Gyors felépülés

A migrén okainak a nyomában?

A migrén sokkal, de sokkal több egyszerű fejfájásnál. Az egész testre hatással van, és napokig is eltarthat – a több százezer magyar migrénes sokat mesélhetne erről. Háziorvosa ennek megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszereket ír fel, de ön is sok mindent tehet a fájdalom enyhítése érdekében.

A látászavar, például villogó pontok a szem előtt csak egy a közelgő migrénes rohamra figyelmeztető jelek közül. Az egyéb, együttesen aurának nevezett tünetek közt említést érdemel a zavartság és az arc bizsergése is. A migrénben szenvedők közel 80 százaléka azonban semmilyen figyelmeztető jelet sem tapasztal.

Roham idején…

A migrénes roham idején fokozatosan igen heves féloldali fejfájás alakul ki, amelyet a mozgás gyakran még rosszabbá tesz. A fejfájás mellett olyan további tünetek is jelentkezhetnek, mint a hányinger és/vagy hányás, valamint érzékenység a fényre, a hangokra, illetve a szagokra.

Az okok nyomában

A migrén gyakran családon belül halmozottan fordul elő, és senki sem tudja, mi váltja ki a rohamokat. Úgy gondolják, hogy fontos szerepet játszhatnak benne olyan folyamatok, amelyek hatására az agyhártya erei kitágulnak vagy beszűkülnek. Az azonban még ma is vita tárgya, hogy mi idézheti elő a változásokat.

A rohamoknak sokféle kiváltó tényezőjük lehet, amelyek egyénenként változóak. Migrénnapló vezetése segíthet abban, hogy rájöjjön, az ön esetében mik lehetnek a kiváltó tényezők. Minden roham után írja le, mit evett és ivott, hogyan érezte magát, (nőknél) a menstruációs ciklus melyik szakaszában jött a migrén, jól aludt-e az utóbbi napokban, milyen volt az időjárás, kihagyott-e étkezéseket, és mennyire volt fáradt. Ha ugyanazok a tényezők többször felbukkannak, akkor tudni fogja, mit kell elkerülnie.

A leggyakoribb kiváltó okok:

  • vörösbor, sajt és csokoládé,
  • alvási szokások megváltozása.
  • A menstruációs ciklussal, fogamzásgátlók szedésével, vagy menopauzával összefüggő hormonális változások,
  • stressz és szorongás,
  • kiszáradás és étkezések kihagyása,
  • környezeti tényezők, például villogó fények, erős szagok, utazás és klímaváltozás.

Kezelés

A migrénre nincs „csodagyógymód”, viszont többféle vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszer is segíthet a fájdalom kezelésében. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például az aszpirin, az ibuprofen és a paracetamol csökkenthetik a fájdalmat – de az is lehet, hogy egyáltalán nem hatnak. Ez utóbbi esetben az orvosa triptánokat írhat fel: ezt a gyógyszercsoportot kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy gyorsan véget vessen a rohamoknak. Sokszor már két órán belül enyhülést hozhatnak.

Akármilyen gyógyszert használ is, azt már a roham legelső jeleire be kell vennie, ugyanis a roham alatt a szervezet egyes folyamatainak gátlása miatt a gyógyszerek sokkal nehezebben szívódnak fel. Ha havonta kétszer vagy többször van migrénje, vagy ha a rohamok nagyon hevesek, orvosa egyéb gyógyszereket is felírhat megelőzési célból.

Ne csüggedjen, ha az első próbálkozások kudarcot vallanak, ami az egyik embernek használ, az a másiknál nem segít. Néha elég megváltoztatni az adagot vagy más gyógyszert kipróbálni, ezért ne habozzon visszamenni az orvosához.

Amennyiben nem segít a kezelés, a háziorvosa beutalhatja fejfájásklinikára további kivizsgálás céljából. Az ott dolgozó szakorvosok először ellenőrzik, hogy valóban migrénje van-e, majd áttekintik a jelenlegi kezelését, és olyan módszereket javasolnak, amelyekkel hatékonyabban kezelheti a panaszokat.

Alternatív utakon

Sokan vélik úgy, hogy a kiegészítő kezelések csökkenthetik a migrénes rohamok gyakoriságát vagy súlyosságát. Ilyenek az akupunktúra, a Bowen-technika (kíméletes izomlazító masszázs), az oszteopátia, a homeopátia, a reflexológia és a kiropraktika.

Néhány jó tanács! A következő lépések segíthetnek a migrén kordában tartásában. Kerülje el azokat a dolgokat, amelyekről biztosan tudja, hogy rohamot válthatnak ki. Igyon sokat (napi 2 liter az ideális), korlátozza viszont a koffein és az alkohol fogyasztását, mivel azok vízhajtó hatásúak. Étkezzen rendszeresen, és kerülje a cukros csemegéket, hogy a vércukorszintje stabil maradjon. Az alvásban törekedjen rendszerességre. Munka közben iktasson be rendszeres szüneteket, különösen akkor, ha napjai java részét számítógép előtt tölti. Szakítson időt a lazításra és kerülje a stresszt.
Jó tudni: A megfelelő folyadékbevitel kulcsfontosságú a migrén elkerüléséhez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.