Házi gyógymódok

Rovarcsípések: 38 tanács a fájdalom enyhítésére

Amikor Hamlet az élet nyűgein s nyilain elmélkedett, a tengernyi fájdal­mon, amit a védtelen testnek ki kell állnia, a méhecskét meg sem említette. A me­dúzát sem. Ennél sokkal súlyosabb terhek nyomasztották a lelkét, és az élet nagy kérdéseiben kellett döntést hoznia. Amikor azonban épp most csípte meg egy fullánkos szerzet, ön is komoly döntés előtt áll: a fájdalom áldozata kíván „len­ni vagy nem lenni”. Válassza inkább a „nem lenni”-t, és kövesse az alábbi ta­nácsainkat:

Méhek, darazsak és rokonaik

Ezek a rovarok csípéskor mérget fecskendeznek a bőrbe, amitől a csípés helye fájdalmassá, pirossá és duzzadttá válik. A kellemetlenség akár több na­pig is eltarthat attól függően, hogy milyen és hány rovar csípte meg.

Azonosítsa támadóját!

Jó, ha tudja, hogy mi csípte meg, mert úgy könnyebb megfelelően kezelni a csípést – és elkerülni az újabbakat. Az aranybarna színű méhecske csak egyszer tud csípni. A fullánkja bennmarad a bőrben, ő pedig ettől elpusztul. A darazsak és lódarazsak ezzel szemben többször is támadnak, így hát le­gyen résen!

Cselekedjen gyorsan!

A siker titka az azonnali cselekvés. Mi­nél hamarabb tudja valamiféle elsősegélyben részesíteni a csípés helyét, annál inkább elkerülheti a fájdalmat és a feldagadást.

Távolítsa el a fullánkot!

Ha méh csípte meg, akkor amilyen gyor­san csak lehet, vegye ki a fullánkot, mert különben a rajta lévő méregzacskó még 2-3 percig a bőrbe pumpálja a benne lévő mérget. Vigyázzon, nehogy megnyomja a fullánkot vagy a méregzacskót, mert ezáltal még több méreg ke­rül a szervezetébe. Óvatosan ki kell húzni a fullánkot, magyarázza dr. Edgár Raffensperger, a Cornell Egyetem rovartani tanszékének professzora. Körmével vagy akár egy hitelkártya szélével óvatosan nyúljon a fullánk alá, és lassan húzza ki.

Fertőtlenítse a csípés helyét és a környékét!

A darazsak és rokonaik dögökön is lakmároznak, ezért mérgükben mindenféle nem­kívánatos baktérium lehet, mondja Jeff Rusteen tűzoltó elsősegélynyújtó. Mos­sa meg alaposan a csípést szappannal és bő vízzel, majd fertőtlenítse.

Csillapítsa a fájdalmat!

Amikor a seb még lüktet, jó lenne gyor­san megszüntetni a fájdalmat. Az alább felsoroltak már bizonyították hatékony­ságukat – de hogy segíteni tudjanak, azonnal kell alkalmazni őket.

 • Hideg borogatás, de már a csípésre helyezett egyetlen jégkocka is megakadályozza, hogy a méreg szétterjedjen, és a csípés helye csúnyán fel­dagadjon, állítja dr. Herbert Luscombe bőrgyógyász.
 • Érdekes módon a meleg is jótékony hatású, mivel közömbö­sítheti a gyulladáskeltő vegyületet. Fogja a hajszárítót és irányítsa a csípés helyére.
 • Az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb dolog, amit ebben a helyzetben tehet, hogy aszpirinnal kezeli a sebet. Nedvesítse meg a csípést, és dörzsölje be egy tabletta aszpirinnel. Az aszpirin csillapítja a méreganyag ha­tására bekövetkező gyulladást. Ezt a kezelést azok persze ne próbálják ki, akik allergiásak vagy érzékenyek az aszpirinre.
 • Ammónia. „Néha a háztartási ammónia (szalmiákszesz) csodákat mű­vel – mondja dr. Luscombe -, szinte azonnal hat. Nyomogassa rá a csípésre.” A régi népi gyógyszer, a vizelet is ammóniatartalma révén hat.
 • Szódabikarbóna. Az észak-karolinai allergológus szakorvos, dr. Claude Frazier azt tanácsolja, hogy vízzel elkevert szódabikarbónát tegyen a csípésre.
 • Húspuhító. „Az enzimes húspuhító szer lebontja a rovarmérget alko­tó fehérjéket – állítja dr. Dávid Golden, a Johns Hopkins Egyetem adjunktusa -, de csak akkor használ, ha a csípés után azonnal alkalmazza.”
 • Aktív szén „Az aktívszén-porból készült massza gyorsan kiszívja a csí­pésből a mérget, így az meg sem duzzad, és nem is fáj – mondja dr. Richárd Hansen. – Óvatosan nyisson ki néhány szénkapszulát, és öntse ki belőlük a port. Keverje össze egy csepp vízzel, és kenje a csípésre. Gézzel vagy ragtapasszal rögzítse és tartsa nedvesen, mert a szén nedves állapotban a leghatékonyabb.”
 • Sár. Ha nincsen kéznél semmi más, agyagból és vízből csináljon sárpé­pet, és azt kenje rá a csípésre úgy, mint az aktív szenet. Kösse be, ha más nincs, papír zsebkendővel, és hagyja fent, amíg a sár meg nem szárad.

Vegyen be antihisztamint!

A szájon át szedhető antihisztamin-tartalmú szerek igen hatásosan csillapítják a fájdalmat. Dr. Rusteen gyakran ta­nácsolja a szülőknek, hogy rovarcsípés esetén adjanak be gyermeküknek antihisztamin-tartalmú, köhögés elleni szirupot. „Az antihisztamin egyrészt csillapítja a rovarméreg okozta duzzanatot, vörösséget és lüktető fájdalmat, másrészt nyugtató hatású. Felnőttek részére is hatásos.”

Legjobb, ha nem csípi meg semmi

Az óvatos megelő­zés sok későbbi kellemetlenségtől mentheti meg. A következők segíthetnek mi­nimálisra csökkenteni a csípésveszélyt.

 • Viseljen fehér ruhát! „A rovarok a sötét színekre mennek – mond­ja dr. Raffensperger. – Ezért viselnek a méhészek általában bézs, fehér vagy va­lamilyen világos színű ruhát.”
 • Ne legyen túl kellemes az illataiét használjon parfümöt, bo­rotválkozás utáni arcszeszt és egyéb illatosítószert, amitől egy méhecske összetéveszthetné önt egy nektárdús virágszállal” – teszi hozzá dr. Raffensperger.
 • Növelje cinkfogyasztását „Azok az emberek, akiknek a vérében kevesebb a cink, vonzóak a rovarok számára”, mondja dr. George Shambaugh fül-orr-gégész professzor. „Azt szoktam tanácsolni a betegeimnek, hogy egész évben szedjenek napi 60 mg cinket. A nővéremnek rengeteg problémája volt a méhekkel, mielőtt elkezdte szedni a cinket. Azóta egyszer sem csípték meg.” (Kizárólag a kezelőorvosa tudtával és egyetértésével emelje a napi cinkadagját!)
 • Olajozza be magát! Egyik-másik fürdőolaj illata elriasztja a csípős rovarokat. Kenje be velük a bőrét, mielőtt kimegy a szabadba.
 • Meneküljön biztos helyre! Ha egy csapat zümmögő veszedelem üldözőbe venné, szaladjon be a házba vagy ugorjon be a vízbe. Az is jó ötlet lehet, hogy bemenekül az erdőbe. A csípős rovarok nehezen tudják követni ál­dozatukat a sűrű erdőben, állítják a Cornell Egyetem kutatócsoportjában dol­gozó szakértők.
 • Kezdjen el festeni! Ha semmi más nem segít, beállhat szobafestő­nek, őket ugyanis soha nem csípik meg a rovarok, mert nem szeretik a terpentin szagát.

Medúza

A medúzák és nagy testvéreik, a portugál gályák (hólyagmedúzák) a leg­elterjedtebb csípős tengeri állatok. Hosszú karjaikon csalánsejtek vannak. Amikor hozzájuk ér, a sejtek a bőrébe fecskendezik a mérgüket. Csúnya sebe­ket tudnak ejteni. Ha összetalálkozik egy ilyen tengeri szörnnyel, a követke­zőket teheti:

Öblítse le azonnal!

Azonnal öblítse le a sebet sós vízzel, tanácsol­ja dr. Arthur Jacknowits gyógyszerész professzor. Soha ne használjon édes vi­zet, mert attól aktiválódnak azok a méregsejtek is, amelyek addig nem szakad­tak fel. Ugyanebből a meggondolásból ne dörzsölgesse a bőrét.

Semlegesítse a csípősejteket!

A fájdalom enyhítése érdekében öblögesse a sebet az alábbi szerek valamelyikével. Minél hamarabb el­kezdi, annál jobb. Tudnia kell azonban, hogy a fájdalomcsökkentő hatás csak egy-két óráig tart, ezért többször ismételje meg a kezelést.

Alkohol Löttyintsen egy kis alkoholt az érintett felületre, tanácsolja dr. Jacknowitz. Bár az izopropil-alkohol lenne a legmegfelelőbb, bort, pálinkát vagy bármilyen egyéb, a keze ügyébe akadó alkoholtartalmú folyadékot is nyu­godtan használhat.

Ammónia A doktor véleménye szerint az ammónia is hatásos.

Húspuhító A húspuhító szerben van egy enzim, amely hatástalanítja a méreganyagot alkotó fehérjét, és megakadályozhatja a méregsejtek felszaka­dását, állítja dr. Jacknowitz. Oldja fel sós vízben, és ecsetelje be vele a csípés helyét.

Orvosi segítség

A súlyos reakció tünetei

Méhcsípéstől többen halnak meg, mint kígyómarástól, hívja fel a figyel­met dr. Herbert Luscombe. Normális esetben a méhcsípés csak rövid ide­ig okoz fájdalmat, és a csípés okozta duzzanat is lelohad néhány óra alatt. Ha ennél súlyosabb tüneteket okoz, akkor valószínűleg súlyos allergiás re­akcióról van szó, amely akár halállal végződő anafilaxiás sokkhoz is vezet­het. A légszomj, a szénanátha, hányinger, hányás, asztmás roham, rekedtség, szédülés, nyelv- és/vagy arcbedagadás, ájulás vagy sokkos állapot erre utaló jelek. Minél gyorsabban alakulnak ki a tünetek, annál nagyobb az életveszély.

Ha ezek a tünetek megjelennek, figyelmeztet dr. Claude Frazier, az elő­írásoknak megfelelően használja a rovarcsípés esetére szolgáló elsőse­gély-készletét, majd rohanjon a beteggel a legközelebbi kórházba, vagy hívjon mentőt. Ha nincs kéznél ilyen készlet, akkor tegyen a csípésre jeget (ha van), és siessen segítségért.

Súlyosabb medúzacsípések esetén a következő tünetek léphetnek fel: fejfájás, izomgörcs, köhögés, légszomj, hányinger és hányás, mondja dr. Jacknowitz. Ha a tünetek hosszan fennállnak vagy súlyosbodnak, azon­nal forduljon orvoshoz vagy hívjon mentőt.

Távolítsa el a bennszakadt medúzakarokat!

Ha a bőréből leszakadt medúzadarabkák állnak ki, távolítsa el őket. Semmiképpen se nyúljon hozzájuk szabad kézzel. Ehelyett inkább próbálkozzon a következő módszerek valamelyikével:

 • Csavarjon vastagon egy törülközőt a kezére, és azzal törölje le a kiálló da­rabokat, tanácsolja dr. Stephen Rosenberg.
 • Kenjen rá borotvakrémet, és óvatosan borotválja le a területet.
 • Ha ez nem kivitelezhető, mondja, akkor kenjen rá tengervizes homokpé­pet, és egy késsel vagy műanyag bankkártyával vagy bármi más éles tárggyal kaparja le az egészet.
 • Vagy kenjen fel tengervízzel készített szódabikarbóna-pépet, teszi hozzá, és a fent említett módon távolítsa el vele a medúzacsápokat.

Mivel lehet kezelni a csípés helyét?

A viszketést és a gyulladást különféle gyógyszerekkel ápolja, ajánlja dr. Jacknowitz.

 • a viszkető bőrt kezelje antihisztaminnal.
 • a duzzadást hidrokortizon-krémmel enyhítheti.
 • Ha sokáig nem csökken a fájdalom, vegyen be fájdalomcsillapítót.

Kérjen tetanuszoltást!

A sós tengervíz ugyan tisztán tartja a csí­pés helyét, a sebet mégsem sterilizálja. Ha nem kapott öt éven belül tetanusz elleni oltást, adassa be magának.

A búvárruha abszolút védelmet biztosít

Ha biztosra akar menni, viseljen búvárruhát az úszáshoz, ez garantáltan megvédi, állítja dr. Luscombe.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.