Gyors felépülés

Miért és mennyire árt a dohányzás a szívnek?

Veszélyes szűkület

A dohányzás abbahagyása a legszebb ajándék, amellyel megörvendeztet­heti a szívét. A nemdohányzókhoz képest a dohányosoknál a szívroham kockázata kétszer, a szívbetegségben való elhalálozás valószínűsége pedig 60 százalékkal nagyobb. A szívbetegség miatti halálozások közül minden ötödik a dohányzásra vezethető vissza. Sosem késő abbahagyni a dohányzást, akkor sem, ha már szívbeteg, de még jobb azok számára, akiknél még nem alakultak ki szívproblémák.

Miért árt a dohányzás a szívnek?

A cigarettafüst minden egyes belélegzéskor többféle veszélyes reakciót vált ki a szívben és az erekben.

 • Zsíros lerakódások képződnek az artériák falán, és beszűkítik azokat, ami anginát, szívrohamot vagy szívelégtelenséget okozhat.
 • A vérbe kerülő szén-monoxid csökkenti a szív rendelkezésére álló oxigén mennyiségét.
 • A vérbe kerülő nikotin serkenti az adrenalintermelést, amitől gyor­sabban ver a szív és megemelkedik a vérnyomás. A nikotin emellett fokozza a véralvadási faktorok közé tartozó fibrinogen termelését is, és ezért megnő a rendellenes vérrögök képződésének kockázata.
 • A füsttel a szervezetbe jutó mérgező anyagok ragacsosabbá teszik a vért, így az besűrűsödik vagy vérrögök képződnek benne, ami szintén növeli a szívinfarktus kockázatát.

Hogyan szokhat le a dohányzásról?

A dohányosok egyhatoda van éppen leszokóban. Ez sokaknak sikerült már – ami biztató lehet az ön számára, ha még mindig úgy érzi, nehe­zen tud lemondani a cigarettáról. A dohányzásról sokféle módon lehet leszokni. Fontos a személyiség és a motiváció, tehát ami reme­kül bevált egy barátjának vagy rokonának, az önnek talán egy­általán nem segít.

Ha csatlakozik egy csoporthoz vagy felkeres egy terapeutát, akkor már lesz, aki támogassa, és ez növeli a siker esélyét. Nagyon fontos, hogy az esetleges visszaeséseket ne tekintse jó ürügynek a dohányzás­hoz való visszatérésre. Az elszívott cigaretták számának fokozatos csökkentése nem mindig segít a leszokásban, bár vannak, akik ez­zel a módszerrel könnyebben célt érnek. Íme néhány hasznos tanács.

 • Egyszerűen tegye le! Válasszon egy napot, amikor elszívja az utolsó cigarettáját! Ne olyan napot válasszon, amikor társaság­ba megy vagy sok stressz éri – tehát ne karácsonykor próbálkozzon, és ne is olyankor, amikor éppen sok teendővel kell megbirkóznia. A nők ne a menstruáció előtti időszakra időzítsék a cigaretta letételét.
 • Hipnoterápia. Tudományosan nem bizonyított törté­netek keringenek arról, hogy néhány hipnoterápiás kezelés megváltoztathatja a dohányzással kapcsolatos gondolkozást, és így segít a leszokásban.
 • Nikotinpótló kezelés. Mindegy, hogy rágógumit, tapaszt, inhalátort, cukorkát vagy tablettát használ -a lényeg az, hogy ha a nikotint a dohányfüstben lévő kátrány és szén-monoxid nélkül juttatja a szerveze­tébe, segít a leszokásban. A nikotinpótlás különösen akkor hatásos, ha egy másik módszerrel kombinálja.
 • Gyógyszer. Írasson fel orvosával dohányzásról való leszokást segítő gyógyszert, pl. vareniklint vagy bupropiont. E szerek segítenek elfojtani a vágyát, hogy rágyújtson.

Szokjon le!

Akármilyen elszánt is, lehetnek időszakok, amikor szenvedni fog. Ilyenkor jusson eszébe a végső siker, még akkor is, ha egynél több próbálkozás kell hozzá.

Egy kis segítség a kitartáshoz:

 • Vegyen valamit a megtakarított pénzből
 • Kerülje a rágyújtásra ösztönző szituációkat
 • Foglalja el magát
 • Igyon sok folyadékot
 • Mozogjon
 • Kerülje más dohányosok társaságát
 • Keressen egy sorstársat
 • Gondolkozzon pozitívan

Mi történik, amikor abbahagyja a dohányzást?

Szervezete már 20 füstmentes perc után is reagál a változásra. Figyeljen az alábbiakra, mert erőt meríthet belőlük a végleges leszokáshoz.
20 perc utánCsökkenni kezd a vérnyomás és a szívritmus.
8 óra utánCsökken a vér szén-monoxid-szintje. Emiatt jobban bírja a fizikai terhelést, és talán kevesebb gyógyszer is elég lesz.
24 óra utánA szervezetből kiürül a szén-monoxid. A szív oxigénellátása jelentősen javul, így csökken a megerőltetés hatására fellépő mellkasi fájdalom valószínűsége.
14 nap utánJavul a vérkeringés.
1 hónap utánEgészségesebbnek néz ki a bőr.
3 hónap utánJavulni kezd a tüdőfunkció.
1 év utánA szívroham kockázata akár 50 százalékkal is csökkenhet. Ha volt már szívinfarktusa, az újabb, végzetes roham valószínűsége 25 százalékkal csökken.

Élet infarktus után

A szívrohamból való felépülés nem csupán a fizikai erőnlét visszanyeré­sét jelenti. Ugyanilyen fontos az is, hogy minimálisra csökkentse a roham megismétlődésének esélyét, és gondoskodjon róla, hogy a továbbiakban egészséges maradjon. A gyógyulás során önnek és családjának is jelentős életmódbeli változtatásokat kell végrehajtaniuk.

Legújabb kutatások szerint mindennapi éle­tünk néhány kulcsfontosságú elemének módosítása óriási mértékben csökkentheti a második szívinfarktus kockázatát. Ilyen például a már korábban is tárgyalt dohányzásról való leszokás, a koleszterinszint csökkentése, a testmozgás, valamint a stressz kerülése. Sok mindenen kell változtatnia az életmódjában és az emberi kapcsolatai terén egyaránt. Az alábbi ötletek és tanácsok segíthetnek saját kezébe venni felgyógyulásának irányítását.

 • Minden nap öltözzön fel utcai ruhába – ez arra emlékezteti önt és a családját, hogy bár még lába­dozik, élete következő szakasza felé tart.
 • Járjon el gyógytornára, az ott végzett kíméletes gyakorlatok bizonyítottan gyorsítják az infarktus utáni felépülést, illetve a szívműtét utáni lábadozást.
 • Magyarázza el a családtagoknak, mennyire fontos a testmozgás a gyógyuláshoz, és nyugtassa meg őket, hogy ha izzad vagy liheg egy kicsit, az még nem jelent semmi bajt. Segítsen nekik megérteni, hogy azzal teszi erősebbé a szívét, ha egy kicsit erőlteti a mozgást. A felesleges aggódás frusztrációt okoz.
 • Orvosai tanácsa nélkül soha ne hagyja abba gyógyszerei szedését, még akkor sem, ha kelle­metlen mellékhatásokat tapasztal – egy ilyen lépés akár életveszélyes is lehet. Az esetleges problémákat viszont mindig alaposan beszélje át a háziorvosával és a kardiológusával.

Családi ügy

A szívroham az egész család életét felkavarja, külö­nösen a beteg partneréjét. Előfordulhat, hogy éppen az adódó nehézségek kovácsolják szorosabbra a kötelékeket. A gyógyulást megalapozó életmódbeli változtatásokhoz szívós és következetes hozzáállás szükséges. A szívinfarktuson átesett páciensek családtagjainak az alábbiakat kell átgondolniuk.

 • Ijesztő lehet a gondolat, hogy haza kell térni a kór­házból, ahol folyamatosan kéznél volt a segítség. Ugyanakkor az ismerős környezet felgyorsíthatja a gyógyulást.
 • A türelem és a változtatás melletti elkötelezettség kulcsfontosságú, és ebben a beteg támogatást vár a környezetétől.
 • Ne legyenek túlzottan aggodalmaskodók, tekintsék a beteget ugyanolyan független és önálló személy­nek, mint amilyen a szívroham előtt volt.
 • A lábadozás során visszaesés következhet be, de ne hagyják, hogy ez a beteg kedvét szegje.
 • Figyeljék a szorongás vagy depresszió első jeleit, mert ezeket korai stádiumban fontos kezelni.
 • Mindig csak az adott nappal foglalkozzanak: arra összpontosítsanak, amire a beteg az adott pillanat­ban képes, és ne foglalkozzanak azzal, hogy mit hoz a jövő.
 • Amennyire csak lehet, próbáljanak normális mó­don élni. Ne változtassanak a szokásos napirendjü­kön és ne mondjanak le fontos programokat csak azért, hogy a beteg kedvében járjanak.
 • A családtagok önmagukról se feledkezzenek meg: táplálkozzanak kielégítően, pihenjenek eleget, mozogjanak, és néha-néha mentesítsék magukat egy kis időre a betegápolási feladatoktól.
 • Nagy örömet okoz, ha sikerül valakivel együtt végigjárni a gyógyulás útját.
Biztonságos a szex szívinfarktus után? Igen. Ha orvosai azt mondták, hogy nyu­godtan végezhet mérsékelten intenzív testmozgást, a szexnek sincs akadálya. Ehhez általában ket-három hétnek kell eltelnie a szívroham után.

Segítség kívülről

Ha nincs családja vagy nem tudják ápolni, részt vehet szívrehabilitációs programban. Kimutatták, hogy akik ilyenre járnak, azoknál ötéves távon 26 százalékkal javul a túlélés valószínűsége. Az ápolók, dietetikusok, gyógytornászok és pszichológusok munkája sokat javíthat az életminőségén, minimálisra csökkentheti a szorongását, és annak valószínűségét is, hogy újabb kórházi kezelésre lesz szüksége.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.