Magasvérnyomás kezelése

Gyógyszer szedése mellett is beszéljünk az orvossal!

Mondjuk el neki, mit tapasztalunk. Sokféle egyéb gyógyszer van, biztosan akad közöttük olyan, amely jobban megfelel nekünk. Azt azonban ne feledjük, hogy gyógyszert csak orvos írhat fel, és ő dönthet az adagolás módosításáról is.

Az orvosunk segít a legtöbbet!
Az orvosunk segíthet a legtöbbet!
Igen veszélyes, ha egy barátunk vagy más nem szak-ember tanácsára abbahagyjuk az orvos által felírt gyógyszer szedését, illetve megváltoztatjuk annak adagolását – szélsőséges esetben ez akár végzetes is lehet.

Mire számítsunk?

Szövődményektől mentes magas vérnyomás esetén az orvos először általában vizelethajtót vagy béta-blokkolót ír fel. Ezeket a gyógyszereket használják a leghosszabb ideje, így nagyon sokat tudunk a hatékonyságukról és a biztonságosságukról. Ráadásul általában olcsóbbak is. Orvosunk valószínűleg kis adaggal kezdi a kezelést, és azt csak akkor növeli fokozatosan, ha a vérnyomásunk nem reagál megfelelően.

Orvosi segítség

Ha az elsőként kipróbált gyógyszer nem képes ésszerű időn belül normális szintre csökkenteni a vérnyomásunkat, vagy ha zavaró mellékhatásai vannak, orvosunk egy más csoportba tartozó vérnyomáscsökkentőt ír fel helyette. Az is lehet, hogy két vagy több gyógyszer kombinációjával próbálkozik. Számos ilyen gyógyszer-kombináció ismert, amelyek hatékonyan csökkentik a magas vérnyomást, s emellett egymás mellékhatásait is semlegesíthetik.

Amikor túl nagy a nyomás.

Ha súlyos magas vérnyomásban szenvedünk, lehet, hogy már elsőként egy központi alfa-agonistát vagy értágítót kapunk, amely gyorsan normális szintre csökkenti a kóros értékeket. Ha orvosunk úgy ítéli meg, hogy vérnyomásunk veszélyesen magas (például bármikor szívrohamot válthat ki), kórházba küld, ahol folyamatos ellenőrzés mellett állítják be azt a megfelelő szintre

Hogyan tovább?

Orvosunk a gyógyszer szedésének megkezdése után egy-két hónappal visszarendel, hogy ellenőrizze, hatékony-e a kezelés, és jelentkeznek-e mellékhatások (s ha igen, milyenek). Ha a magas vérnyomásunk II. vagy III. fokozatú, vagy egyéb súlyos betegségben szenvedünk (például cukor- vagy szívbetegségben), az orvos ennél hamarabb is visszarendelhet. Ha felhívjuk és közöljük vele, hogy a kapott gyógyszer különösen makacs vagy zavaró panaszokat, például rendkívüli kimerültséget vagy fejfájást okoz, szintén azt tanácsolja, hogy keressük fel.

A felülvizsgálatok alkalmával legalább kétszer megmérik a vérnyomásunkat. Emellett fizikális és néhány rutinjellegű laboratóriumi vizsgálatot is elvégeznek, hogy megállapítsák, hogyan hatnak a gyógyszerek szervezetünk kémiai jellemzőire (például a vér nátrium- és káliumszintjére). A veseműködésünk ellenőrzésére vizeletvizsgálatot is végeznek.

VIGYÁZAT! Sebészeti vagy fogászati kezelés előtt feltétlenül közöljük a beavatkozást végző orvossal, hogy vérnyomáscsökkentőt szedünk.
Jegyezzük meg! A magas vérnyomásban szenvedők gyakran nem mennek el az orvosuk által megjelölt időpontban a felülvizsgálatra – ez az egyik fő oka annak, hogy oly sok embernek túl magas a vérnyomása.

Ne legyenek gátlásaink

Ne legyenek gátlásaink orvosunkkal szemben!
Ne legyenek gátlásaink orvosunkkal szemben!

A felülvizsgálatok során az a dolgunk, hogy a gyógyszer hatásaira vonatkozó tapasztalatainkat megosszuk orvosunkkal. Arról is számoljunk be, hogyan haladunk az egészségesebb életmódra való áttéréssel. Legyünk őszinték! Az orvos csak az összes tény ismeretében tud dönteni arról, hogy folytassa-e jelenlegi kezelésünket, vagy inkább mással próbálkozzon.

Miután a vérnyomásunk normalizálódott, 3-6 havonta kerül sor felülvizsgálatra. Ám soha ne habozzunk telefonálni vagy elmenni hozzá, ha kérdéseink vagy aggályaink vannak. Orvosunk köteles pontos információval szolgálni az állapotunkról, s lehetővé tenni, hogy aktívan részt vegyünk a kezelésünkben.

Néha a kevesebb több

Ha a vérnyomásunk legalább egy éve normális szinten van, kérdezzük meg orvosunkat, hogy nem lehetne-e fokozatosan csökkenteni a szedett gyógyszerek számát, adagját vagy mindkettőt. A cél azon minimális gyógyszermennyiség megtalálása, amellyel a vérnyomásunk elfogadható szinten tartható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.