktól. Ráadá­sul javul az állóképessége, nő az izomereje és jobban is alszik.

Ha egy ideje már nem mozgott, menjen el kivizsgálásra: csináltasson EKG-t, nézéssé meg a koleszterinszintjét és a vérnyomását, valamint foglalkozzon a cukorbetegség szövődményeinek veszélyével is. Kérjen tanácsot orvosától vagy fizikoterapeutájától arra vonatkozóan, hogy mely mozgásformák lennének biztonságosak az ön számára.

Kutatási eredmények! A Diabetes Care (Cukorbetegek gondozása) c. lapban megjelent tanul­mány szerzői 179 főt (valamennyien 2-es típusú cukorbetegek) vizsgáltak meg. Kiderült, hogy azoknál a – korábban mozgásszegény életmódot élő -személyeknek, akik napi 5 kilométeres gyaloglásnak megfelelő nehézségű testmozgást végeztek, két év elteltével akkor is csökkent a vérnyomásuk, a vércukorszintjük és a vérzsírszintjük, ha eközben semmit sem fogytak.

Bizonyított előnyök

A legtöbbet mozgóknak ezen­kívül csökkent a testsúlyuk, a testtömegindexük és a derékbőségük is. Ráadásul az egynegyedük abbahagy­hatta az inzulin használatát. A kutatók azt javasolják, hogy a maximális előnyök elérése érdekében gyalogol­jon naponta 1 órát 5 km/órás, vagy 45 percet 6,5 km/ órás sebességgel. Egy másik, aNature2010. májusi számában megjelent cikk szerint a testmozgás gyorsítja a tárolt glükóz, a vérzsírok és az aminosavak lebontását, és javítja a vércukorszint szabályozását.

Vágjon bele

Ha a betegségét még nem sikerült igazán kézben tartania, válasszon könnyű vagy mérsékelten intenzív testmozgást. Ilyen lehet a tempós gyaloglás, az úszás.

Mozgásprogram
Ha az elmúlt hónapokban szinte egyáltalán, vagy csak keveset mozgott, az alábbi mozgás- programvázlat segít önnek formába lendülni és a testmozgást életmódja szerves részévé tenni. A kíméletes testmozgás itt olyan mozgást jelent, amelytől nem fullad ki, a mérsékelten intenzív testmozgás pedig olyat, amelytől kissé kifullad ugyan, de nem merül ki teljesen.
1-4. hét
Korábban nem mozgott Korábban mérsékelten aktív voltNaponta 5-10 perc kíméletes testmozgás, amelyet a 4. hét végéig napi 30 percre növel.
5-20. hét
Korábban nem mozgott Korábban mérsékelten aktív voltKét-három hetente növelje az időtartamot, a gyakoriságot és az intenzitást amíg eléri a heti három- ötször 60-90 percnyi, a korábbinál intenzívebb testmozgást.
21. hét és azután
MindenkiMozogjon majd mindennap 60-90 percet. Tegye a mozgást változatosabbá újfajta tevékenységekkel, és fokozza az intenzitást is. A mozgás mindennapjaiba való beépítésében segíthet a NEAT- módszer.

A vércukorszint mértékegysége

A vércukorszintet a legtöbb országban millimol per literben (mmol/l) adják meg, ami azt jelzi, mennyi glükóz van 1 liter vérben. Az USA-ban a mg/ dl (milligramm per deciliter) az általánosan elterjedt, bár a szaklapok mindkét mértékegy­ségben megadják az adatokat.

Glükózszint

Amikor testmozgást végez, valószínűleg kevesebb gyógyszert kell használnia vagy több ételt kell fogyasztania, hogy az energiaigényét egyensúlyban tartsa. Mérje meg a vércukorszintjét közvetlenül a testmozgás előtt, majd utána is, harmadszor pedig néhány órával később. Kérje ki a szakemberek taná­csait, és készüljön fel rá, hogy inzulinbevitelét a változó szükségleteinek megfelelően alakítsa.

 • Testmozgás előtt a vércukorszintje lehetőleg 5,6 és 13mmol/l között legyen. Ha az érték 5,6-nál alacsonyabb vagy 13-nál magasabb, ne sportoljon, amíg a cukra megfelelő értéket nem ér el.
 • Hagyja abba az edzést, ha vércukorszintje 4 mmol/l alá süllyed, vagy ha hipoglikémiás tüneteket érez. Tegye meg az ilyenkor szokásos lépéseket, és csak akkor folytassa a mozgást, ha a mért érték 4 mmol/l fölé emelkedik!
 • Ha délután vagy este sportol, lefekvés előtt mér­jen vércukorszintet, és ha alacsony, egyen néhány falatot az éjszakai hipoglikémia elkerülésére.

…és folytassa!

Gondot jelenthet, hogy az újdonság varázsának elmúltával is kellő mo­tivációt találjon a sportolásra. Az alábbi módszerek fokozzák a kezdeti lelkesedést és segítenek a hosszabb távon való kitartásban. Használja a NEAT-módszert! Ha általában is aktívabb – szaknyelven ezt „nem testmozgásos hőfejlesztésnek” (angol rövidítéssel NEAT) ne­vezik -, azzal naponta akár 350 kalóriát is elégethet: ez egyhatoda a nők, illetve egyhetede a férfiak számára ajánlott napi energiabevitelnek.

A NEAT-életmód alkalmazása egyszerű: a napi tevékenységei során hasz­náljon ki minden lehetőséget a mozgásra. Lift helyett menjen lépcsőn, gyalog menjen a boltba, ne autóval, munkába pedig kerékpárral. Nem számít, miféle mozgást végez, csak mozogjon!

 • Tűzzön ki célokat! Válasszon mozgásfajtát, majd dolgozzon ki tervet a célok megvalósítására. Kezdje lassan – mondjuk heti háromszor 5-10 perces sétával -, majd az időtartamot fokozatosan növelve jusson el addig, hogy a hét 6 napján 30 percet sétál. Vezessen feljegyzéseket a testmozgásról, valamint vércukor­szintje, vérnyomása és testsúlya változásairól is – ez segít fenntartani a motiváltságát.
 • Mozgás részletekben. Kevés az ideje? A szakértők szerint a 10 perces részletekben végzett testmozgás ugyanolyan hatékony, mintha egyszerre teljesítené a kitűzött edzésmennyiséget. Változatosság Az unalom elkerülése érdekében váltogassa a tevékenységeit. Olyat válasszon, amely­ben örömét leli – a tánc például élvezetesebb lehet, mondjuk a tornánál. Megpróbálkozhat egy gyerekkori kedvencével, például a focival, a görkorcsolyával vagy akár az ugrálókötelezéssel is.
 • Edzőtárs. Élvezetesebb a mozgás, és nagyobb való­színűséggel fog kitartani, ha egy barátját is bevonja.
 • Teljesítménykövetés. Rögzítse valamilyen formában az elért eredményeit – írjon naplót, használjon lépés­számlálót vagy valamilyen adatrögzítő eszközt, például a cipőjébe tett érzékelőt.
 • Biztonsági készlet. Tartson magánál néhány falat keményítőben gazdag ételt, például egy energiaszeletet vagy banánt, valamint gyorsan ható szénhidrátforrást, mondjuk szőlőcukor-tablettát is arra az esetre, ha testmozgás közben hipoglikémiássá válna. Sportolás előtt, közben és utána is igyon bőven folyadékot.
 • Baj esetére. Mindig legyen önnél valamilyen egészségügyi azonosí­tó arra az esetre, ha problémája akadna. Gondoskodjon róla, hogy az edzőpartnere, oktatója vagy az edzőterem személyzete tisztában legyen vele, hogy ön cukorbeteg, és tudja, mit kell tenni hipoglikémiás roham esetén.

Fontos a hangulat

A cukorbetegség hatással lehet a hangulatára – gyakran lehet lehangolt. Számos kutató mutatott ki összefüggést az alacsony vércukorszint és a depresszió, illetve egyéb „kognitív” változások között, amilyen az emléke­zet, a figyelem és az összpontosító képesség romlása. Átlendítheti a nehéz pillanatokon, és segít abban, hogy boldogabbnak érezze magát, ha megta­nulja kezelni az érzelmeit.

Folyamatosan figyelnie kell arra, mit eszik és mit iszik, vércukrot kell mérnie, gyógyszereket kell szednie vagy inzulint kell használnia, és addigi életmódját sok egyéb tekintetben is meg kell változtatnia – nem csoda, ha esetleg úgy érzi, hogy már nem ura a helyzetnek. A cukorbetegség hatás­sal lehet a kapcsolataira, a munkájára és a szabadidős tevékenységeire is. Mindezen tényezők miatt csökkenhet az önbecsülése és a magabiztossága, ami végül depresszióban és/vagy szorongásban nyilvánulhat meg.

Mindez valószínűleg kevésbé fenyegeti, ha többet megtud a betegségről, és magabiztosabbá válik a probléma kezelésében. Ha azonban továbbra is szorongást vagy depressziót érez, orvosa segíthet a helyzet megoldásában. Hasznos lehet a kognitív viselkedésterápia vagy más foglalkozá­sok, amelyeket az efféle érzelmi nehézségekkel küszködők megsegítésére szerveznek.

Mi köze ennek a cukorbetegséghez?

Ne önmagát hibáztassa, amiért elcsügged. Rengeteg bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a cukorbetegség közvetlen módon hat az agynak a hangulatot és a viselkedést szabályozó idegpályáira és egész kémiájára is. A glükóz az agy fő üzemanyaga és a szabályos működéshez folyama­tos ellátásra van szüksége. Nem meglepő tehát, hogy a vércukorszint ingadozásai a hangulatára is rányomhatják a bélyegüket.

Cukorbeteg vagyok

Minden cukorbetegnek viselnie kel­lene egy nyakláncra vagy karkötőre erősített medált, amely felhívja a figyelmet a betegségére. Erre akkor van nagy szükség, ha sürgős orvosi ellátásra szorul, és nem tudja tájé­koztatni a környezetében lévőket. Többféle egészségügyi azonosító létezik, a képen látható változatot egy brit jótékonysági szervezet adja a cukorbetegeknek.

A hangulatok kezelése… avagy mit kezdjen az érzelmeivel? Ha úgy érzi, hogy szorong vagy depressziós a cukorbetegsége miatt, az alábbi négy módszer segíthet úrrá lenni az érzelmein. Fékezze meg a stresszt! A vizualizációhoz és relaxációhoz hason­ló módszerek csökkenthetik a kortizol és az adrenalin szintjét: e két stresszhormon növelheti a vércukorszintet és fokozhatja az inzulinre­zisztenciát. Gondolkozzon másképp! A kutatások szerint rossz érzéseket szül, ha valaki „cukorbetegként” gondol magára, mivel hagyja, hogy az állapota határozza meg, hogy kicsoda. Ha viszont „cukorbetegséggel élőként” tekint önmagára, az segít helyreállítani az önbecsülését. Tanuljon! Tudósok 10 000 olyan személyt kísértek figyelemmel, akik a cukorbetegek táplálkozásával és gyógyszerezésével kapcsolatos tanfolyamon vettek részt. Azt találták, hogy a hallottak a résztvevőknek nemcsak vércukorszintjén segítettek, hanem a hozzáállásukat és az életminőségüket is javította. Fontos a tudatosság. A Journal of Consulting and Clinical Psychology (Tanácsadás és klinikai pszichológia) című szaklap 2007-ben számolt be egy kutatásról, amelynek során 81 fő 2-es típusú cukorbeteget vizsgáltak meg, és azt találták, hogy az elfogadás, valamint a testi érzetekre, az érzelmekre és a tudatra való nyugodt odafigyelés – a „tudatosság” – gya­korlása kifejezetten segített nekik. Jobban el tudták viselni a betegséget és jobban törődtek magukkal, ami csökkentette a vércukorszintjüket is.

Szexuális problémák

A szerelem és a kiegyensúlyozott szexuális élet fontos a boldogsághoz és az egészséghez. A cukorbetegeknél adódhat néhány konkrét problé­ma. Férfiaknál gyakori a merevedési zavar, a nőknek pedig a libidóval, illetve a szexuális izgalommal lehetnek gondjaik. Hogy miért? Az okok között szerepelnek a szervezetben a cukorbetegség által okozott fizikai és kémiai változások, egyes gyógyszerek mellékhatásai, vagy a depresszió, s e tényezőkből egyszerre több is jelen lehet.

Nem könnyű a szexuális élettel kapcsolatos problémákról beszélni, de érdemes összeszednie a bátorságát, és háziorvosa vagy diabétesz­ tanácsadója elé tárni a nehézségeit. Először azonosítják a kiváltó okot vagy okokat, majd megfelelő kezelést ajánlanak – ugyanúgy, mint az egyéb, a cukorbetegséggel kapcsolatos problémák esetén.

Aludjon jól!

A nem megfelelő vércukorszint ­szabályozás alvászavart okozhat. Az éjszakai vércukorszintje sza­bályozásához próbálja ki az alábbi módszereket.

 • Lefekvés előtt mérje meg a cuk­rát – zavarhatja az alvásban, ha túl magas vagy túl alacsony.
 • Állítsa be az ébresztőórát haj­nali 3-ra, s egy héten át minden éjjel mérje meg a vér cukrát. Ha 4 mmol/1 alatti értéket mér, egyen néhány falatot.
 • Tartson az ágya mellett pár falat magas szénhidráttartalmú ételt: banánt, müzli szeletet, egy pohár vízzel, és ha kell, egyen-igyon egy keveset.
 • Ha hajnalonként gyakran ala­csony. a vércukorszintje, lehet, hogy módosítani kell az inzu­linadagján vagy az étrendjén. Kérje orvosa tanácsát.
 • Jobban alszik, ha éjszaka nem ingadozik a vércukorszintje.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.