Gyors felépülés

Milyen angina elleni szerek vannak? (szívkoszorúér-betegség)

Az angina a szívkoszorúér-betegség egyik tünete, s olyankor fordul elő, ha a szívizmot tápláló artériák összeszűkülnek. A mellkasban érzett fájdalom vagy szorító érzés jellemzi. Az angina elleni gyógyszerek a tüneteket és a kiváltó okot is igyekeznek kezelni.

Típusok

Az angina elleni gyógyszerek négy fő csoportba sorolhatók: béta-blokkolók, nitrátok, kalciumcsatorna-blokkolók, és káliumcsatorna-aktiválók. A béta-blokkolók a szívverés erejét és szaporaságát csökkentik. A nitrátok és a kalciumcsatorna-gátlók a koszorúereket tágítják, megkönnyítve ezzel a szív számára a vér pumpálását. A kalciumcsatorna-aktiválók csökkentik a felgyorsult szívverést. Azonnali kezelés (rohamoldás) Az éppen zajló anginás roham ellen glicerin-trinitrátot használnak. Ez a gyógyszer azonnal ellazítja a koszorúerek falát, így több vér jut a szívizomba.

Angina megelőzés: Az anginás rohamok hosszabb távú megelőzésére a következő típusú gyógyszerek közül írhatnak fel, akár többet is: béta-blokkolók, tartós hatású nitrátok, kalciumcsatorna-blokkolók és káliumcsatorna-aktiválók. E készítmények egy része a vérnyomást is csökkenti, mindazonáltal ha magas a beteg vérnyomása, további vér nyomáscsökkentők szedése is szükséges lehet.

Az anginában szenvedőknek gyakran írnak fel ezen felül aszpirint és sztatinokat , hogy csökkentsék a vérrögök kialakulásának, illetve az artériák falán a zsíros lerakódások képződésének, s ezzel a szívinfarktus kockázatát.

Amióta gyógyszert szedek az anginámra, állandóan fáradt vagyok. Ez egy mellékhatás lehet? Az angina kezelésére használt gyógyszerek között több olyan is van – pl. a béta-blokkolók -, amelyek kimerültséget okozhatnak. Beszélje meg tüneteit az orvosával, hogy nem lehetne-e más gyógyszert szednie, amelynek nincs ilyen mellékhatása.

Hogyan kell szedni?

A glicerin-trinitrátot szájba permetezett spray vagy nyelv alá helyezendő tabletta formájában használják. A tartós hatású nitrátok tabletta, spray vagy tapasz formájában kaphatók. A többi gyógyszert tabletta vagy kapszula formájában kell bevenni.

Lehetséges mellékhatások

A glicerin-trinitrát lehetséges mellékhatásai a vérnyomásesés, a szaporább szívritmus, a lüktető fejfájás és a szédülés. Az egyéb szereknek többféle mellékhatásuk lehet, például emésztési zavarok, alacsony vérnyomás, folyadék-visszatartás (ödéma), szívritmuszavar, fejfájás, szédülés és letargia.

Vényköteles gyógyszerek

  • Gyors hatású nitrátok: glicerin-trinitrát
  • Tartós hatású nitrátok: izoszorbid- dinitrát, izosorbid-mononitrát
  • Kalciumcsatorna-blokkolók: diltiazem-hidroklorid, nifedipin verapamil
  • Káliumcsatorna-aktiválók: ivabradin, nicorandil
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.