Veszélyes vagy biztonságos

Marihuána mint gyógyszer? Megdöbbentő mellékhatások!

A marihuána vagy vadkender (Cannabis sativa) nevű illegális kábítószert sokan az 1960-as évek hippimozgalmaihoz társítják, pedig a növényt már a Kr. e. XV. század óta használják gyógyításra.

Az 1800-as években a marihuánát a szék­rekedéstől a fülfájásig számos különféle pa­nasz orvoslására alkalmazták. A mai orvosok az esetleges gyógyhatás mellett figyelembe veszik az ismert veszélyeket is.

Marihuána mint gyógyszer?

A szárított vadkenderlevelekből sodort ciga­retta elszívása egyfajta feldobódottságot, azaz enyhe eufóriát idéz elő. A marihuána ugyan­akkor bizonyítottan javítja az AIDS-betegek étvágyát, és segít a kemoterápiával járó émelygés és hányás csillapításában. Ezenfelül a zöld hályogban szenvedőknél csökkenti a szemben uralkodó nyomást is (de csak ha egész nap használják), és enyhíti a szklerózis multiplexszel járó izomgörcsöket.

Nem ismert olyan eset, ahol a marihuána­ túladagolás halált okozott volna (ugyanez nem mondható el jó néhány teljesen legális gyógyszerről). Ennek ellenére a marihuáná­nak is van számos hátrányos hatása. Egyes esetekben ugyan gyorsan enyhíti a tüneteket, de a hatása személyenként igen változó. Ez az egyik oka annak, amiért a kutatók ki­fejlesztették hatóanyagának egy mesterséges változatát, a tetra-hidro-cannabiolt. Sajnos a gyógyszer nem olyan hatásos a tünetek ellen, mint a marihuána – valószínűleg azért, mert hiányzik belőle a növényi anyagok azon keveréke, amely a vadkender hatékonyságát adja.

Megdöbbentő mellékhatások

A marihuánának számos mellékhatása van, melyek miatt a rövid távú orvosi kezelésen kívül semmilyen más célra nem ajánlható. Ilyen pl. a kognitív funkciók romlása (pl. koncentráció- és memóriazavarok), a légúti betegségek megnövekedett kockázata (különösen az idült hörghuruté), az immun­rendszer gyengülése (bár az erre vonatkozó kutatási eredmények ellentmondásosak) és az általános fásultság. A marihuána erősen rákkeltő hatású anyagokat tartalmaz: egy nemrég készült felmérés szerint szívása a dohányzással azonos mértékben növelheti a rák kockázatát. A hatóanyag a férfiaknál impotenciát okozhat, s mindkét nemet med­dővé teheti. Egyeseknél fennáll a függőség veszélye.

Rövid távú hatásai közé tartozik az álmos­ság, az emlékezetromlás, a képtelenség az idő múlásának figyelemmel kísérésére és a rossz mozgáskoordináció. (Soha ne vezessünk autót és ne kezeljünk gépeket marihuána hatása alatt!) Az alkohollal ellentétben e szer pszichológiai hatásai napokig megmaradhat­nak. A kóros szorongással és egyéb pszichiát­riai problémákkal küszködőknél a marihuá­na a levertséget pánikká, paranoiává, sőt olykor hallucinációkká fokozhatja.

Még mindig illegális! Használata, forgalmazása TILOS!

Hazánkban, csakúgy mint Európa csaknem valamennyi országában, a vadkender ter­mesztése és forgalmazása, valamint fogyasz­tása is törvénybe ütköző cselekedet.

Jegyezze meg! A vadkender szívásából származó feldobódottság rontja egyebek közt az emlékezetet, a beszéd, a szövegértés és a matema­tikai problémamegoldás képességét is.
Vigyázat! A marihuánaleveleket néha egy ritka penészgomba szennyezi, amely beléle­gezve akár halált is okozhat. Ha a leveleket 15 percen át 150 °C-ra melegítjük, a penész­gomba elpusztul.
 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.