Hátfájás

Ismerjük meg a hát működését!

Az emlősök csontszerkezete lényegében egysé­ges. Többségük négy lábon jár, csak az ember fejlődött kétlábúvá, ami rendkívül jelentős lépés a faj fennmaradása szempontjából. Gyorsaságot, egyensúlyozás képességet, mozgékonyságot és a mellső végtagok felszabadulását eredményezte, csupa hasznos képességet egy eszközkészítésre is alkalmas, vadászó-gyűjtögető lény számára.

A gerincoszlop

Az emberi gerincoszlop rugalmas és mozgékony, viszont nem igazán alkalmas a modern életstí­lushoz, hiszen a 21. század embere vagy az au­tóban ül, vagy a számítógépnél. Erre a témára még visszatérünk később. A gerincoszlop fő rendeltetése a teherhordás és a gerincvelő védelme.

Csigolyák

A gerincoszlop 33 kis csontból – a csigolyákból -áll. Öt összeforrt csigolya alkotja a keresztcsontot, egy háromszögű képződményt a medence hátul­ján, négy összeforrt csigolya alkotja a kereszt­csont folytatását, a belső farkcsontot. A kereszt­csont fölött 24 speciális csigolya követi egymást, 23 porckoronggal elválasztva. Van hét nyakcsi­golya, tizenkét hátcsigolya és öt ágyékcsigolya.

Gerinc felépítése

Minden csigolya a kerek csigolyatestből és csi­golyaívekből áll, amelyek együtt alkotnak egy gyűrűszerű képződményt. A gyűrűkből épül fel a gerinccsatorna. Az erős csigolyatestek és a rezgéscsillapító porckorongok hordozzák a test súlyát. Ha végig­húzzuk az ujjunkat a gerincünkön, érezhetjük a csigolyaívek bütykeit.

A különböző típusú csigolyák más-más alakú­ak, mert más-más szerepük van a gerincoszlop­ban. Az ágyékcsigolyák nagyobbak és erősebbek a nyakcsigolyáknál, mert nagyobb súlyt kell hor­dozniuk, viszont kevésbé mozgékonyak.

A porckorongok

A porckorongok olyanok, mint az autógumi. Két fontos részük van: a külső rostos gyűrű, az an-nulus fibrosus, és a gyűrű közepén a kocsonyás nucleus pulposus. Lényegében a porckorong a ge­rincoszlop rezgéscsillapítója.

Szalagok

A csigolyákat rostos kis szalagok, az úgynevezett ligamentumok kötik össze (latinul a Ugaré annyit jelent, hogy kötni). Ezeken kívül még két hosszú és nagyon erős ínszalag is végigfut a hátgerinc mentén, amelyek oszlop alakban tartják meg a csigolyákat.

Izmok

A hát izmai három rétegre oszlanak:

  • A felső réteget a csuklyás izom, a széles hát­izom, a lapockaemelő izom és a rombusziz­mok alkotják. Feladatuk a felső végtagok mozgatása.
  • A középső réteget a hátsó fűrészizom alkot­ja, amelynek van egy felső és egy alsó része. Legfőbb feladata a bordák mozgatása légzés közben.
  • Az alsó réteghez tartozik a szíjizom, a ge­rincfeszítő izom és a tövis-harántnyúlvány izom. Rendeltetésük a hát mozgatása.

Görbületek

Az egészséges hátnak három természetes görbü­lete van: a nyaki szakasz előredomborodik, a háti hátra, az ágyéki ismét előre. A jó tartás tulajdon­képpen azt jelenti, hogy megőrizzük ezt a három görbületet a természetes, kiegyensúlyozott álla­potukban.

A gerincvelő és a gerincoszlop idegei

A gerincvelő és az agyvelő alkotják a központi idegrendszert. A gerincoszlop körülbelül 45 cm hosszan húzódik a csigolyák alkotta gerinccsa­tornában, majd a lófaroknak nevezett idegszá­lakban folytatódik. A gerincvelő minden szakaszán idegek lépnek ki a csigolyák között található nyílásokon, ame­lyek a különböző testrészek felé vezetik az inge­rületeket.

  • A nyaki idegek látják el a nyakat és a fejet.
  • A nyaki idegek látják el a felső végtagokat.
  • A mellkasi idegek látják el a mellkast és a hasat.
  • Az ágyéki idegek látják el a törzset és a lá­bat.
  • A keresztcsonti és farkcsonti idegek látják el a medencét.

Gerinc felépítése

Ingerek hatására az itt felsorolt idegek mind­egyike hátfájást idéz elő az általa ellátott szaka­szokban. Például a nyaki ideggyökökre gyakorolt nyomástól megfájdul a nyak, az ágyéki ideggyö­kökre gyakorolt nyomástól megfájdul a derék, a farkcsonti ideggyökökre gyakorolt nyomástól megfájdulnak a farpofák.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.