Gyors felépülés

Szívelégtelenség elleni szerek

A szívizom károsodása okozta szívelégtelenség következtében romlik a szív teljesítőképessége, így egyre kevésbé képes a szervezetet oxigéndús vérrel ellátni.

Típusok

A szívelégtelenség kezelésére használt gyógyszerek közé tartoznak a vízhajtók és a béta-blokkolók, valamint a szívre ható glikozidok (a gyűszűvirágból kivont gyógyszerek). Ez utóbbiak a szívizom erőteljesebb és szabályosabb összehúzódását segítik elő. Felírhatnak továbbá ACE-gátlókat és angiotenzin II receptor- blokkolókat is, ha túl magas a beteg vérnyomása.

Hogyan kell szedni?

Általában szájon át, tabletta vagy kapszula formájában.

Lehetséges mellékhatások

Szédülés (a vérnyomáscsökkenés miatt) és száraz köhögés (csak az ACE-gátlók szedése esetén). A digoxin leggyakoribb mellékhatása az émelygés.

Jegyezze meg! A szívritmuszavarok kezelésének módja a zavar jellegétől függ.

Típusok

A szívverés szabályozására használt (antiaritmiás) gyógyszereket a szívritmus-zavar típusa szerint adják: léteznek kamra vagy pitvar eredetű zavarokra ható szerek. Hatásmechanizmusuk alapján az antiaritmiás szerek több nagyobb csoportját különítik el. Vannak közöttük kalciumcsatorna-blokkolók, pl. verapamil és béta-blokkolók is. Használhatnak ezeken kívül glikozidokat is.

Hogyan kell szedni?

Általában szájon át, tabletta vagy kapszula formájában, súlyos esetben injekcióban adják be.

Lehetséges mellékhatások

Valamennyi szívritmuszavar elleni szernek lehetnek súlyos mellékhatásai. Bizonyos körülmények között súlyosbíthatják vagy akár ki is válthatják a szívritmuszavart, s valamennyi típusuk csak rendszeres ellenőrzés mellett szedhető. Különösen nagy figyelmet igényel, ha egyszerre többféle szívritmuszavar elleni szert kell szedni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.