Gyors felépülés

Béta-blokkolók (Szív- és érrendszeri betegségekre)

Ezek a gyógyszerek gátolják két stresszhormon, az adrenalin és noradrenalin hatását, amelyek az erek összehúzódását, valamint a szívverés felgyorsulását és erősödést váltják ki. Ennek gátlásával a béta-blokkolók tágítják az ereket, lassítják a szívverést és csökkentik a szív összehúzódásainak erejét. Emiatt lecsökken a vérnyomás, és a szívnek kevesebbet kell dolgoznia.

A béta-blokkolókat elsősorban szív- és érrendszeri betegségek – konkrétan magas vérnyomás, angina, szívritmuszavar és szívelégtelenség – esetén írják fel. Ritkábban migrén megelőzésére, valamint pajzsmirigy-túlműködés és a szorongásos állapotokat kísérő remegés kezelésére használják őket. Zöld hályog esetén a szemnyomás csökkentésére adják.

Típusok

A különféle béta-blokkolók hatásuk időtartamában különböznek: némelyiket naponta háromszor kell bevenni míg másokból napi egy tabletta is elég.

Hogyan kell szedni?

Szájon át, tabletta vagy kapszula formájában.

Lehetséges mellékhatások

Kimerültség, kéz és lábfej hidegsége, álmatlanság, szédülés és merevedési zavar. Feltétlenül kérje orvosa tanácsát, ha a mellékhatások gondot okoznak. A béta-blokkolók szedését csak fokozatosan, orvosi felügyelet mellett szabad abbahagyni.

Vényköteles gyógyszerek

Béta-blokkolók:

  • atenolol
  • metoprolol
  • propranolol
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.