Hátfájás

A hátfájás típusai

A hátfájásról: ne essünk pánikba!

Ha megfájdul a hátunk, ne essünk pánikba. Bár nagyon kínos tud lenni, és korlátozhatja a moz­gásunkat, valószínű, hogy a fájdalom viszonylag rövid idő alatt magától megszűnik.

Természetes az aggodalom, ha súlyos sérülés vagy valamilyen szövődmény okozza, de a hátfá­jás többnyire nem komoly betegség. Az esetek el­söprő többségében két nap vagy két hét alatt ma­gától meggyógyul. A legegyszerűbb rándulások nem okoznak maradandó károsodást. Érdemes tudni, hogy azoknak, akik szenvedtek már hátfájásban, két éven belül ötvenszáza­lékos esélyük van egy újabbra, ami elkerülhető, ha megfelelően járunk el, és vigyázunk a há­tunkra.

Először is, fontos, hogy megkülönböztessük az akut fájdalmat a krónikus fájdalomtól. Gyakori tévhit, hogy az „akut” és a „krónikus” ugyan­azon tapasztalat két pólusát jelentik. Szó sincs erről. Az „akut” és a „krónikus” a fájdalom két különböző típusát jelenti.

Az akut fájdalom

Ez a fiziológiai válasz egy olyan ingerre, amelyet a test kellemetlennek érzékel. Gondoljunk csak arra, hogy például azonnal elrántjuk a kezünket, ha megégetjük az ujjunkat. Ha enyhe az égés, a fájdalom viszonylag hamar elmúlik. Az ilyen tí­pusú fájdalmat „hasznosnak” tartjuk, mert fi­gyelmezteti a szervezetet egy könnyen kiküszö­bölhető veszélyre. Az akut fájdalom arra készteti az embert, hogy tegyen lépéseket a további sérü­lések elkerülésére. „Kiújulónak” az ismétlődő fájdalmat nevezik. Ehhez a típushoz tartozik a visszatérő hátfájás.

Krónikus fájdalom

Ez az a folyamatos kellemetlen érzés, amely nem múlik el magától. Krónikus fájdalommal jár pél­dául az ízületi gyulladás. Az akut fájdalomtól el­térően a krónikus fájdalomnak nincsen hasznos biológiai funkciója. Csak felőrli az embert, és ha elhatalmasodik, súlyosan károsítja az életminő­séget.

Jegyezzük meg! Ha a hátfájás 12 hétnél tovább tart, krónikus hátfájásról beszélünk.

Összefoglalva, a fájdalom két típusának (az akut és a krónikus fájdalomnak) különböző me­chanizmusai lehetnek, és különböző utakon jut­hatnak el az agyba, amely fájdalomként érzékeli őket. Az akut fájdalom idővel enyhül, bár kiújul­hat. Viszont a krónikus fájdalom folyamatos jel­legű, és az embernek stratégiákat kell kidolgoz­nia, hogy megbirkózzon vele. Szedhetünk gyógyszert is, de nem valószínű, hogy ez lenne az egyetlen megoldás. Létezik egy némileg ön­kényes osztályozás is, amely a fájdalom időtarta­ma szerint kategorizálja a hátfájást.

A fájdalom kategóriái

  • Akut hátfájás: maximum 6 hét
  • Szubakut hátfájás: 6-12 hét
  • Krónikus hátfájás: 12 hét, vagy ennél hosszabb idő
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.