Gyors felépülés

Ön szívműtét előtt áll? Hogyan készülhet fel rá?

Műtéttel a gyógyulásért

Az 1970-es években az elzáródott koszorúerek rutinszerű kezeléssé váltak, így az úgynevezett bypass-műtét sok ezer szívbetegnek adta vissza a nor­mális élet lehetőségét. A műtét gyorsan helyreállítja a szívizom vérellátását, meggátolja az anginás fájdalmak kiújulását, és jelentősen csökkenti a későbbi szívrohamok kockázatát.

Első lépésként angioplasztikát alkalmaznak – a beavatkozás során felfújható ballonnal próbálják kitágítani a lerakódott zsír vagy koleszterin miatt beszűkült koszorúereket. Ha ez nem használ vagy nem végezhető el, az orvosok általában bypass-műtétet javasolnak. A beszűkült erek lassan vagy egyáltalán nem engedik át a szívhez tartó vért, és ez anginás panaszokat (mellkasi fájdalmat) vagy szívin­farktust okozhat.

A koszorúérbypass-műtéttel kikerü­lik a sérült érszakaszt. A beteg valamely testrészéből vesznek ki egy megfelelő érdarabot, s azt ültetik be a károsodott szakasz helyére. Ennek eredményeként jelentősen javul a szívizom vérellátása. A műtét az esetek túlnyomó többségében sikeres, a felépülés viszont attól is függhet, hogy a beteg miként készül fel az operációra, és az utána adódó teendőkre.

Mit tehetünk?

Műtét előtt: A beavatkozás sikeressége nagyban függ attól is, hogy ön hogyan készül fel a műtétre. Igyekezzen leszokni a dohányzásról, és ha fogynia kell, még a műtét előtt térjen át egészséges étrendre. Nagyon fontos, hogy szívműtét előtt ellenőriztesse a fogait – ki kell zárni ugyanis a száj- vagy ínyfertőzést, mert a szájban élő baktériumok könnyen bejuthatnak a vérbe, és megfertőzhetik a szívbillentyűket. Érzelmi­leg is fel kell készülnie. Bebizonyosodott, hogy azok esetében, akik lelkileg felkészülnek az operációra, kevesebb a szövődmény és gyorsabb a gyógyulás. Szánjon időt relaxációs módszerek elsajátítására. Próbálkozhat jógával és meditációval, de az is elég lehet, ha megnyugtató zenét hallgat.

Műtét után: Segít a lábadozásban, ha tudja, mi vár önre. Bizo­nyára lesznek kellemetlen időszakok a gyógyulás során, de ha felkészül rájuk, azzal máris sokat segít. A kórházat elhagyva még hetekig eltart a lábadozás, és nagyon fontos, ha ezen idő alatt van önnel otthon valaki. Próbálja megszervezni, hogy barátai és család­tagjai a segítségére legyenek.

 • Fájdalom. Az altatás hatásának elmúltával oxigént és fájdalomcsillapítót kap. A fájdalom megfelelő mértékű enyhítése nagyon fontos ahhoz, hogy végig tudja járni a gyógyulás útját.
 • Az ágy elhagyása. Ha már önállóan is biztosan lélegzik, el kell kezdenie mozogni. Először üljön ki az ágy szélére, majd tegyen néhány lépést egy székig. A rehabilitáció hosszadalmas folyamat lehet, de erősítse az a tudat, hogy a mozgás egyre könnyebben fog menni.
 • Gyengeség és kimerültség. Szervezetét súlyos sokk érte, ezért az első néhány napban vagy hét­ben teljesen normális, ha kimerültnek érzi magát. Ha kifárad, pihenjen! Próbálja fokozatosan növelni a terhelést, mivel így nem éri csalódás és nem csügged el. Fogadja el, ha csak lassan halad, és hagyja, hogy a szervezete diktálja a tempót.
 • Érzelmek. Ha már elindult a gyógyulás útján, hangulati és lelki problémák is jelentkezhetnek. A nagyobb műtéteket követő he­tekben gyakran fordul elő depresszió, készüljön fel erre, amennyire tud. Próbálja elkerülni a stresszes helyzeteket, s legyen nyílt és őszinte az érzése­it illetően. Közeli családtagjainak támogatása felgyorsít­hatja a gyógyulását.

A teljes gyógyulás mérföldkövei

Egy komoly szívműtét után hosszú hetekig tart a gyógyulás, ezért türelmesnek kell lennie, sok segítségre lesz szüksége, és figyelnie kell a szervezete jelzéseit. Íme egy lista, hogy nagyjából mire számíthat.
24 óraA műtét utáni első 24 órát az intenzív osztályon vagy speciális kórteremben (őrzőben) fogja tölteni.
1 hétSzámítson rá, hogy további hat-hét napig a kórházban marad. Gyógytornász segítségével légzőgyakorlatokat végez, és naponta három-négy alkalommal sétálhat néhány percet a kórteremben. Csak akkor engedik haza, ha már képes lépcsőn fel- és lemenni.
2 hétElindult a gyógyulás útján. Sétáljon napi két-három alka¬lommal 7-10 percet, és minden nap öltözzön fel - még akkor is, ha nem megy sehová.
4 hétElkezdhet apróbb munkákat elvégezni, ha elég jól érzi magát, és bírja a vele járó megterhelést. Kérje ebben orvosa tanácsát. Autót is vezethet, de 1-2 óránként tartson pihenőt, hogy kinyújtóztassa a lábát. Menjen el úszni, de ne húzódzkodjon a medence szélén. Sétáljon naponta egy-két alkalommal 15-20 percet.
6 hétFolytathatja a szexuális életét. Legyen azonban felkészülve arra, hogy a gyógyszerek csökkenthetik a szexuális érdeklődést. A nagyobb műtétek után óhatatlanul szorongóbb az ember. A bypass-műtéten átesett férfiak szedhetnek potencianövelőt, de csak orvosuk jóváhagyásával.
3 hónapBátran teniszezhet, kerékpározhat, áshat és füvet nyírhat.
Vigyázat! Nem árt EKG-val megvizsgáltatni, elég edzett-e a testmozgáshoz.

Dolgoztassa meg a szívét!

A rendszeres testmozgás rendkívül fontos a szívnek. Meggyőző bizonyítékok igazolják, hogy az aerob test­mozgásnak kedvező hatása van. Az ilyen mozgások során a nagy izmok intenzív munkát végeznek, ezért a szokásosnál több oxigént vesznek fel. A szívizom keményebben kénytelen dolgozni, amitől erősödik.

Szívbetegként fokozatosan növelje aerob jellegű tevékenységét. Kezdje óvatosan, eleinte csak gyógy­tornász vagy más képzett szakember jelenlétében tegye. Rendszeres gyakorlással hamar megjön a ma­gabiztossága, és képes lesz intenzív mozgásra is.

Hogyan segít az aktivitás?

Ha megérti, miként hat a testmozgás a szívre, sokkal lelkesebben kezd bele egy testedzési programba. Íme néhány kedvező hatás.

 • Csökkenti a vérnyomást és a szív terhelését, és nö­veli a „jó” HDL-koleszterin szintjét (a HDL a zsírokat az artériákból lebontásra a májba szállítja).
 • Javítja a keringést, így gátolja a vérrögképződést.
 • Segít testsúlya kordában tartásában, amivel csökkenti a cipelendő többletterhet és a szíve által elvégzendő munkát.
 • Erősíti a szívizmot, hogy az több vért tudjon a szervezetbe pumpál­ni, kisebb erőfeszítéssel. A rendszeres testmozgást végzők nyugalmi pulzusa alacsonyabb, mert szívüknek kisebb erőfeszítést jelent a vér szivattyúzása.
Mennyit mozogjak? A szív izmainak erősítése céljából végzett testmoz­gáshoz a szívnek fel kell gyorsulnia, és egy ideig ezen a nagyobb frekvencián kell működnie. Tűzze ki célul, hogy hetente legalább öt napon 30 perc testmozgást végez.

Fő a biztonság!

Mielőtt bármilyen sportot kez­dene űzni, kérje háziorvosa vagy kardiológusa tanácsát. Lehet, hogy terheléses EKG-vizsgálatra küldik. Ez abból áll, hogy szobakerék­páron ülve vagy futópadon futva EKG-készülékre kapcsolják, hogy megállapítsák, mekkora megterhe­lést bír ki biztonságosan a szíve.

A jókedv fél siker

A testmozgás az endorfinoknak nevezett boldog­sághormonok felszabadítása révén javítja a hangu­latot. Amellett, hogy a hatásukra jobban érzi magát, ezek a hormonok csökkentik a stresszt és a szoron­gást. A stresszmentes, nyugodt hétköznapok pedig gyorsítják a gyógyulást.

Az orvos eldönti, mi az ön számára megfelelő pulzusszám. Az egész­séges személyeknél ez általában a maximális szívritmus (220 mínusz az életkor) 60-85 százaléka. Amennyiben ön a szívritmust lassító gyógy­szert szed, például béta-blokkolót vagy kalciumcsatorna-blokkolót, elképzelhető, hogy nem tudja elérni a célul kitűzött pulzusszámot.

Legyen kíméletes, óvatosan, bemelegítéssel kezdje a testmozgást, és a végén is fokozatosan csökkentse a terhelést (levezetés). Az az ideális, ha kimelegszik és kissé kifullad, de még képes beszélgetni. Ne kezdjen edzeni teli hassal, ha hideg van vagy ha vírusfertőzése (pl. meghűlése) van. Ha magas a vérnyomása, kerülje az olyan intenzív mozgásformát, mint a súlyemelés. Ha anginája van, ne végezzen olyan gyakorlatokat, amelyektől mellkasi fájdalmat érez, vagy amelyektől túlságosan kifullad.

Tipp: Vegyen lépésszámlálót, és törekedjen napi 10 000 lépés megtéte­lére.

Szívbarát mozgásformák

Olyan jellegű testmozgást találjon, amelyet be tud építeni a minden­napi rutinjába, és amely hosszabb távon sem válik nyűggé. Ha valami a nehezére esik, nem fog kitartani mellette, pedig a testmozgást életének szerves részévé kell tennie.

Íme néhány ötlet az első próbálkozásokhoz.

 • Tegyen tempós sétát! Kezdje lassan, és csak akkor növelje a távolsá­got, illetve a tempót, ha nem esik nehezére. Viseljen kényelmes cipőt és laza öltözéket. Szórakoztatóbb a gyaloglás, ha egy barátja is elkíséri, vagy felajánlja valakinek, hogy megsétáltatja a kutyáját.
 • Gyalogoljon többet! Induljon el gyalog, és csak a következő megállónál szálljon fel a buszra; a lépcsőn is gyalog menjen fel liftezés helyett; és kétszer is gondolja meg, tényleg autóval kell-e menni a sarki boltig.
 • Ússzon! Ha nehezen mozog vagy csontritkulása van, az úszás kíméletes, ám hatékony mozgást kínál.
 • Kerékpározzon! Felülhet a biciklire pusztán szórakozásból, de azért is, hogy autó vagy tömegközlekedés helyett két keréken menjen munkába.
 • Táncoljon! Bármelyik stílust kedveli, biztosan talál olyan foglalkozást vagy klubot, amely megfelel önnek. De ha otthon, egyedül táncol, az is ugyanolyan hatásos.
 • Kocogjon! Nekivághat egyedül, egy baráttal vagy csoportosan is, a lé­nyeg, hogy saját tempót diktáljon, és fokozatosan növelje a terhelést. Járjon edzésre! A csoportos fitneszfoglalkozások sokaknak segítenek, mert megadják a hiányzó motivációt.
 • Kertészkedjen! A nehéz munka, mint az ásás, jól megmozgatja, csak vigyázzon, nehogy közben húzódást vagy rándulást szenvedjen.
 • Lendületesen végzett házimunka! Ez is része a napi mozgásadagjának.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.